skupina e

Slovačka senzacionalno pobijedila Belgiju; Lukaku promašivao nemoguće...

17.06.2024 u 20:08

Bionic
Reading

Nogometaši Slovačke priredili su najveće iznenađenje u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva u Njemačkoj, u Frankfurtu su svladali Belgiju 1-0 (1-0) u prvom kolu skupine E

Jedini gol na susretu postigao je Ivan Schranz u sedmoj minuti, dok je Belgija, odnosno Romelu Lukaku, u drugom poluvremenu postigla dva gola, ali su oba poništena. Prvi zbog zaleđa, a drugi zbog igranja rukom.

Vrlo žustro i rastrčano otvorila je dvoboj Belgija koja je već u trećoj minuti kreirala sjajnu priliku. Doku je pretrčao polovicu terena i pritom prošao dvojicu suparničkih igrača. Proslijedio je loptu prema De Bruyneu, a ovaj do Lukakua koji je pucao s dva metra, ali je pogodio direktno slovačkog golmana Dubravku.

Imala je Belgija potom novi kvalitetan izlazak prema suparničkom golmanu Dubravki, ali ono konkretno se ubrzo dogodilo na drugoj strani travnjaka, u sedmoj minuti. Udarac Kucke je obranio Casteels, ali se lopta odbila do Schranza koji je odlično reagirao iz ne baš idealne situacije, potpuno iskosa, te je pogodio za 1-0 Slovačke. Svemu je prethodila velika greška Dokua koji je suparnicima predao loptu u vlastitom šesnaestercu.

Primljeni gol nije dobro djelovao na favorizirane belgijske nogometaše koji su i dalje dominirali posjedom te su napadali, ali nije bilo onakvog intenziteta kao na samom početku susreta.

Do kraja prvog poluvremena Belgija je napadala, ali u pravom smislu riječi jalovo. Prvu veliku šansu imala je Slovačka u 40. minuti. Kucka je lijepo pronašao Haraslina, a ovaj je iz voleja opalio po suparničkom golu. Belgijski golman Casteels je dobro reagirao i spriječio drugi gol.

  • +33
Belgija - Slovačka, EURO 2024., 17.6.2024. Izvor: EPA / Autor: Robert Ghement

U završnici prvog dijela, u 42. minuti, Belgija je mogla izjednačiti, ali još se jednom nije iskazao Lukaku. Izbio je sam pred Dubravku, ali je poslao loptu daleko od suparničkog gola.

U nastavku utakmice nasrnula je Belgija još žešće, a u 56. minuti se napokon u strijelce upisao Lukaku, najbolji strijelac europskih kvalifikacija. Onana je spustio loptu pred sam slovački gol i Lukaku ovaj put nije mogao promašiti. No, ni tada se nije upisao gol Belgije jer je Lukaku bio u zaleđu.

Potom je u 59. minuti žestoko pucao Trossard, ali je obranio Dubravka, dok je u 62. Belgija bila još bliže izjednačenju. Bakayoko je pucao, a s gol-linije je gol spasio Hancko.

Belgija je na pravi način stisnula u uvodnih 15-ak minuta drugog dijela, ali su potom opet splasnuli belgijski napad. Slovaci su odmaknuli suparnika od svog gola, a kao i kroz cijelu utakmicu potpuno su u igri ugušili De Bruynea. Belgijski izbornik Tedesco tek je u 84. minuti u igru ubacio potencijalno opasnog napadača Opendu, uz Lukebabija te je tek tada krenuo na sve ili ništa.

>> više statistike potražite OVDJE.

Samo dvije minute kasnije vidjelo se koliko Openda može biti opasan po Slovake. Probio je lijevu stranu i poslao povratnu loptu koju je Lukaku pospremio u mrežu. Međutim, bio je to drugi poništeni gol Belgiji jer je u početku akcije Openda rukom dirao loptu.

Do kraja je još jednu šansu imao De Bruyne, u sudačkoj nadoknadi, ali je i to uhvatio slovački golman Dubravka za velika tri boda njegove reprezentacije na startu prvenstva.

Ranije u ponedjeljak u ovoj je skupini E Rumunjska uvjerljivo 3-0 nadigrala Ukrajinu.

U drugom kolu će igrati Slovačka i Ukrajina u petak 21. lipnja, dok je dan kasnije na rasporedu ogled Belgije i Rumunjske.

BELGIJA - SLOVAČKA 0-1 (0-1)

  • Strijelci: 0-1 Schranz (7)
  • Frankfurt Arena
  • Gledatelja: 55.000
  • Sudac: Halil Umut Meler (Turska).
  • BELGIJA: Casteels - Castagne, Debast, Faes, Carrasco (od 84. Lukebakio) - Onana, Mangala (od 57. Bakayoko) - Trossard (od 75. Tielemans), De Bruyne, Doku (od 84. Openda) - Lukaku. Izbornik: Domenico Tedesco.
  • SLOVAČKA: Dubravka - Pekarik, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (od 94. Obert) - Schranz (od 81. Duriš), Boženik (od 70. Strelec), Haraslin (od 70. Suslov). Izbornik: Francesco Calzona.
  • Žuti kartoni: Mangala, Tielemans, Lukebakio (Belgija), Schranz (Slovačka)
Standings provided by Sofascore