TRČALA S HIDŽABOM

Sarah Attar prva atletičarka iz Saudijske Arabije na Igrama

08.08.2012 u 19:25

Bionic
Reading

Sarah Attar je u srijedu popodne postala prva žena iz Saudijske Arabije koja je nastupila na Olimpijskim igrama u atletici

Attar je utrku an 800 metara završila čak pola minute sporije od pretposljednje atletičarke njezine kvalifikacijske skupine. Naravno, ona je bila posljednja.

'Ovo je velika čast i veliko iskustvo za mene. Predstavljati žene Saudijske Arabije na Olimpijskim igrama. Znam da ovo može biti prekretnica što se nastupa naših žena na Igrama tiče', rekla je Attar nakon utrke.

Attar je prilikom prolaska kroz ciljnu ravninu zaradila ovacije iznimno popunjenog olimpijskog stadiona u Londonu.

Recimo i da Attar nije bila prva Saudijka koja je nastupila na londonskim Igrama, već da je to učinila judašica prije svega pet dana.

Podsjetimo, Saudijska Arabija bila je jedna od tri zemlje svijeta koja je svojim ženama branila nastup na Olimpijskim igrama iz vjerskih razloga. Naime, na Igrama je zabranjeno nošenje pokrivala za glavu (hidžab), a Saudijkama je s druge strane s vjerske strane zabranjeno isto skinuti. Zaprijetile su Saudijke odustajanjem od nastupa ako je jedini uvjet skidanje hidžaba. Ipak, organizatori su im dopustili nastup s hidžabom.