simon sluga za tportal

Hrvatski reprezentativac napušta Englesku? Zainteresiranih je mnogo, ali u njegovim mislima samo je jedna momčad. Poslao je i poruku svim navijačima Rijeke

23.12.2021 u 08:11

Bionic
Reading

Iako za većinu nogometaša dolazi nekoliko mirnijih dana, za igrače u engleskim klubovima nema predaha. Igra se na Boxing Day, odnosno na dan sv. Stjepana, pa u danima do ispraćaja Stare godine, odmah potom i prvog dana Nove godine. Tradicija se poštuje, unatoč pandemiji koronavirusa i pojavi novog soja, omikrona. Zbog toga i hrvatski nogometni reprezentativac, 28-godišnji golman Simon Sluga, ima maksimalno ispunjene dane

Nastavlja se ubitačan ritam engleskog Championshipa, odnosno drugog razreda engleskog nogometa, po mišljenju mnogih šeste lige na svijetu, s obzirom na njezino trajanje (46 kola), ali i imena klubova koji se natječu u njoj, od kojih su neki bili i europski prvaci.

Dio te priče već treću sezonu je i hrvatski reprezentativac Simon Sluga, kojeg smo 'ulovili' tijekom četvrtka, dok je imao slobodan dan. Odmarao se uz suprugu i sinčića Gabriela, koji će 1. siječnja proslaviti prvi rođendan.

'Evo, imam danas napokon malo vremena za sebe, iako nam i prošlotjedna odgoda utakmice protiv Readinga (op.a., za koji igra Alen Halilović), donijela kratak predah. Sad je pred nama izuzetno zgusnut raspored, s time da se prati sve u vezi omikrona, odnosno novih mjera kojima bi se pokušalo spriječiti širenje virusa. No kako je nogomet ovdje posebna priča i poštuje se tradicija, vjerujem da će se kolo najnormalnije igrati, jer igranje na Boxing Day nešto je posebno. Naravno, osim ako u nekoj od momčadi ne bude previše zaraženih. Ali zasad se na to niti ne pomišlja. Svima je želja da se utakmice odigraju, pa i uz maksimalno popunjene tribine, s time da se na njih može samo s covid potvrdama', javio se Sluga za tportal iz Lutona, gradića udaljenog 50-ak kilometara sjeverno od Londona.

Sluga je rođen u Poreču, nogometno je najviše bio vezan uz Rijeku, iako je dio karijere proveo i u zagrebačkim klubovima, Dinamu i Lokomotivi, ali i u Juventusu, Veroni i Speziji. No nakon odličnih sezona u Rijeci, s kojom je osvojio i naslov prvaka, ali i dva kupa, a sve pod vodstvom Matjaža Keka, od 2019. godine igrač je Luton Towna.

Prva sezona bila je 'čupanje', jer klub se borio za ostanak u Championshipu, a upravo su Slugine obrane bile važan faktor u osvajanju nekih važnih bodova.

Prošle sezone Sluga je imao također odličan učinak, jer u 41 utakmici primio je tek 49 golova i imao 12 clean sheetova, odnosno odrađenih utakmica bez primljenog gola. Za taj svoj doprinos u povijesnoj sezoni za Luton proglašen je najboljim igračem kluba. A ono što je obilježilo njegovu uspješnu sezonu je i obranjeni penal Timu Werneru iz Chelseaja, tijekom kup-utakmice. Obranio je Sluga i dva penala u Championshipu, no onaj obranjen zvijezdi Plavaca ipak ima posebnu težinu.

'I ove sezone smo dobri, solidno guramo i u sredini smo tablice (op.a., 14. od 24 kluba), s time da smo čak bliže zoni play-offa nego onoj u kojoj se klubovi bore da ne ispadnu. S time da imamo i utakmicu manje od glavnih konkurenata, što nije nevažno.'

Inače, u ovoj sezoni Sluga je od 22 utakmice branio u njih 19, sedam puta sačuvao je svoju mrežu. A te tri utakmice koje nije branio splet su pomalo nesretnih okolnosti. Jednu je propustio jer u zrakoplovu, pri povratku s reprezentativnog okupljanja, bio u blizini osobe pozitivne na koronavirus, pa je morao u samoizolaciju, dok je dvije propustio zbog bolesti.

Odličan Slugin učinak nije ostao neprimijećen. Naime za njegove su se usluge raspitivali klubovi iz američkog MLS-a, Belgije, Nizozemske, Poljske, Turske, bogatih Ujedinjenih Arapskih Emirata, a na ruku ide mu činjenica da mu u ljeto istječe ugovor i da bi netko od zainteresiranih mogao besplatno dobiti golmana ove klase.

Naravno, prvi na potezu je Luton.

'Znam kako funkcioniraju stvari ovdje, odnosno s igračem kojem istječe ugovor krenut će se pregovarati tek tamo negdje u travnju. Vidjet ćemo sve, meni je ovdje odlično i ne bih imao ništa protiv nastaviti karijeru u Lutonu. Ili nekom drugom engleskom klubu, ako potencijalni kupac nađe zajednički jezik s Lutonom. Mislim da imam dovoljno iskustva i da bih mogao odgovoriti svim zahtjevima koji se stave pred mene.'

Inače, Slugino iskustvo je ogromno, jer u HT Prvoj ligi ima 90 utakmica u nogama (31 bez primljenog gola), a u engleskom Championshipu 91 (25 bez primljenog gola), odnosno zajedno preko 250 profesionalnih seniorskih utakmica.

Naravno, što god se dogodi u ljeto ili možda već sada u zimskom prijelaznom roku, jer šest mjeseci prije isteka ugovora može se krenuti u pregovore sa zainteresiranim stranama, Slugine misli usmjerene su prema kraju 2022. godine. Točnije prema Svjetskom prvenstvu u Kataru.

'Vjerujem da o tome razmišlja svatko tko je na popisu, odnosno u roosteru izbornika Dalića. Naravno, tako i ja razmišljam, ali mislim da je prije svega najvažnije zadržati ovaj kontinuitet, ostati u pravoj formi i biti spreman ako izbornik odluči poslati pozivnicu. Jedino što mogu obećati jest da ću se maksimalno truditi kako bih zaslužio taj poziv , jer bez obzira na to što sam već tri godine u reprezentaciji, pa sam čak bio i na Euru, znam da je svaki dan novo dokazivanje.'

U svakom slučaju, Sluga, koji se odlično priviknuo na engleski nogomet te klubu već u svojoj premijernoj sezoni donio potrebnu sigurnost i mirnoću, sigurno će imati slatkih briga sljedećih mjeseci. Zainteresiranih klubova ima puno, ali i Luton je taj koji ga želi zadržati.

Iako je Gabriel tražio tatinu pažnju, Sluga je potvrdio da s velikim zanimanjem prati ono što se događa u HT Prvoj ligi.

'Naravno, pratim i s posebnim veseljem gledam kako liga napreduje. Osijek, Dinamo i Rijeka su na vrhu, bodovno izjednačeni, ali tu je i Hajduk, koji se također uključio u utrku za naslov. No veseli i činjenica da i ostali klubovi imaju snage i znanja poremetiti ritam vodećima. Meni kao bivšem igraču Rijeke posebno je drago što je zadržan taj kontinuitet i što Rijeka već desetak godina traje u vrhu hrvatskog nogometa. Vjerujem da će ta neizvjesnost oko prvaka ostati do samoga kraja, ali i da će Rijeka uspjeti podići pehar. A ako ne osvoji prvenstvo, onda barem da uspije u Kupu', rekao je za kraj Sluga.