opasan koncept

Sebastian Coe oštro se obrušio na ideju koja je šokantna; razlog je dopušteni doping!

01.03.2024 u 14:26

Bionic
Reading

Predsjednik Međunarodne atletske federacije (World Athletics) Sebastian Coe oštro se obrušio na ideju pokretanja 'Enhanced Games', događaja u olimpijskom stilu gdje bi doping bio dopušten, dok je Međunarodna antidopinška agencija (WADA) poručila kako je to 'opasan i neodgovoran koncept'.

Australski biznismen i odvjetnik Aron D'Souza došao je na nevjerojatnu ideju, želi 2025. pokrenuti 'Enhanced Games', multisportsko natjecanje na kojem bi doping bio dozvoljen. Sportaši bi na 'Poboljšanim igrama' bili plaćeni po nastupu, s bonusima za pobjede i postavljanje svjetskih rekorda.

D'Souza je za ljeto 2025. najavio 'Olimpijske igre za 21. stoljeće', a prve Igre trebale bi uključivati atletiku, plivanje, dizanje utega, gimnastiku i borilačke vještine. Niti jedan od ovih sportova neće podlijegati pravilima Svjetske antidopinške agencije (WADA). Naravno, za mnoge ljubitelje sporta ova ideja je šokantna!

Najavio je čak milijun dolara za 'prvog sportaša koji će srušiti svjetski rekord Usaina Bolta na 100m'. D'Souza tvrdi kako je više od 900 sportaša pokazalo interes za sudjelovanje.

'Izvrsnost zaslužuje biti nagrađena. Žalosno je što naši olimpijci zarađuju tako malo, Poboljšane igre su neizbježne', poručio je Australac za BBC.

Prvo veće ime koje se prijavilo za Igre je umirovljeni australski plivač James Magnussen, koji je osvojio tri olimpijske medalje - srebro na 100 slobodno i broncu u štafeti 4x100 mješovito u Londonu 2012. godine, te broncu u štafeti 4x100 mješovito četiri godine kasnije u Rio de Janeiru.

'Mislim da ćete kada budu određeni datumi i kada sve bude formalizirano vidjeti poplavu sportaša', kazao je nedavno Magnussen u jednom podcastu.

Predsjednik Međunarodne atletske federacije (Wolrd Athletic) Sebastian Coe otvoreno je kritizirao Enhanced Games prozvavši ih glupošću.

'Zar to nije besmislica? Stvarno se ne mogu uzbuđivati ​​oko toga. Postoji samo jedna poruka, a to je ako je netko dovoljno glup da želi sudjelovati u ovome, a pripada tradicionalnom i filozofskom dijelu našeg sporta, bit će mu zabranjen nastup na duže vrijeme', kazao je Coe na novinarskoj konferenciji uoči početka svjetskog dvoranskog atletskog prvenstva u Glasgowu.

Coe, koji je snažan zagovornik borbe protiv dopinga, dodao je: 'Siguran sam da se u drugim sektorima događaju lude stvari, povremeno ih dobivamo.'

Međunarodna antidopinška agencija (WADA) je poručila kako je to 'opasan i neodgovoran koncept.'