RUN & GUN

Ronaldo zabija tek iz svakog devetog pokušaja

15.01.2013 u 19:50

Bionic
Reading

Najučinkovitiji strijelac u europskim ligama 'Petice' je Argentinac... Ali ne onaj koji vam prvi pada na pamet! Messi je tek četvrti, a Ronaldo ni blizu vrhu

Znamo tko su najbolji strijelci europskih liga i koliko su golova zabili. No kad te brojeve stavimo u odnos s udarcima koje su uputili na gol, dobijemo vrlo zanimljive podatke. Od po pet najboljih strijelaca u pet najjačih nacionalnih prvenstava, najbolji postotak realizacije ima - Dario Cvitanich! Biste li to ikad pogodili?

Nesuđeni hrvatski reprezentativac je ove sezone postigao 12 pogodaka za Nicu, a za to mu je trebalo 37 udaraca na gol – njegov postotak realizacije je 32,4 posto, što znači da Dario zabija iz gotovo svakog trećeg pokušaja. Blizu mu je neuništivi Miroslav Klose, koji je zabio deset golova iz 33 pokušaja (30,3 posto). Treba spomenuti i to da su ova dvojica uputili i najmanje udaraca na gol od svih 25 igrača koji su uzeti u obzir – Cvitanich u prosjeku puca na gol dvaput u utakmici, a Klose i manje.

Sasvim druga krajnost je Cristiano Ronaldo. Taj je u dosadašnjem prvenstvu uputio nevjerojatnih 138 udaraca na gol, od čega su njih 16 (11,6 posto) pogodili mrežu – to znači da mu treba gotovo devet pokušaja da bi postigao jedan zgoditak! Lošiji postotak od svih igrača na ovoj listi ima samo Tottenhamov Jermaine Defoe, koji je za svojih 10 komada potrošio 89 lopti (11,2 posto).

Jasno da Ronaldov postotak mora biti stavljen u kontekst. Ronaldo nije centarfor i njegovi šutevi mahom ne dolaze iz neposredne blizine gola, nego često i izvan šesnaesterca. On izvodi i slobodne udarce i gotovo uvijek iz njih puca na gol, ali također i i asistira, pokreće napade i vrši pritisak na obranu, pa je pošteno reći da je zaslužan za ogromni broj gol-šansi. Svima je poznato i koliko su opasne njegove vijugave lopte iz daljine, no nije li broj lopti koje na utakmici potroši jednostavno prevelik? Uzmimo u obzir i to da je od svojih 16 golova (više od trećine svih Realovih) četiri zabio iz jedanaesteraca, a dva iz slobodnih udaraca – dakle, samo 10 ih je dao iz otvorene igre...

Bi li za njegovu momčad bilo bolje da Ronaldo malo rjeđe puca? Real Madrid dominira u susretima protiv gotovo svih suparnika u La Ligi, o čemu govori i činjenica da u prosjeku upućuje čak 20 udaraca na gol po utakmici. Ronaldo upućuje blizu 40 posto tih šuteva (7,7 po takmici). No Real Madrid zabija svega 2,4 gola po susretu – što je, recimo, neusporedivo manje nego njen glavni suparnik Barcelona (3,4).

Treći na ovoj listi je Radamel Falcao, koji je svojih 18 pogodaka postigao iz 62 udarca na gol (29 posto), a četvrti Lionel Messi s 28 pogodaka iz 99 udaraca na gol (28,3 posto). Dvaput je zabio iz jedanaesterca, jednom iz slobodnjaka. Što se tiče golgeterskog udjela, Messi je zabio 43,8 posto svih Barcinih golova, a ubilježio je i devet asistencija (Ronaldo tri).


Nedavno je objavljen statistički podatak prema kojem Barcelona ima daleko najbolji postotak realizacije od svih momčadi u najjačim europskim ligama. Ona zabija iz čak 24 posto svojih udaraca na gol (točno dvostruko više nego Real Madrid), a nitko drugi u toj kategoriji nema ni 16 posto. Jasno je i zašto: gotovo svakom Barcinom pokušaju prethodi bezbroj sitnih dodavanja, a puca se tek kad je situacija vrlo izgledna, a suparnik izigran. Vrlo rijetko će se ijedan njen igrač odlučiti na udarac iz daljine.

Realov 'run and gun' i Barcina tiki-taka dva su vrlo različita stila nogometa i vrlo ih je teško uspoređivati, ali ovi podaci više nego jasno govore koji je učinkovitiji. Kao, uostalom, i broj osvojenih bodova – jedina statistika koja se uistinu računa...