naknada

Šefovi Formule 1 pokazali milost prema Talijanima, neće im uzeti milijunski 'danak'

18.05.2023 u 11:03

Bionic
Reading

Šefovi Formule 1 smilovali su s prema organizatorima otkazane utrke Emilia Romagna te oni neće morati platiti milijunsku naknadu

Sve utrke u kalendaru Formule 1 plaćaju svojevrsni 'danak', a on se razlikuje od zemlje do zemlje. U Europi organizatori Grand Prixovima imaju manju naknadu nego države iz Azije od kojih neke plaćaju i preko 50 milijuna dolara.

No za europske organizatore to je i dalje ogroman novac pogotovo ako se utrka zbog raznih razloga ne održi, a obećano se mora platiti. Ovoga puta šefovi Formule 1 pokazali su suosjećanje, neće tražiti prisilnu naplatu, jer i oni shvaćaju da je utrka otkazana zbog poplava zbog kojih su se ljudi morali iz te regije evakuirati, a osam osoba je smrtno stradalo.

Kalendar će se najvjerojatnije smanjiti na 22 utrke zbog straha od prenatrpanog rasporeda, a F1 će ostati s manjkom u blagajni od 21 milijun dolara koliko bi dobili od Talijana.

Inače, organizator će vratiti novac gledateljima za više od 100.000 ulaznica ili ih prenijeti na sljedeću godinu. Također bi im se mogla ponuditi dodatna godina ugovora, koji istječe 2025.

  • +11
Formula 1, Velika nagrada Miamija, 7.5.2023. Izvor: EPA / Autor: CRISTOBAL HERRERA

Odluka da se odustane od utrke naišla je na odobravanje među timovima i vozačima. Lewis Hamilton, čiji su Mercedesovi inženjeri trebali predstaviti dugo očekivani paket nadogradnje, rekao je: 'Nadam se da su svi u Emiliji-Romagni u mogućnosti ostati sigurni i paziti jedni na druge. Misli su s pogođenima i nevjerojatnim hitnim službama na terenu. Svi razumijemo da je sigurnost na prvom mjestu.'

Sljedeća utrka je u Monaku (28. svibnja).