čeka ga teška odluka

Roger Federer proživljava novu životnu dramu i svi se s pravom pitaju: Hoće li se legendarni švicarski tenisač uopće vratiti na teren?

01.05.2022 u 11:10

Bionic
Reading

Zadnji meč Roger Federer (40) odigrao je 7. srpnja 2021. godine. U četvrtfinalu Wimbledona tada ga je svladao Poljak Hurbert Hurkacz, a milijuni navijača sada s pravom strahuju da je to možda bio zadnji meč legendarnog švicarskog velikana, po mnogima najvećeg tenisača svih vremena. Nažalost, oporavak nakon čak tri operacije koljena ne ide po planu

U manje od godinu i pol Roger Federer (40) prošao je tri teške operacije koljena. Bila bi to strašna trauma i za puno mlađe sportaše, ali sve donedavno neuništivi švicarski teniski velikan ne predaje se i ustrajan je u namjeri da se - prije ili kasnije - vrati na teren!

Problemi za po mnogima najboljeg tenisača svih vremena započeli su nakon Australian Opena 2020. godine. Federer je tada u polufinalu izgubio od Novaka Đokovića te je ubrzo završio na prvoj operaciji koljena. Odlučio se na tu opciju kako bi spreman dočekao Olimpijske igre u Tokiju i pokušao osvojiti jedini trofej koji mu nedostaje - olimpijsko zlato u pojedinačnoj konkurenciji.

No u lipnju 2020. godine ponovno je morao pod nož pa je otkazao sve mečeve do kraja godine, no ionako se nije igralo zbog pandemije koronavirusa, a odgođene su i Olimpijske igre te je Švicarac imao dovoljno vremena za oporavak.

Na teren se vratio prije točno godinu dana, u ožujku 2021. na turniru u Dohi. I nije se proslavio, jer pobijedio je Dana Evansa i izgubio od Nikoloza Basilašvilija...

Nakon toga je u svibnju zaigrao u Ženevi te izgubio od Pabla Andujara, a ukazao se i na Roland Garrosu u Parizu. Pobijedio je Denisa Istomina, našeg Marina Čilića i Dominika Koepfera, a potom odustao od osmine finala. Već je tada bilo jasno da njegovo koljeno ne može izdržati sve napore, a kasnije je objasnio kako je odustao da bi sačuvao svježinu za Wimbledon.

'Moram dobro razmisliti o svemu'

U All England Clubu mu je Adrian Mannarin predao meč na početku petog seta. Nakon toga je Federer nanizao pobjede protiv Richarda Gasqueta, Camerona Norrieja i Lorenza Sonega, da bi u četvrtfinalu stradao protiv Huberta Hurkacza 3:6, 6:7(4), 0:6. Bio je to taj kobni 7. srpnja 2021., možda i njegov zadnji meč u karijeri.

Jer njegovo je koljeno ponovno popustilo i svi su planovi, pa tako i nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, pali u vodu, a Švicarac je završio na novoj operaciji. Trećoj u razmaku od samo 18 mjeseci...

'Moram dobro razmisliti o svemu. Moj cilj je uvijek bio vratiti se i odigrati još jedan Wimbledon. Sve što dolazi nakon ovoga ostaje otvorenim, morat ćemo zajedno sjesti i popričati o svemu...', rekao je tada Federer i dodao:

'Moram vidjeti kako moje tijelo reagira, u kakvom je stanju um i kako su mi koljena. Moram odvojiti malo više vremena da bih donio prave odluke. Kako god bilo, moj cilj je da i dalje igram. Do kada? To je pitanje na koje u ovom trenutku nemam odgovor...'

Sredinom kolovoza 2021. Federer je obavio i tu treću operaciju koljena. Ponadao se tada da će biti spreman za start sezone 2022., a govorilo se da bi mogao zaigrati i na Australian Openu.

'Prije mi je bilo lakše. Pitanja su tada bila jasna: 'Gdje je sljedeći turnir i protiv koga igram?', a danas je drugačije. Sada se svako jutro prvo pitam kad ću se vratiti na teren, što sad mogu postići, koji su mi ciljevi, kako ću s obitelji, što kaže moj tim... Sve je drugačije...', razmišljao je tada Federer i priznao:

'Situacija nije onakva kakvoj sam se nadao. Da, oporavak i rehabilitacija idu po planu, ali ovo je razdoblje u kojem morate ići sporo, korak po korak. Mogu reći da je najgore iza mene i radujem se svemu što dolazi. Kad se oporavljate od ozljede, svaki sljedeći dan bolji je od prethodnog.'

Novi detalji i oporavku i rehabilitaciji

Nažalost, pokazalo se da oporavak ipak ne ide željenom brzinom, godine mu nisu saveznik, pa je Švicarac morao razočarati milijune navijača diljem svijeta objavom da još uvijek nije spreman za igru na najvišem nivou.

'Bio bih vrlo iznenađen kad bih mogao igrati u Wimbledonu jer ipak sam dva mjeseca bio na štakama, doslovno sam morao krenuti od nule', iskreno je priznao. A svi su se ponadali da će se vratiti baš na Grand Slamu koji je osvojio rekordnih osam puta, ali zadnji naslov ostvario je 2017. godine.

'Moj se život neće urušiti ako više ne budem igrao u finalu Grand Slama. No vjerujem da ću se vratiti, ja vjerujem u takva čuda', optimističan je bio Federer u trenutku u kojem je objavio da napokon započinje s malo intenzivnijim treninzima na terenu te dodao:

'Sad polako dolazim u fazu da mogu razmišljati o povratku. Vidjet ćemo kako će tijelo reagirati, a potom ćemo eventualno razmotri mogućnost povratka, možda krajem ljeta. Naravno da bih volio da sve ide brže, ali liječnici kažu svoje, upozoravaju me da se ne vraćam prerano.'

Realnost je takva da Federer ove godine sigurno propušta Wimbledon i Roland Garros, a prije nekoliko dana objavio je da će prvi službeni ATP turnir na kojem bi trebao zaigrati od 24. do 30. listopada biti 'njegov' Basel. Čak je deset puta slavio u Baselu i dojam je da bi se baš na ovom turniru mogao službeno umiroviti. Jer nakon Basela sezona je ionako gotova, od jačih se turnira nakon njega igra Masters 1000 u Parizu (od 31. listopada do 6. studenog), a potom je na rasporedu ATP Finals u Torinu (od 13. do 20. studenog).

Rujan ove godine je ključan mjesec, a evo zašto

No prema nekim najavama, Federer bi se na teren mogao vratiti već u rujnu ove godine. Potvrdio je da će s Rafaelom Nadalom zaigrati na petom izdanju Laver Cupa od 23. do 25. rujna u Londonu.

'Veselim se povratku na teren kasnije ove godine, a Laver Cup svakako je dio mojih planova. Nije tajna da volim to natjecanje i oduševljen sam povratkom u O2 Arenu i London', rekao je Federer te dodao:

  • +23
Roger Federer Izvor: Profimedia / Autor: Ben STANSALL / AFP / Profimedia

'Rafa je nevjerojatna osoba i inspiracija, kako meni, tako i navijačima diljem svijeta. I da, baš je njegova ideja da ponovno igramo parove na Laver Cupu. Igrali smo 2017. i bilo je to sjajno iskustvo.'

Sve su to najave nakon što je odradio detaljne liječničke preglede kako bi što prije započeo s intenzivnijim treninzima.

'Da, mogu reći da ulazim u fazu oporavka u kojoj napokon mogu početi razmišljati o konkretnom povratku. Optimističan sam nakon zadnjih pregleda magnetskom rezonancijom, ali ću si još dati vremena, sigurno do kraja ljeta ili najkasnije početka jeseni. Tad bih se želio vratiti. Sada sam puno bolje, fizički i psihički. Nemojte zaboraviti da sam bio na štakama više od dva mjeseca, a nakon toga morao sam krenuti iz početka', kazao je Federer prije nekoliko dana.

Kako god bilo, jedna se velika karijera, vrlo vjerojatno najvećeg tenisača svih vremena, bliži kraju. Sam Federer bi vjerojatno odustao još puno ranije, ali odlučio je probati još jednom. Pa ako ide, OK, ako ne ide - mirovina. Ne treba zaboraviti da će Švicarac 8. kolovoza proslaviti 41. rođendan...

U karijeri je osvojio 20 grand slam titula, osam puta Wimbledon, šest puta Australian Open, pet titula ima na US Openu i jednu iz Roland Garrosa. Uz to je osvojio 103 turnira, drugi je iza Jimmyja Connorsa u eri Opena, ima pojedinačno srebro i zlato u paru s Olimpijskih igara, osvojio je Davis Cup... Samo od turnirskih nagrada do sada je u karijeri zaradio više od 130 milijuna dolara, a njegova se ukupna zarada zahvaljujući izdašnim sponzorskim ugovorima procjenjuje na više od 600 milijuna dolara.

Mnogi tvrde da se Federer želi vratiti samo kako bi se odužio vjernim sponzorima i odradio neke od ugovora. Većina njih završava mu s posljednjim danima 2022. godine, a tako bi nekako mogla završiti i njegova karijera...