NEMA DILEMA

Samo je jedno logično rješenje nakon Štimca

16.10.2013 u 10:13

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija ostala je bez kormilara, i pred vrhom HNS-a je jedina istinski teška i odluka koju uopće moraju donositi

Igor Štimac otišao je u povijest kao iznimno neuspješan hrvatski izbornik. Nije mudro reagirao niti na terenu niti van njega i sada je bivši. Ponudio je ostavku (iako još uvijek nije jasno kome, Šuker kaže da njemu nije...) koju su njegovi nadređeni jedva dočekali i u doigravanje Hrvatska ide s novim vođom.

Kojim? Nema još službene potvrde, ali nameće se ime i djelo Nike Kovača. Trener koji još uvijek nema bogati CV, ali je daleko od trenera početnika. Dvije godine proveo je kao trener juniora u Salzburgu, pa je zatim bio pomoćnik u seniorima svog zadnjeg seniorskog kluba. Kada su ga zaobišli u izboru za idućeg glavnog trenera otišao je iz Salzburga i čekao pravu priliku.

S bratom također dočekao ju je na kormilu U21 reprezentacije s kojom 'gazi' u kvalifikacijama. Ima četiri pobjede, od čega dvije u gostima kod najvećih konkurenata i njegovi igrači izgledaju kao momčad. Jasno je da takva trenerska putanja nije garancija ničega, jer je još uvijek 'tanka' (ni Bilić i Štimac nisu imali puno jače reference), ali Niko Kovač ostaje najlogičnije rješenje jer je osim trenerskog talenta ujedno i posljednji istinski vođa hrvatske reprezentacije na terenu i neće imati apsolutno nikakvog problema s uspostavljanjem autoriteta. Bio je vođa danas najutjecajnijim polugama Hrvatske na terenu i idol ostatku ekipe.

Upitno je kako će Davor Šuker i njegov nadređeni razvezati ovaj čvor, ali Niki (i bratu također) mogu se ponuditi dvije opcije. 'Žeton ugovor' za dokvalifikacije uz opciju produljenja u slučaju odlaska ili, još logičnije, trogodišnji ugovor kojim bi počela nova era. Niti jedan ozbiljan strani trener neće sada prihvatiti Hrvatsku na mjesec dana, a domaća trenerska scena osim Cice Kranjčara ne nudi ozbiljnije slobodno trenersko ime. Ovih dana treba početi era Nike Kovača, ako on ne može pomoći repki - ne može nitko. Što je također moguće.

Šuker odlučio: Štimac je bivši, Niko Kovač novi izbornik!