ČOVJEK VS PRIRODA

Skandal u alpskom skijanju, utrke upitne, zabrana radova: Ovo je uništavanje!

Bionic
Reading

Švicarski kanton Valais naredio je prekid građevinskih radova za utrke Svjetskog kupa u alpskom skijanju na ledenjaku Theodul iznad Zermatta, prenose austrijski i švicarski mediji.

Razlog, neki dijelovi staze su navodno izvan odobrene sportske zone. Navodi se da su se bageri vozili i na područja za koja nije bilo dozvola. Građevinska komisija Valaisa pozvala je da se radovi na ledenjaku odmah zaustave i uskoro će pregledati gradilište.

Stanovnici su počeli skupljati i potpise za peticiju protiv Međunarodne skijaške federacije (FIS), a Greenpeace je objavio:

'Ovo nema nikakve veze s održivim zimskim sportovima'.

'U gorju obično nalazimo netaknutu prirodu, ali ovdje imamo građevinske radove na više od 3.000 metara nadmorske visine. To definitivno nije dobro za ledenjak', rekao je u četvrtak istraživač ledenjaka Matthias Huss na švicarskoj televiziji SRF.

Nadležne vlasti u Švicarskoj brzo su reagirale, te je u četvrtak navečer građevinska komisija kantona Valais naredila obustavu građevinskih radova na ledenjaku Theodul, koji se inače nalazi izvan područja samog skijališta.

Staza Gran Becca najviša je staza u Svjetskom kupu. Počinje na nadmorskoj visini od 3.720 metara na ledenjaku Theodul, zatim vodi do Cervinije u Italiji i završava na 2.835 metara nadmorske visine.

Dva muška spusta na rasporedu su 11. i 12. studenoga, a ženski spust tjedan dana kasnije. No, cijeli spektakl još je neizvjestan. Prošle godine utrke su morale biti otkazane zbog nedostatka snijega.

Organizacijski odbor u Zermattu odbacuje optužbe, rekavši da se izvan zone skijaških sportova nisu izvodili neovlašteni radovi.

'Nemamo što skrivati. Ako vlasti žele sagledati situaciju, dobrodošle su', rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Franz Julen za '20 Minuten'.

Međutim, švicarski mediji tvrde kako su radovi izvan dopuštene zone. Konkretno, start ženske utrke je 80 metara izvan dopuštene zone. Ruta za muškarce također nije bila u skladu s pravilima.

'Međunarodna skijaška federacija nema svoja natjecanja pod kontrolom. Kako bi se skijaški kalendar Svjetskog kupa stavio pod krov, ledenjak Rettenbach najprije se djelomično uklanja, a sada se ilegalno produbljuje u švicarskom Zermattu', rekla je Ursula Bittner iz Greenpeace Austria.

'Ovo nema nikakve veze s održivim zimskim sportovima. FIS konačno mora poduzeti stvarne klimatske mjere umjesto uništavanja prirode.'

Prije nekoliko tjedana slike buldožera koji uklanjaju led iznad tirolskog grada Soldena, gdje će sezona Svjetskog prvenstva biti otvorena sljedeći tjedan, šokirale su mnoge.

Peticija protiv FIS-a prikuplja se na inicijativu organizacije Protect Our Winters i poziva FIS da razmisli o utjecaju svojih postupaka na okoliš i odustane od tvrdnji o vlastitom 'klimatski pozitivnom stavu'.