IMA TOGA DOSTA

Seks-skandali i prostitutke nogometnih zvijezda

21.07.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Franck Ribery nije prvi profesionalni nogometaš koji se našao u epicentru seks-skandala, zbog kojeg bi mogao završiti i u zatvoru. Nogometaši su na glasu kao korisnici usluga prostitutki. Primjera iz prošlosti ima puno

Zvijezda minhenskog Bayerna i francuske nogometne reprezentacije Franck Ribery našla se na meti istražnih organa u Parizu. Francusko pravosuđe pokrenulo je u utorak (20. srpnja) istražni postupak zbog Riberyjeve uloge u seks-skandalu o kojem već mjesecima bruji europska javnost. Pravosuđe je, kako je javila novinska agencija AFP, odlučno istražiti detalje 'Riberyevog kontakta s jednom maloljetnom prostitutkom'.

27-godišnji nogometaš je proveo nekoliko sati u jednoj policijskoj postaji u Parizu gdje je bio ponovno saslušan, a morao se pojaviti i pred istražnim sucem. Nakon što je i on ispitao Riberyja, vezni igrač je pušten na slobodu. Sudac je pitao Riberyja (oženjen, otac dvoje djece) što zna o jednom kriminalnom lancu iz glavnog grada Francuske koji je usred Pariza u jednom noćnom klubu nudio prostitutke poznatim mušterijama. Policija je saslušala i Riberyevog bivšeg kolegu iz reprezentacije Karima Benzemu, trenutno člana madridskog Reala.

Ribery nije znao da je prostitutka maloljetna?
Prostitutka Zahia D. (podrijetlom sa sjevera Afrike) priznala je ranije da je imala seksualne kontakte s Riberyem i Benzemom - kao maloljetnica. Potvrdila je i da navedeni igrači nisu znali da je tada imala 17 godina, kako tvrdi i Riberyeva odvjetnica. U slučaju da se potvrdi kako je francuski nogometaš ipak svjesno koristio usluge maloljetnice, njemu prijeti trogodišnja zatvorska kazna - i plaćanje 45.000 eura.

Ribery i Benzema nisu prvi grešnici iz nogometnih voda koji su kupovali prostitutke. Nogometaši su, kako pokazuju brojni primjeri iz prošlosti, očito vrlo skloni takvoj vrsti poslovnih veza. Većina nogometaša su mladi ljudi, mnogi od njih zarađuju jako puno novca, oni su poznate face koje vole uživati u životu - i na koje žene padaju. A kad u blizini nisu njihove supruge, djevojke ili obožavateljice, nogometaši posegnu i za prostitutkama. Mi smo izdvojili nekoliko poznatih primjera Riberyevih kolega.

Cristiano Ronaldo
Na početku sezone 2007/2008. Manchster United (tadašnji klub portugalske zvijezde) zabilježio je pobjedu. Ronaldo je upriličio mali parti u vlastitom domu. U očito prostranom whirlpoolu su se našli domaćin, njegovi suigrači Nani i Anderson - i još pet prostitutki. Jedna od njih kasnije se požalila britanskim tabloidima da je 'dala sve od sebe', ali da nije dobila uobičajenu napojnicu. 'Nikada u mojoj karijeri nisam bila tretirana na tako ponižavajući način, a već sam spavala s preko 200 klijenata', dodala je razočarana dama.
Ronaldo se nešto kasnije ponovno našao u središtu seks-skandala. Navodno je bio u vezi s brazilskom prostitutkom Fernandom. Engleski mediji su pisali kako mu je ona uz seks nudila i druge stvari - naprimjer da mu može nabaviti kokain.

Ronaldo
Iako u ovom slučaju navodno nikada nije došlo do seksualnog čina, a u igri nisu bile ni droge, seks-skandal brazilskog Ronalda je obišao cijeli svijet. Ronaldo je pozvao tri prostitutke u jedan jeftini hotel kako bi zadovoljio svoje potrebe. No tek je u hotelu shvatio o kakvoj se fatalnoj grešci radi. Ronaldove gošće su zapravo bili transvestiti Andreia, Albertine i Carla. Nakon što je nogometaš odustao od usluge, transvestiti su prodali priču brazilskim medijima.

Ronaldo je kasnije pred kamerama TV postaje TV Globo priznao: 'Osjećam se kao da je orkan sravnao moju kuću sa zemljom.'

Barcelona
Iako je to danas teško i povjerovati, Barcelona je početkom proteklog desetljeća proživljavala teške nogometne dane. Vladala je sportska kriza, međusobni odnosi u klubu su bili narušeni. U siječnju 2002. u medijima su se pojavile informacije o navodnom seks-skandalu. Patrick Kluivert, Phillip Cocu i Gabri, Dani te Gerard navodno su u momčadskom hotelu organizirali seks-parti. Tako je barem pisao internetski portal Micanoa.com te javljala TV postaja TeleMadrid.

No mediji nisu mogli dokazati svoje tvrdnje - i morali su platiti kazne od po 300.000 eura zbog krivih navoda i pokušaja uništavanja ugleda navedenih igrača.

Fenerbahčeovi trbušni plesači
Krajem 2009. Istanbul je bio poprište navodno cijele serije orgija i pravih zabavnih programa (npr. s izvođenjem trbušnog plesa). Fabio Bilinca, Colin Kazim-Richards, Vederson i Santos našli su se na meti medija kao glavni likovi afere. Njemački list Bild tvrdio je da je tadašnji trener Fenerbahčea Christoph Daum osobno glumio detektiva i raspitivao se kod osoblja jednog hotela u kojem su se održavale navodne orgije.
Seriju loših nastupa i tri poraza zaredom šefovi kluba su iskoristili kao povod za davanje otkaza igračima u zimskoj pauzi. Bilinca do danas nije uspio naći novog poslodavca.

Wayne Rooney
Brdo šala na račun intelektualnih sposobnosti na svoj je račun morao otrpjeti napadač Manchster Uniteda i engleske reprezentacije. Wayne Rooney prije nekoliko godina je posjetio jednu prostitutku i nakon što je (očito zadovoljan kvalitetom pružene usluge) platio traženu svotu novca, on se i pismeno htio zahvaliti.
Literarno očito ne baš nadaren, mladić je nažrvljao par redaka na lošem engleskom prepunom grešaka: 'To Charlotte, I shagged u on 28 Dec. Loads of Love'. Prevedeno to znači (koristimo pristojnu verziju): 'Za Charlotte, spavao sam s tobom 28. prosinca. Brdo ljubavi.'

Nizozemska
Fenomen seks-skandala bio je proširen i u proteklom stoljeću, to nije nova pojava. Tijekom Svjetskog prvenstva 1974. njemački Bild je opširno pisao o navodnoj orgiji u momčadskom hotelu nizozemske reprezentacije, najvećeg favorita za osvajanje titule prvaka. Bild je spominjao i totalno nedisciplinirane igrače (mozak ekipe Johann Cruyff navodno je za vrijeme turnira pušio i po kutiju cigareta dnevno). Spomenutom orgijom igrači narančastih navodno su se počastili za pobjedu nad DDR-om.

U finalu SP-a Nizozemci su iznenađujuće izgubili - od tadašnjeg domaćina, Zapadne Njemačke.