velike promjene

Rukomet više neće biti isti; ovo su nova pravila koja mnogima izgledaju samo kao 'kozmetičke promjene', ali neki će biti i sretni...

  • Autor: Ivan Žurić/Hina
  • Zadnja izmjena 23.10.2020 19:26
  • Objavljeno 23.10.2020 u 19:26
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Međunarodni rukometni savez (IHF) počeo je u katarskoj Dohi s iskušavanjem tri nova pravila igre, s kojim će pokušati rukomet učiniti atraktivnijim, privlačnijim i dinamičnijim

Prva promjena pravila se odnosi na pasivnu igru u napadu, kojim bi u trenutku kada suci podignu ruke za pasivnu igru napadačke ekipe bila dopuštena još samo četiri dodavanja umjesto dosadašnjih šest.

Druga promjena se odnosi na izvođenje lopte sa sredine igrališta kada se primi gol. Dosad se 'brzi centar' izvodio na način da igrač mora stajati na crti sredine terena i ne smije se ometati od protivničkih igrača u radijusu od metar i pol. Prema novome, centar se može izvoditi unutar središnjega kruga promjera tri metra u kojem ne smije biti protivničkih igrača.

Napokon, treće pravilo se odnosi na zaštitu golmana. Dosad je namjerno gađanje loptom u glavu golmana bilo sankcionirano samo prilikom izvođenja sedmeraca, a sada će se s dvije minute kažnjavati takvi pokušaji s bilo kojeg dijela terena, pod uvjetom da napadač nije nepravilno zaustavljen od igrača u obrani.

Sve promjene će se testirati na utakmicama katarskog državnog prvenstva.

Ako nova pravila prođu testiranje i odobri ih Komisija za natjecanje i pravila igre IHF-a, pravila će se implementirati u sljedećem olimpijskom ciklusu.