FRANCUSKA SE SPASILA

Ronaldo nadigrao Zlatana u čudesnoj utakmici!

20.11.2013 u 00:12

Bionic
Reading

Nogometaši Portugala igrat će na Svjetskom prvenstvu u Brazilu nakon što su s ukupnih 4-2 u dokvalifikacijama za Mundijal pobijedili Švedsku...

U Lisabonu je prošlog petka bilo 1-0 za Portugal koji je slavio i u uzvratu 3-2. No, uz dužno poštovanje svim nogometašima jedne i druge momčadi bio je to, zapravo, duel Zlatana Ibrahomovića i Cristiana Ronalda.

Nevjerojatno, ali ta su dva velemajstora nogometnih 180 minuta sveli na vlastiti obračun jer kako drugačije objasniti da je jedan zabio oba švedska pogotka, a drugi sva četiri gola za Portugal. I ne samo to, u obje su utakmice i jedan i drugi bili gotovo jedina opasnost za suparničke vratare.

Svih pet pogodaka u uzvratu je postignuto u nastavku. U prvom dijelu su se još i jedni i drugi držali dogovora, no kada je u 50. minuti Cristiano Ronaldo zabio prvi gol na utakmici, nakon asistencije Joaa Moutinha (dvije asistencije danas) nastala je prava ludnica na travnjaku.

Unatoč ukupnih 0-2 Švedska se nije predavala, odnosno, nije se predavao Ibrahimović koji je u 68. nadskočio kompletnu portugalsku obranu i glavom izjednačio, a samo četiri minute kasnije je topovski pogodio iz slobodnog udarca za 2-1.

No, potom je uslijedio odgovor Cristiana Ronalda koji je unutar tri minute (77. i 79.) zabio nova gola za portugalskih 3-2 i kraj priče.

Treba reći da je Ibrahimović od 21 gola Švedske u kvalifikacijama bio involviran u njih čak četrnaest (osam golova i šest asistencija), ali je to bilo premalo za put prema Brazilu.

Grčka nogometna reprezentacija obavila je i u uzvratu uspješno posao protiv Rumunjske.

Poslije 3-1 na svom terenu, Grčka je održala prednost odigravši na rumunjskom tlu 1-1. Inače, Grčka je u uzvratu vodila 1-0 od 23. minute, tako da je već tada imala golema tri pogotka prednosti i praktički tada već riješila ovaj dokvalifikacijski ogled.



Konstantinos Mitroglou, 25-godišnji grčki nogometaš, bio je koban po Rumunje u ovih 180 minuta. Taj je igrač zabio dva od tri pogotka u prvoj utakmici, a postigao je i prvi pogodak u uzvratu, u spomenutoj 23. minuti.

Rumunjska je bila bolja u današnjem ogledu, više je imala loptu u svojim nogama i prijetila, no treba reći da je Grčka od prve do posljednje minute kontrolirala igru i rezultat, te suvereno kročila prema Brazilu.

Inicijativa domaćina se isplatila u 55. minuti makar niti u tom trenutku nisu Rumunji zabili. Pomogao im je Vassilis Torosidis, inače asistent kod gola Grka, koji je postigao autogol, a to je na koncu bio i konačan rezultat uzvrata.

Grčka se tako treći put plasirala na Mundijal (nakon 1994. i 2010. godine).

Nogometaši Francuske ipak će zaigrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu do kojeg su se doslovno dovukli preko europskih dokvalifikacija i Ukrajine...

Premda su ukrajinski nogometaši imali velikih 2-0 iz prve utakmice, u uzvratu na Stade de Franceu su domaći nogometaši nadoknadili sve, zabili tri pogotka, pobijedili 3-0 i prošli dalje.

Taj uzvrat je Francuska odigrala dijametralno suprotno nego li prvu utakmicu. Svi su njeni igrači bili jaki u duelu, napadački orijentirani, obrambeno pametni i odlučni da isprave sve propuste u prvih 90 minuta.

Istina, do prvog pogotka je domaćin došao sretno. Nakon ubačaja Riberyja lopta je došla do Valbuene koji je raspalio s petnaestak metara. Taj prvi udarac je obranio ukrajinski vratar Pjatov, ali je loptu kratko odbio do Mamadoua Sakha koji je iz blizine pogodio za 1-0 u 22. minuti.

Taj je prvi pogodak potpuno oslobodio Francuze, pa je do kraja prvog dijela bilo i 2-0 poslije pogotka Karima Benzeme (34. minuta).

Ukrajinske nade za igranje na Mundijalu su se počele raspadati od 47. minute. Naime, u 45. je gostujući igrač Kačeridi dobio prvi žuti, a u 47. i drugi, čime je ostavio suigrače na milost i nemilost domaćina.



Na kraju su Ukrajinci sami sebe pobijedili, odnosno, u 72. minuti je Oleg Gusev zabio autogol, ključni treći s kojim je Francuska prošla dalje.

Za Francuze je ovo peto svjetsko prvenstvo zaredom na kojem će nastupiti, odnosno, ukupno četrnaesto u povijesti. U Brazilu će definitivno morati isprati gorak okus sa onog prošlog gdje su ispali odmah poslije tri utakmice u skupini.

Dokvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, uzvratna utakmica:

Francuska - Ukrajina 3-0, prva utakmica 0-2 (Sakho 22, Benzema 34, Gusev 72-ag)

Rumunjska - Grčka 1-1, prva utakmica 1-3 (Torosidis 55-ag / Mitroglou 23)

Švedska - Portugal 2-3, prva utakmica 0-1 (Ibrahimović 68, 72 / Cristiano Ronaldo 50, 77, 79)