DOǦUŞ BASKETBALL TOURNAMENT

Spektakl u domu Kreše Ćosića; Zadar dočekuje Olympiacos

24.09.2015 u 11:54

Bionic
Reading

Zadar će i ove godine biti domaćin prestižnog Dogus turnira, a na otvaranju će se suočiti sa europskim doprvakom Olympiacosom (20:30). Ovaj turnir poznat je kao najjači u pripremnom razdoblju, a i ove sezone okupio je zaista respektabilne momčadi. Zadrani će u ovoj utakmici zaista imati vrlo težak zadatak i bit će ovo veliki test za momčad trenera Nazora.

Kladite se pametno uz Tportal i Dvoznak.com: Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Zadar nije znatno izmijenio momčad u odnosu na prošlu sezonu, ali ostali su ipak bez dva ponajbolja igrača. Josip Sobin otišao je u Španjolsku, dok je kapetan Ivanov otišao u Krku. Klub je napustio i rezervni play Segarić, a od pojačanja tu su prije svega Ivan Marinković koji bi trebao pokriti poziciju krilnog centra, dok bi iskusni DragoPašalić trebao zaigrati na centru. Došao je i mladi play Jelenković, kao i američki razigravač Cosey

Za njih je svakako izuzetno bitan ostanak Ramljaka koji je produžio ugovor na još dvije sezone, kao i ostanak možda i najtalentiranijeg razigravača Bašića koji se oporavio od ozljede iz prošle sezone. Treba naglasiti da se u klub vratio i Bošnjak, tako da će Zadar imati sličnu vanjsku liniju kao i prošle sezone.

U dosadašnjem pripremnom razdoblju Zadar je odigrao dosta prijateljskih utakmica. Igrali su i sa slabijim momčadima, a zanimljivo je recimo da su gubili od jednog Splita, kao i od šibenskog Jollyja. Poraženi su i od Igokee, kao i Metalca, dok su pobijedili jedino Split i Kvarner.

'Ovaj turnir nam može samo donijeti dobro, kao i prošle godine, da podignemo letvicu rada i razmišljanja o košarci i da napravimo sve da se suprotstavimo momčadima koje su razinu iznad nas. To će nam sigurno biti odlična uvertira i provjera pred nadolazeću ABA ligašku sezonu', kaže Ante Nazor, trener Zadra, koji će se pokušati suprotstaviti Olympiacosu...

'Prvenstveno borbenošću, koncentracijom i timskom igrom. Pokušat ćemo biti kompetitivni i zato pozivam našu publiku i navijače da nas dođu bodriti u što većem broju, te da iskoristimo ovaj turnir na najbolji mogući način.'

Prošle sezone Zadrani su se odlično predstavili svojim navijačima na ovom turniru. Ostvarili su neke zaista značajne pobjede, a nadaju se da bi i ove godine mogli skinuti koji veliki skalp.

Olympiacos je dosta promijenio roster u odnosu na prošlu sezonu. Otišli su Dunston, Sloukas, Petway, Darden i Lafayette, ali ostali su oni ključni - Spanoulis i Printezis. Zadržani su i Lojeski, Mantzaris i Hunter, a došli su Hackett, Strawberry, Young, Athineou i Milutinov. To je vrlo respektabilna momčad koja i ove sezone ima najviše ciljeve u Europi, kao i domaćem prvenstvu i oni su u ovom susretu ogromni favoriti.

Olymipacos je do sada odigrao samo dvije prijateljske utakmice, u oba navrata su slavili, a zadnji susret odigrali su protiv Kifisije. U rmomčadi nije bilo igrača koji su bili na Europskom prvenstvu,. Tako da će na ovom turniru prvi puta ove sezone igrati kompletni. Ozlijeđen je jedino Agravanis koji nije igrao u zadnjoj utakmici gdje je dominirao snažni Young pod obručem. Zadar nema centre koji bi se mogli nositi sa njime i Milutinovom, kao niti sa Hunterom i taj skok bi trebao biti ogromna prednost Grka.

Za današnju utakmicu nije sigurno hoće li nastupiti svi igrači koji su igrali na zadnjem prvenstvu. Spanoulis i Printezis dosta su se potrošili za grčku reprezentaciju, ali ovaj turnir praktički je zadnja provjera pred početak sezone i gotovo smo sigurni kako će biti u Zadru, samo pitanje je koliko će igrati. Oni koji su ranije ispali sa prvenstva poput Lojeskog, kao i Hacketta i Mantzarisa koji su imali smanjenu minutažu, trebali bi ipak igrati već protiv Zadra.

Krajnji rezultat mislimo da nije upitan, Olympiacos bi morao doći do pobjede. Protiv Kifisije su na kraju treće vodili 25 razlike, a u zadnjoj je trener Sferopulos ipak dosta rotirao i to se vidjelo na rezultatu. Sigurno je da Olympiacos nije uigran, ali razlika u individualnoj kvaliteti je ogromna i Zadar bi mogao imati ogromnih problema u napadu jer Olympiacos je poznat po iznimno čvrstoj obrani.

RASPORED UTAKMICA – 23-27/9/2014 ZADAR
24.09.
18:00 - FENERBAHÇE ISTANBUL - DARÜŞŞAFAKA Doğuş
20:30 - KK ZADAR - OLYMPIACOS PIRAEUS

25.09.
17:00 - DARÜŞŞAFAKA DOĞUŞ - CRVENA ZVEZDA
19:30 - OLYMPIACOS PIRAEUS - BAYERN MÜNCHEN

26.09.

18:00 - CRVENA ZVEZDA - FENERBAHÇE ISTANBUL
20:30 - BAYERN MÜNCHEN - KK ZADAR

27.09.
16:00 - UTAKMICA ZA 5. MJESTO
18:30 - UTAKMICA ZA 3. MJESTO
21:00 - FINALE