KVALIFIKACIJE LP

Sarajevo povelo, ali bivši europski prvak preokretom rastužio domaćina; 'nula' Zvezde u Litvi

Bionic
Reading

U prvom susretu prvog pretkola nogometne Lige prvaka Celtic je na gostovanju pobijedio Sarajevo sa 3:1, a za iznenađenje večeri pobrinuo se armenski Ararat koji je u svom europskom debiju pobijedio švedskog prvaka AIK sa 2:1

Sarajevo je povelo u 29. minuti golom hrvatskog nogometaša Mirka Oremuša (30) koji se najbolje snašao u kaznenom prostoru nakon ubačaja iz kornera. Bivši bočni igrač Hajduka, Splita i niza izraelskih klubova, u Sarajevo je stigao ovoga ljeta kao slobodan igrač.

Celtic je izjednačio šest minuta kasnije sjajnim golom Michaela Johnstona sa 25 metara, a u 51. minuti gosti su okrenuli rezultat. Johnston je uposlio mladog francuskog napadača Odsonnea Edouarda koji je prošao kroz domaću obranu i zabio za 2:1. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Scott Sinclair postigavši pogodak petom u 85. minuti.

Za škotski sastav je Jozo Šimunović odigrao svih 90 minuta. Uzvratni susret je 17. srpnja na Celtic Parku.

  • +6
FK Sarajevo, FC Celtic, 1. pretkolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Astana je na svom travnjaku pobijedila CFR Cluj sa 1:0, a pogodak odluke zabio je Evgenij Postnikov u 68. minuti. Za Astanu je do 58. minute igrao hrvatski nogometaš Marin Tomasov, dok je bivši igrač Zagreba i Rudeša Luka Šimunović igrao cijeli susret. Uzvratni susret je 17. srpnja.

Armenski Ararat je u svom prvom europskom nastupu priredio iznenađenje pobijedivši švedskog prvaka AIK sa 2:1.

Oba gola za domaćine zabio je Petros Avetisjan (3-11m, 45), dok je pogodak za AIK zabio Chinedu Obasi (39). Gosti su od 13. minute igrali bez isključenog Roberta Lundstoma.

Litavska Sudova i Crvena zvezda su odigrali bez golova.

Za litavski sastav su nastupila i trojica hrvatskih nogometaša. Branio je bivši vratar Osijeka i Slaven Belupa Ivan Kardum, svih 90 minuta je odradio i Andro Švrljuga, koji je igrao za Pomorac, Istru 1961 i Rijeku, dok je bivši napadač Dinama Josip Tadić na terenu proveo prvo poluvrijeme.

Liga prvaka

Astana-Cluj CFR1:0
sljedeća ut. 17.7.
Ararat Armenia-AIK Stockholm2:1
sljedeća ut. 17.7.
Kalju Nomme-Shkendija0:1
sljedeća ut. 16.7.
Helsinki HJK-HB Torshavn3:0
sljedeća ut. 16.7.
Sarajevo-Celtic1:3
sljedeća ut. 17.7.
Dudelange-Valletta2:2
sljedeća ut. 16.7.
TNS-Feronikeli2:2
sljedeća ut. 16.7.
Suduva-Crvena Zvezda0:0
sljedeća ut. 16.7.