POGLEDAJTE TE NESREĆE

Smrt je bila sve bliže i bliže, ovo se moralo dogoditi!

23.06.2013 u 11:17

Bionic
Reading

Ovogodišnje izdanje '24 sata Le Mansa' ostat će u pamćenju po pogibiji danskog vozača Allana Simonsena, prve fatalne nesreće od 1997. godine. No, takva se tragedija mogla dogoditi i prošlih godina...

Bio je to prvi smrtni slučaj tijekom vikenda u Le Mansu nakon 1997. godine kada je Francuz Sebastien Enjolras preminuo u nesreći u kvalifikacijama. Na samoj utrci posljednji smrtni slučaj zabilježen je 1986. godine, kada je život u nesreći izgubio Austrijanac Jo Gartner.

No, u posljednjih 16 godina smrt je definitivno bila u zraku, posebno u zadnja tri izdanja. Viđene su strašne nesreće koje su pukom slučajnošću završile bez teških posljedica, a na organizatorima je da nešto učine kako bi povećali sigurnost ove utrke.


Jedna od najšokantnijih nesreća dogodila se 1999. godine, u kojoj su sudjelovali mladi Mark Webber, kao i njegov timski kolega Peter Dumbreck. Obojica su bili žrtva pogreške pri izradi Mercedesovog automobila, koji je sam od sebe na ravnom dijelu poletio u zrak i poput aviona od papira uz bezbroj preokretanja grubo prizemljio. Nevjerojatno da su oba vozača prošla bez težih ozljeda.


Prije dvije godine, 2011. godine, ponovo smo vidjeli nesreću koja je pukim slučajem prošla bez ljudskih žrtava. Tada je Alan McNish udario u vozača zaostalog za cijeli krug i završio velikom brzinom u zaštitinoj ogradi. Dijelovi Audija koji se potpuno raspao završili su u publici, no ipak nitko nije nastradao.


Prošle godine ponovo smo vidjeli grozan sudar. Opet se radilo o pretjecanju zaostalog vozača prilikom kojeg je Anthony Davidson u Toyoti odletio u zrak i silovito se zabio u ogradu. Ova nesreća nije prošla bez ozljeda, Britanac se teško ozlijedio i šest mjeseci oporavljao, da bi ove godine ipak došao k sebi i ponovo nastupa na utrkama izdržljivosti.


Nažalost, ove godine dogodio se sudar sa smrtnim posljedicama. Stradao je Allan Simonsen, 34-godišnji Danac za volanom Aston Martina. Iako nesreća nije izgleda strašno kao ove prethodne, automobil nije izdržao, a nesretni vozač preminuo je u bolnici od posljedica nesreće.

Njegova obitelj zamolila je ekipu Aston Martina da nastavi utrku, jer bi Allan tako htio. Prema prvim glasinama, problem je bio u zaštitnoj ogradi koja nije obavila posao kako treba. U svakom slučaju, tužan trenutak u povijesti jedne od najslavnijih automobilističkih utrka i dokaz da je utrkivanje opasno po život, bez obzira na sve sigurnosne pomake...