nevjerojatan talent

Sara Kolak ozbiljna prijetnja svjetskom rekordu: Ovo što radi je čudesno!

07.07.2017 u 12:26

Bionic
Reading

Fantastičnim hicem od 68,43 metara u Lousannei Sara Kolak popela se na sedmo mjesto svih vremena među bacačicama koplja, a s obzirom na svoje godine ni svjetski rekord Barbore Špotakove u budućnosti nije siguran...

Briljantna 22-godišnja atletičarka iz Ludbrega ponovo je zadivila svijet ovog četvrtka. Hicem od 68,43 metara ostvarila je u Loussanei svoju prvu pobjedu u Dijamantnoj ligi, pritom srušila i rekord mitinga, postavila hrvatski rekord i europski u kategoriji bacačica do 23 godine.

  • +8
Sara Kolak osvojila olimpijsko zlato za Hrvatsku Izvor: Reuters / Autor: Dylan Martinez

Sara Kolak definitivno je najveća hrvatska atletska nada. Zlatu u Riju nije se nadao nitko, a ova pobjeda potvrdila je da to nije bila slučajnost i da bi u budućnosti mogla ostvariti zaista velike stvari.

Naime, već sada s 22 godine Sara je sedma najbolja bacačica u povijesti ove discipline, ako gledamo najbolje hice postavljene s novim dimenzijama koplja od 1999. godine. Sve bacačice koje se nalaze ispred nje bacile su svoje rekorde u puno zrelijim godinama pa je jasno da od Kolak ono najbolje tek slijedi.

Hitac Sare Kolak u Laussanei Autor: Youtube

Baš zbog toga rekord Čehinje Barbore Špotakove od 72,28 metara definitivno nije siguran. Sara grabi veliki koracima prema naprijed, napredovala je u odnosu na prošlu sezonu za više od dva metra i za nekoliko godina dužine iznad 70 metara postat će sasvim uobičajene za njezine hice, ako ju zaobiđu teške ozljede.

Naravno, Kolak i njezin trener Andrej Hajnšek upozoravaju da nema mjesta euforiji i da treba ići korak po korak te polako povećavati vlastite mogućnosti, no novi razlog za radost mogli bismo imati već za par tjedana na Svjetskom prvenstvu u Londonu, gdje će naša atletičarka zasigurno biti u uskom krugu favorita za osvajanje zlata...

Bacanje diska, žene, ljestvica svih vremena:

  1. Špotakova 72,28
  2. Abakumova 71,99
  3. Menendez 71,70
  4. Obergföll 70,20
  5. Hattestad 69,48
  6. Viljoen 69,35
  7. Kolak 68,43