emil milihram 'otvorio dušu'

Šokantno priznanje sjajnog hrvatskog sportaša, svjetskog i europskog prvaka: Bio sam alkoholičar, triput sam se liječio...

21.05.2019 u 13:57

Bionic
Reading

Prošlog je tjedna Emil Milihram (36) po šesti put postao europski prvak u kanuu. U dosadašnjoj je karijeri sjajni kanuist iz Varaždina isto toliko puta osvajao zlata i na Svjetskim prvenstvima, a sada je u iskrenom razgovoru otkrio kako je vodio tešku borbu s ovisnošću

Prije tri godine Emil Milihram jednostavno je nestao iz sportskog života. Izuzetno uspješni kanuist nije javno iznosio s kakvim se sve problemima morao boriti u te protekle tri godine, ali sada je nakon povratka s EP-a u Rusiji odlučio 'otvoriti dušu' i sve iznenadio šokantnim priznanjem.

'Da, nestao sam sa sportske scene 2016. godine jer sam imao određenih zdravstvenih problema, pa sam odlučio da ne krećem dalje dok ne posložim sve te kockice koje sam trebao...', započeo je Milihram svoju ispovijest. No, koji su to problemi bili?

'Zeznuta stvar... Ovisnost o alkoholu!', iskreno je odgovorio osvajač 12 zlatnih medalja s velikih natjecanja, po šest s Europskih i Svjetskih prvenstava.

Nakon početnog šoka Emil Milihram je nastavio svoju priču.

'Imao sam jako puno problema, posrtanja i padova, pa dizanja, nikako nisam mogao uhvatiti priključak sa stvarnošću, prelomiti neke stvari. Iza mene su sada tri bolnička liječenja od alkoholizma', pričao je Milihram te istaknuo koliko mu je sport pomogao da se vrati u 'normalan' život:

'Spasio me, definitivno. Ne usuđujem se ni razmišljati što bi bilo sa mnom da nije bilo sporta. No, najvažnije je bilo prelomiti to u glavi. Zato bih želio da ovaj moj sadašnji uspjeh, ova zlatna europska medalja, posluži mladim ljudima koji se bore s bilo kakvom ovisnošću da vide kako je izlaz moguć.'

  • +5
Emil Milihram kanu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Ponosno je istaknuo kako je cijelu borbu izgurao sam, bez pomoći 'sa strane'.

'Solo sam to gurao i tako je najbolje. Sam sam se doveo u tu situaciju, sam sam se morao i izvući. Jednostavno sam morao nešto poduzeti kad sam već došao do ruba', priznaje naš sjajni kanuist koji je u veteranskim godinama te već ima planove nakon izuzetne sportske karijere:

'Vrlo brzo ću biti magistar ekonomije, menadžmenta, turizma i sporta. Moj sport je, na žalost, neolimpijski i odavno sam shvatio da tu neće biti kruha kad prestanem. Zato sam se i posvetio studiranju', zaključio je Emil Milihram.