samo za tportal

Simon Sluga posve iskreno o svom odlasku u Bugarsku, ali i tome kako bi se Mislav Oršić snašao u najjačoj ligi svijeta: S obzirom na to kakav je u svlačionici...

02.02.2022 u 10:00

Bionic
Reading

Nakon dvije i pol sezone u engleskom Luton Townu, 28-godišnji Simon Sluga napravio je još jedan iskorak u karijeri te je u ponedjeljak potpisao 3,5-godišnji ugovor s aktualnim bugarskim nogometnim prvakom Ludogorecom

Prije nešto više od godinu dana hrvatski reprezentativac i tada još golman engleskog drugoligaša Luton Towna Simon Sluga privukao je pozornost ljubitelja nogometa diljem svijeta jer je u 1/16-finala FA kupa obranio penal Timu Werneru, igraču kojeg je Chelsea platio 53 milijuna eura.

Svojim dobrim obranama i impresivnom statistikom, jer u 94 utakmice za Luton čak 26 puta uspio je sačuvati mrežu netaknutom, ovog je prijelaznog roka postao zanimljiv i brojnim europskim klubovima zato što mu je u ljetnim mjesecima istjecao ugovor te je mogao besplatno promijeniti sredinu.

Imao je ponuda iz Belgije, Nizozemske, Poljske, Turske, američkog MLS-a, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali izbor je pao na Bugarsku.

U ponedjeljak je boravio u Turskoj, u kojoj se njegov novi klub Ludogorec nalazio na pripremama, a istog dana krenuo je na put prema Lutonu.

'Da, bio sam u Antalyji, došao sam obaviti liječnički pregled te staviti potpis na ugovor. Onda sam krenuo prema Engleskoj, jer na Otoku su ostali supruga i jednogodišnji sinčić Gabriel. Kako on 'gore' ima zdravstveno osiguranje, razne prijave, a mi puno stvari, želio sam što više pomoći u pakiranju. Sada će u Luton doći roditelji kako bi pomogli supruzi s tim pakiranjem jer ja se već u petak vraćam u Bugarsku kako bih krenuo u završnu fazu priprema pred početak nastavka sezone. Moram naći i stan kako bi mi se priključili supruga i sin', sretnog se i zadovoljnog glasa iz Lutona javio Simon Sluga.

Nego, što će vam stan? Piše na Transfermarktu da ste potpisali samo do lipnja 2022. godine?

'Ne znam što piše tamo, jer imam ugovor na tri i pol godine.'

Znači, zadovoljni ste? Bez obzira na to što ste iz jake druge engleske lige prešli u ipak nešto skromniju bugarsku ligu?

'Jesam, jako sam sretan i zadovoljan. Da nije tako, ne bih ni ulazio u taj projekt. Riječ je o velikom klubu, čast mi je bila što su se uopće zanimali za mene. Deset godina uzastopno su prvaci, igraju u kvalifikacijama za Ligu prvaka, igraju u Europskoj ligi. Osim toga, meni je za šest mjeseci istjecao ugovor, a u Lutonu su očito odlučili čekati s pregovorima do ožujka ili travnja, pa sam već sada odlučio tražiti najbolju opciju za sebe. Klubovi su se dogovorili, ja također, i svi smo sretni i zadovoljni.'

Dolazite u završnu fazu priprema, kao zamjena za Kristijana Kahlinu. Jeste li se čuli s njime da vam prenese neka svoja iskustva?

'Nismo se čuli, ali imamo zajedničke prijatelje preko kojih sam dobio informaciju od njega da je sve super u klubu. Isto mi je rekao i Roman Bezjak, koji je prije dolaska u Rijeku igrao za Ludogorec. Prema tome, vjerujem da sam dobro izabrao.'

Niti s komunikacijom ne biste smjeli imati problema? Ipak je Slovenac Ante Šimundža trener, a vi ste već radili, i to vrlo uspješno, sa Slovencem Matjažom Kekom?

'Da, imamo još jednu poveznicu (ha, ha). Upoznali smo se i prvi dojam, nakon razgovora, je sjajan. Prema tim našim razgovorima, mogu samo konstatirati da se radi o vrhunskom stručnjaku te vjerujem da ću još napredovati. Što se komunikacije s ostalima tiče, problema ne bi trebalo biti. Jer i bugarski jezik je razumljiv, imam još jednog Slovenca za suigrača, a klub je već godinama pun internacionalaca, pa se engleski govori na svakom koraku.'

Toliko da se nećete trebati bojati za svoje mjesto u Dalićevoj momčadi za Svjetsko prvenstvo u Kataru krajem godine?

'Uopće ne želim ići toliko daleko. Svima nama je želja igrati na Svjetskom prvenstvu i biti dio te ekipe. No mislim da je sada najvažnije biti pravi na treninzima, potom i na utakmicama, i da će onda izbornik najbolje procijeniti tko mu može pomoći. Naravno, promjenom lige razmišljao sam i o tome, ali ponavljam, najvažnije je biti na svom maksimumu.'

Jeste li stigli popratiti nedjeljni derbi Dinama i Rijeke? Rijeka je ostala i bez nekolicine prvotimaca. Može li to umanjiti izglede Tomićeve momčadi u borbi za trofeje?

'Koliko sam vidio, bilo je opet dosta prometno na Rujevici. Neki su otišli, neki su došli. Naravno, ne želim to poimence, nego općenito komentirati. Jer kada igrač osjeti da je dao svoj maksimum, možda je i bolje da ode. Dok uvijek dobro dođe svježa krv, koja će donijeti novu energiju. A Rijeka je tako radila zadnjih godina. I bila uspješna. Što se tiče utakmice, gledao sam zadnjih 15-ak minuta prvog dijela i drugo poluvrijeme. Dinamo je krenuo goropadno, imao odličnog Oršića, koji još uvijek igra i polako izrasta u legendu kluba. Osim toga, Dinamu je ostala cijela momčad, pa su se sada i uigrali. Pobjeda je apsolutno zaslužena, nema se što reći, ali puno je još kola do kraja i siguran sam da će se nastaviti neizvjesnost.'

Kad ste već spomenuli Oršića, prije nekoliko dana zahvalio je Burnleyju na ponudi i ostao je bez igranja u engleskoj Premier ligi. Znate kako je to igrati na Otoku. Bi li se Oršić snašao u tom nogometu?

'Siguran sam da bi, jer Oršić je odličan igrač, a što smo vidjeli i protiv engleskih klubova s kojima je igrao Dinamo. Osim toga, Oršić je divan čovjek, jednostavan, uklopio bi se u svaku momčad. Nema svlačionice u kojoj je radio probleme i zato sam uvjeren da bi i u Engleskoj, u najjačoj ligi svijeta, bio na visokom nivou. Eto, sada mu se ta želja nije ispunila, ali tko zna, možda se ipak jednom ispuni', završio je Simon Sluga, kojem ovih dana nije problem bilo uzeti ni kuhaču u ruke, ali i uspavati sina, samo kako bi što lakše prebrodio prazninu do dolaska najdražih u Bugarsku.