POLITIKA U SPORTU

Skandal potresa Španjolsku: Nakon što je izvrijeđao Rafaela Nadala morao je napustiti Barcelonu

05.02.2022 u 10:41

Bionic
Reading

Alfons Godall, bliski suradnik predsjednika Barcelone Joana Laporte, svojom je politički obojenom objavom na društvenim mrežama izazvao skandal neviđenih razmjera u Španjolskoj

Zbog afere Godall je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika klupske Zaklade. Koji su njegovi grijesi?

Španjolskog tenisača Rafaela Nadala, rekordera u broju osvojenih Grand Slam naslova i pobjednika nedavno održanog Australian Opena nazvao je predstavnikom 'neprijateljske države'.

'On me čini tjeskobnim od prvog dana. Za mene je u istom košu kao i španjolska reprezentacija, Real Madrid, Alonso i sve što predstavlja neprijateljsku državu', napisao je Godall i izazvao osude dijela javnosti.

Njegova politička poruka u potpunoj je suprotnosti s reakcijom Barcelone koja je Nadalu javno čestitala na povijesnom uspjehu.

'Izrazio sam mišljenje o poznatoj osobi koje bi moglo naštetiti Zakladi zbog pritiska nekih tvrtki i medija. Ne želim Barcelonu koštati ni novčića, ali ni odreći se slobode izražavanja. Zbog toga se povlačim s funkcije', pojasnio je odluku o ostavci Godall.

Godall je s predsjednikom Barce Laportom prijatelj još od djetinjstva. Jedno vrijeme obnašao je dužnost dopredsjednika kluba, a u novom Laportinom mandatu postavljen je na mjesto dopredsjednika Barcelonine Zaklade.

Ne odustaje od svojih svjetonazora koji se nimalo ne razlikuju od Laportinih. Obojica su zagovaratelji katalonske neovisnosti, dok je Nadal, koji također pripada katalonskoj zajednici, sklon jedinstvenoj Španjolskoj. Poznato je da nije podržao referendum za katalonsku neovisnost te da istovremeno osjeća bliskost i s Kataloncima i sa Španjolcima, a iako mu je stric Miguel Angel igrao za Barcu, veliki je navijač Reala.