BIZARNE OZLJEDE SPORTAŠA

Sjekirom po ruci, kartom u oko, sudar s losom

07.04.2009 u 06:00

Bionic
Reading

Ozljede su postale sastavni dio života profesionalnih sportaša, no nogometaši, košarkaši, skijaši, atletičari i ostali gladijatori modernoga doba često znaju završiti izvan stroja i zbog bizarnih razloga. Tako je uzrok ozljeda nekih sportaša znala biti i igračka, čep od šampanjca, avionska karta ili čak urin psa

Profesionalni sportaši navikli su na to da im je karijera isprekidana čestim ozljedama. Oštećenja ligamenata koljena, lomovi ruku, razbijene arkade, istegnuća mišića i raznorazna napuknuća postala su svakodnevnica na sportskim borilištima. No osim što sportaši stradavaju za vrijeme natjecanja, ozljeđuju se i kada se odmaraju, čuvaju djecu, slave pobjede, hrane psa ili se briju. Takve ozljede spadaju u skupinu bizarnih, a ovo su one najbizarnije.

Igrice, odmor i kućanski poslovi

Popularna igrica Nintendo koja je prije 15 godina zaludila svijet, uzela je nekoliko žrtava. Među njima su bili NBA košarkaši Lionel Simmons i Derrick McKey. Dečki su bili pravi ovisnici, pa su zaradili upalu zgloba te propustili nekoliko utakmica. Jedna od inačica Nintenda bila je kobna i za britanskog biciklista Marka Cavedisha kojem je nastradao gležanj.

Motociklist Rossi ozlijedio se u dnevnom boravku

Neki sportaši se očigledno u vlastitom stanu ili kući ponašaju kao slon u trgovini s porculanom. Motociklistički prvak, Talijan Valentino Rossi, teško je ozlijedio ruku nakon što je pao na stakleni stolić u dnevnom boravku. Bivši igrač Walesa i Barnsleyja Darren Barnard poskliznuo se na mokraću svog psa na kuhinjskom podu i ozlijedio ligamente koljena, a prostor gdje se objeduje bilo je nesretno mjesto i za vratara Davea Beasanta (Fulham) koji je ispustio teglu majoneze na stopalo i završio na prinudnom mirovanju od dva mjeseca.

Irski golgeter Robbie Keane u mladosti je zaradio rupturu mišića kada je ležao na kauču te posegnuo za daljinskim upravljačem, a zbog istog razloga ozlijedio se i vratar engleske reprezentacije David James. Charlie George, tadašnji nogometaš Arsenala, uspio si je odsjeći prst kosilicom za travu dok je sređivao travnjak. Hokejaš Colorado Avalanchea Joe Sakic propustio je tri mjeseca u sezoni nakon što je slomio tri prsta čisteći snijeg na prilazu kuće. Kupaonica je bila mjesto nesreće Santiaga Canizaresa koji je morao propustiti Svjetsko prvenstvo 2002. jer je razbio bočicu losiona za brijanje i razrezao si palac.

'Majstori' i kućni ljubimci

Dio sportaša pokazao se pravim 'majstorima', u rangu likova iz češkog crtanog filma 'A je to'. Tako je bejzbolaš John Smoltz zaradio opekline prilikom peglanja dresa koji je bio na njemu, a napadač Aston Ville Darius Vassell pokušao je prišt na nožnom palcu riješiti bušilicom te je završio s infekcijom nokta. Kriketaš Fred Timus petljao je oko svog broda, a nakon što mu je noga zapela u propeler broda, završio je s četiri slomljena prsta. Najbolja svjetska skijašica u 2009. na SP-u otvarala je bocu šampanjca i ozlijedila si prst, ali složit ćete se, njezina nezgoda s prvo navedenim 'majstorima' nije vrijedna ni spomena.

Alana Wrighta zdravlja je lišio Ferrari

I kućni ljubimci mogu biti i opasni, a najviše nezgoda dogodilo se 'uz asistenciju' čovjekova najboljeg prijatelja psa. Belgijska tenisačica Kim Clijsters spotaknula se o svog čuvara i ozlijedila kralježnicu. Pas je nogu 'podmetnuo' i svom vlasniku koji kruh zarađuje u nogometnom klubu Stokeu Liamu Lawrenceu koji je pri padu ozlijedio gležanj. Chic Brodie, Bredfordov čuvar mreže je prije tri desetljeća prekinuo karijeru nakon sudara sa psom koji je utrčao na teren. Bliski susret sa životinjom imao je i norveški reprezentativni branič Svein Grondale koji se povukao iz reprezentacije nakon sudara s velikim losom.

Opreza nikada dosta. Kasey Keller, američki vratar, izbio si je zub prilikom vađenja palica za golf iz prtljažnika, a Alan Wright, bivši branič Aston Ville, ozlijedio je koljeno pokušavajući dohvatiti papučicu gasa u Ferrariju. Vozilo s kotačima 'sredilo je' i nekadašnjeg veznjaka Leedsa i Blackburna Davida Battyja koji je zadobio ozljedu Ahilove tetive nakon što ga je vlastito dijete pregazilo triciklom.

Najbolje od najboljeg

Načini na koji su neki sportaši zadobili ozljede nevjerojatni su, no najnevjerojatnije tek slijedi. Britanski ragbijaš Colin Smart primijetio je suigrača kako pije iz boce kolonjske vode (unutra je bila voda). Pridružio se kolegi i pio iz svoje boce s kolonjskom vodom te završio na ispumpavanju želuca. Škotski golfer Sam Torrence imao je problema s mjesečarenjem. Jednom je naglo ustao i napao drvo u dvorištu te si slomio palac. Još jedan golfer doživio je bizarnu nesreću. Amerikanca Leeja Trevina pogodio je grom, nakon čega je završio u bolnici.

Bivši vratar Manchester Uniteda Alex Stepney 1975. vikao je na svoje suigrače iz obrane te iščašio vilicu. Dok je slavio pobjednički pogodak u finalu Liga kupa 1993, igrač drugoligaša Barneta podigao je kolegu Stevea Morrowa na rame te ga slučajno ispustio, a ovaj je slomio ruku i propustio ostatak sezone. Ronaldo je ove godine nastradao od novinara. Mediji su nakon utakmice nasrnuli na Il Fenomena, a u pretjeranoj želji za izjavom, mikrofon je završio u zubima i licu brazilskog napadača.

Čupić je zbog prstena ostao bez jednog prsta
I Hrvati su veliki pehisti

Pehisti su i hrvatski sportaši. Jedan od najvećih je bio Goran Ivanišević. Osim što je bio praznovjeran, osvajač Wimbledona iz 2001. tijekom karijere je doživio nekoliko bizarnih ozljeda. Najviše nesreće imao je na turniru u Miamiju. Tamo je morao predati finale 1996. Agassiju zbog ukočena vrata koji je nastradao zbog vjetra ili lošeg položaja za vrijeme spavanja, a sedam godina kasnije, na istom turniru na plaži je razrezao petu na školjku. Još jedan predstavnik bijelog sporta ulazi u ovu kategoriju, a to je Mario Ančić. Splićanin je pao sa skutera na vodi i ozlijedio rame.

Hajdukov nogometaš Milan Rapaić na aerodromu u Splitu 1995. avionskom kartom češao se se po oku te ga ozlijedio, a bivši stoper Cibalije Ante Zore prošle sezone si je sjekirom posjekao tetive na ruci nakon što je sjekao drva za roštilj. Rukometaš Ivan Čupić je u ljeto 2008. ostao bez prsta nakon što je vjenčanim prstenom zakačio za ogradu. Jedan od najvećih igrača Dinama, 'desetka' Stjepan Lamza je 1967, slaveći pobjedu protiv Eintrachta, popio  previše i pao s balkona s drugog kata hotela ljudima koji su večerali. Propustio je finale Kupa velesajamskih gradova.