bliži se kraj...

Roger Federer svojom je objavom uzdrmao svijet tenisa; neuništivi Švicarac otkrio kada završava karijeru

18.09.2019 u 11:08

Bionic
Reading

U profesionalnom je tenisu od 1998. godine, do sada je osvojio 102 turnira i 20 Grand Slamova, ima zlatnu i srebrnu olimpijsku medalju... Da, Roger Federer (38) definitivno je jedan od najvećih, za mnoge i najveći tenisač svih vremena. No, godine su neumoljive, kraj jedne veličanstvene karijere sve je bliže

Posljednjih je nekoliko godina Roger Federer pažljivo birao turnire na kojima je nastupao, u pravili su to bili oni najjači - Grand Slamovi i oni za Masters 1000 serije. Baš je to najveći razlog zašto je Švicarac i u veteranskim godinama u samom vrhu, pametno je 'dozirao' nastupe, uzimao dovoljno duge pauze za odmor i pripremu, a to se osjetilo i na njegovim rezultatima jer je u posljednje tri sezone dvaput osvajao Australian Open (2017. i 2018.) te jednom Wimbledon (2017.).

Cijelu mu je karijeru obilježio Wimbledon, u Londonu je neuništivi švicarski tenisač slavio osam puta, od toga pet godina u nizu (od 2003. do 2007.). Zato je Roger Federer pažljivo birao riječi u trenucima kad je najavljivao konačni kraj i odlazak u tenisku mirovinu.

'Odlučio sam kako ću sljedeće sezone sigurno igrati do Wimbledona', započeo je Roger Federer, a već je i sama ta najava uzdrmala svijet tenisa. Svi su očekivali kako će popularni FedEx objaviti kako se nakon Londona 2020. godine oprašta.

'Ne znam... Trenutno razmišljam o tome hoću li ili neću nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine', otkrio je Federer i dodao:

'O tome sam već razgovarao s ljudima iz mog tima, pitao sam ih za mišljenje. Razgovarao sam i sa suprugom Mirkom. Konačnu ću odluku donijeti za nekoliko tjedana.'

Na pitanje znači li to da nakon Wimbledona odlazi u više nego zasluženu mirovinu Roger Federer nije dao konkretan odgovor.

'Znate da mi je već neko vrijeme važno da imam dovoljno vremena za obitelj. S godinama se mijenjaju prioriteti, a ja sam do sada uspješno balansirao između tenisa i obitelji', kazao je Roger Federer koji s Mirkom ima četvero djece. Blizanke Myla i Charlene rođene su 2009. godine, a blizanci Leo i Lenny na svijet su stigli 2014. godine.

Za kraj je Švicarac otkrio planove za sljedeću sezonu...

'Odigrat ću još nekoliko mečeva u Južnoj Americi, a onda idem na odmor. Pripreme za novu sezonu započet ću tjedan dana kasnije nego inače, 11. prosinca. Ne moram biti 100 posto spreman za ATP Kup (3. siječnja 2020.), moj je prvi cilj u sljedećoj godini Australian Open', zaključio je Roger Federer.