od 5. do 9. lipnja

Romobil – nova atraktivna disciplina na Pannonian Challengeu

21.05.2019 u 11:20

Bionic
Reading

Dok trikovi na BMX-u, skateu i rolama već 20 godina uspješno oduzimaju dah svim posjetiteljima osječkog festivala ekstremnog sporta, potpuno novo adrenalinsko osvježenje očekuje se ovoga lipnja, kada će u programu jubilarnog Pannonian Challengea biti predstavljena sve popularnija disciplina – romobil, poznatiji i kao scooter

Uvrštavanjem ove discipline u sportski program, Pannonian Challenge je još jednom dokazao kako prati trendove urbane kulture i ekstremnog sporta, jer je romobil posljednjih godina postao pravi hit među mladima diljem svijeta.

Iako je ovo simpatično vozilo na dva kotača svoj vrhunac u Hrvatskoj doživjelo početkom novog milenija, kada je svaki klinac ulicom jurio odgurujući se nogom i upravljajući malenim volanom, nitko tada nije prepoznao potencijal romobila u sferi ekstremnih sportova i vratolomija u skate parkovima. No, on je ondje posljednjih godina itekako pronašao svoje mjesto i danas njegova zastupljenost nezaustavljivo raste, što potvrđuje i Goran Karačić, jedan od najboljih vozača romobila u Hrvatskoj i veliki entuzijast ekstremnog sporta.

'Romobil je kod mladih postao iznimno popularan, jer je prilično lagano naučiti njegove osnove, a i iznimno je cjenovno pristupačan. Naime, nije opasan poput skatea zato što ima mali volan, a opet nije niti težak kao BMX, jer razlika od otprilike 9 kilograma puno znači, pogotovo primjerice kod desetogodišnjaka koji ga tek počinju voziti', otkriva Karačić, koji se strastveno bavi skateom i MTB-om, ali svoj život već 14 godina ne može zamisliti bez romobila.

'Ekstremni sport je općenito zabavan, ali i poguban u slučaju neopreza i krivih pokreta. Tako je i s romobilom, u disciplini u kojoj se izvode slični trikovi kao i na BMX-u, čak i kompleksniji. Zanimljivo je kako su scooter rideri prvo radili trikove osmišljene na BMX-u, dok su se danas originalni trikovi s romobila počeli prenositi i na BMX. Tako je, primjerice, trik 'bri-flip' (nešto poput bike flipa, samo što se volan ne ispušta iz ruku), prvi izveo Brian Boston, po kojemu je trik i dobio ime, dok je proteklo gotovo 10 godina da ga netko na BMX-u uspješno izvede', pojašnjava Goran, dodajući kako se na romobilu izvode trikovi poput flairea, raznih tailwhipova i backflipa koji publici izgledaju posebno impresivno, dok suci pri ocjenjivanju runova, ovisno o natjecanju, fokus stavljaju na tehničku ili stilsku izvedbu.

'Moj osobni favorit na današnjoj scooter sceni je Estonac Madis Kukk, koji se ne boji velikih jumpboxa i quartera, pa odličnim trikovima zadovoljava sva očekivanja publike. S druge strane, tu su Finci Niko Kylmälä i Kassu Palen, koji poput domaće romobil scene preferiraju railove i street vožnju, dok Richard Zelinka iz Češke i Lewis Williams iz UK-a 'rasturaju' u skate parkovima. Ovdje ne treba izostaviti niti legende romobila poput Terryja Pricea i Ryana Williamsa, kao niti neke vozače iz regije, u kojoj prednjače Jonathan Perroni, Nick Tedrick i Didine Terchague', ukazuje Goran Karačić na najzvučnija imena današnjeg romobila, uvjeren da će mnoga od njih prepoznati potencijal Pannonian Challengea te od 5. do 9. lipnja uživati u jednom od najboljih skate parkova u Europi, s najboljom publikom na svijetu.