VELIKE NAJAVE

Sprema se revolucija u atletici; što će na radikalne promjene reći zvijezde?

27.03.2016 u 21:42

Bionic
Reading

Legendarni atletičar Sebastian Coe, koji je u kolovozu 2015. postao predsjednik IAAF-a (Međunarodne atletske federacije), najavio je radikalne promjene u 'kraljici sportova'

Dvostruki olimpijski pobjednik na 1500 metara naslijedio je na ta toj dužnosti Lamine Diacka koji je morao odstupiti zbog optužbi da je primao mito kako bi zataškavao dopinške skandala atletičara.

Coe se prvo suočio s odlascima sponzora iz IAAF-a, a sada je njegov problem sama atletika.

'Atletika je postala dosadna mnogim mladim ljudima i potrebne su radikalne promjene kako bi preživjela. U četiri godine želim da izgleda potpuno drugačije', izjavio je Coe u dokumentarnom filmu BBC-a.

Coe smatra da Svjetsko prvenstvo predugo traje.

'Ljudi su se nekada pripremali da prate devet do deset dana SP, ali to sada neće učiniti. Moramo biti realni. Hoće li prvenstvo biti kraćeg formata? Ne odmah. Hoće li za pet godina? Mora!'

Nije to sve. Coea opravdano smeta što atletska sezona prekratko traje, od rujna do svibnja sljedeće godine.

'Moramo pronaći način kako da to produljimo. Vjerojatno ćemo morati ići u podneblja gdje se mogu zbog klime natjecati i tamo razvijati tržišta.'

Coe se okomio i na one koji bi trebali biti pokretačka snaga 'kraljice sportova' - najveće zvijezde. Smeta mu što oni najbolji biraju natjecanja, izbjegavaju međusobne dvoboje ili se čuvaju za velike sportske događaje pa time ne dolaze na mitinge.

'To je kao da u Barceloni prodaju sezonske ulaznice i govore da će Messi igrati samo jednom u tri utakmice', dao je usporedbu Coe.

Pitanje je kako će na ove revolucionarne promjene reagirati Bolt, Gatlin, Merritt... odnosno njihovi menadžeri i treneri koji doziraju nastupe svojih štićenika ili čak traže dodatnu lovu za nastup.

Britanac je otkrio i da se misli više raditi na poboljšanju prisutnosti atletike na društvenim mrežama i u medijima.