SVE VIŠE NEZADOVOLJNIH

Skandal! Ostane li Blatter predsjednik, Englezi bojkotiraju SP?!

29.05.2015 u 10:15

Bionic
Reading

U Zütichu se danas bira novi,a po mišljenju mnogih ustvari 'stari' predsjednik Fife. Glasovat će predstavnici 209 članica FIFA-e, a pitanje je kako će na cjelokupni izbor utjecati posljednji i veliki korupcijski skandal koji potresa ovu organizaciju a zbog kojeg je proteklih dana švicarska policija po nalogu FBI-ja privela 14 ljudi

Još uvijek aktualni predsjednik FIFA-e Sepp Blatter želi svoj peti mandat, a jedini protukandidat mu je jordanski princ Ali bin al Hussein.

Izbor se održava dva dana nakon što je u Švicarskoj uhapšeno sedam visokih službenika FIFA-e zbog korupcije koju istražuju SAD. Istraga je fokusirana na 14 osoba. Blatter je pozvan da odustane od kandidature, ali je izjavio da se ne smatra odgovornim za skandal te tvrdi da će ostati predsjednik FIFA-e.

Sedamdesetdevetogodišnji Blatter i tridesetdevetogodišnji princ Ali imat će po 15 minuta za obraćanje delegatima, a potom će predstavnici 209 saveza pristupiti glasanju. U prvom krugu kandidat mora dobiti dvije trećine glasova, odnosno 140 glasova, kako bi pobijedio. Ako se to ne dogodi, odluka o predsjedniku FIFA-e bit će donesena u drugom krugu, a pobijediti će onaj koji bude imao većinu.

Blatter je na čelu FIFA-e 17 godina, ima jaku podršku iz Azije, Amerike i Afrike.

Veliki sponzori FIFA-e su zatražili hitno rješavanje problema i popravljanje ugleda organizacije, a to su Coca-Cola, Visa, Adidas, McDonald's, Hyundai Motor i Budweiser.

Međutim, nije to jedini problem koji čeka ljude u FIFA-i. Jer u slučaju da Blatter ostane na čelu krovne nogometne organizacije, prvi čovjek engleskog nogometnog saveza (FA-a), Greg Dyke najavio je da će Engleska bojkotirati svjetsko prvenstvo. Dogodili se to uistinu, a pri tom i povuče još neke velike i važne članice Fife, to bi bio jednako velik udarac zbog kojeg bi Blatteru uistinu bilo bolje da se povuče s ove funkcije.