HAJDUK SLAVI

Split zasjao jače nego Betlehem

13.02.2011 u 00:31

Bionic
Reading

'I teško će shvatit' tko tu ne živi da čovjek i kada pati tebi se divi', pjeva Slavonac Kićo Slabinac u svojem hitu 'Dalmacijo'. Možda i ne treba više za uvod u tekst o rođendanskom slavlju Hajduka

Majstor s mora je u ponoć zaokružio 100 godina svog postojanja, a scena koja se tog trenutka nadvila nad Splitom teško je opisiva. Ne samo Torcida, jer mnogi klubovi imaju moćne skupine, već prvenstveno brojan Hajdukov narod učinili su od svog kluba najponosnijeg nogometnog slavljenika. Cijeli grad je zasjao kao kometa, a s okolnih brda nudio se nevjerojatan pogled na poraženu noć.

U trenutku se zaiskrilo iz svih dijelova grada i Split je podsjetio na podivljali vulkan koji će odnijeti sve pred sobom. Čitav dan trajala je fešta pod Marjanom, a svu tu gužvu i galamu željela je dekodirati jedna lokalna nona.

'Što se događa, prijo?', pitala je vršnjakinju na cesti. 'Pa Hajduk nam slavi, djeca se vesele. Vidi ih, baš su lipi', uslijedio je odgovor.

Profitirali su prodavači pirotehnike i ugostitelji, a ova divna splitska noć poslala je u svijet navijačku razglednicu koja će ostati vječan svjedok ljubavi prema posrnulom velikanu koji je uz ovakvu podršku jednostavno osuđen na novi uzlet. Pjesma i ples, nereda nigdje, ljubav i nada u bolje sutra. Hajduk je zahvaljujući svom fanatičnom gradu i regiji na trenutak postao nogometni centar svijeta.

Djelić ponoćnog slavlja