'ORANJE' U ČETVRTFINALU

Robben i Sneijder slomili žilave Slovake

28.06.2010 u 17:50

Bionic
Reading

Nakon Urugvaja, Gane, Njemačke i Argentine, u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici plasirala se i Nizozemska. 'Oranje' je u osmini finala bilo bolje od Slovačke sa 2:1, a golove za pobjednike su postigli Arjen Robben i Wesley Sneijder

Nizozemska javnost je bila uvjerena u četvrtfinale, a i ostali strani mediji nisu davali prevelike šanse Slovacima. I nisu pogriješili. 'Oranje' je upisalo svoju četvrtu pobjedu na Svjetskom prvenstvu, što je najbolji start Nizozemaca na tome natjecanju od 1974, kada su bili u finalu. Isto tako, to je družini Berta van Marwijka 23. utakmica bez poraza i 14. trijumf u ovom ciklusu SP-a (stopostotni u kvalifikacijama i u JAR-u).

Utakmicu su otvorili Slovaci pokušajem s 18 metara, a nešto kasnije su uzvratili i Nizozemci preko Sneijdera, ali u oba slučaja vratari nisu morali reagirati. 'Oranje' je imalo terensku inicijativu, a u 11. minuti Sneijder je s lijeve strane iskosa pucao ravno u ruke spremnog Muche. U 18. minuti dogodio se je najzanimljiviji trenutak u prvom poluvremenu. Sneijder je dugom loptom pronašao na desnoj strani Robbena, koji je otišao prema sredini i zatim sa oko 19 metara pronašao rupu između nekoliko slovačkih braniča i neobranjivo pogodio lijevi donji kut nemoćnog slovačkog čuvara mreže.

Nakon toga igra se malo smirila. Nizozemska je bez većih problema održavala prednost. Slovaci su bili nemoćni prema naprijed, a njihova igra dugim loptama i preskakanjem sredine terena nije davala nikakvog rezultata. Prije odlaska na odmor još se je u par izglednih situacija našao Van Persie, ali ostalo je minimalnih 1:0.

Na početku drugog dijela skoro je sve bilo riješeno, prvo je izvan šesnaesterca zaprijetio Robben, a nešto kasnije i Mathijsen, ali oba puta je spasio Mucha. Nizozemci su pojačali u nastavku, krenuli po novi pogodak koji bi ih gurnuo u četvrtfinale. U 59. minuti Mucha je skinuo i slobodnjak Van Persieja. No, uskoro su i do tada bezopasni Slovaci pokazali zube. Prvo je Stekelenburg u 66. minuti skinuo udarac Stocha sa oko 15 metara, a samo minutu kasnije nizozemski vratara je zaustavio zicer Vitteka. Uzvratio je u 73. minuti 'bombom' sa 25 metara Kuyt, a na ulasku u zadnjih deset minuta Vittek je opet ostao sam, ali je pucao preko grede.

Da Nizozemska odlazi u četvrtfinale, postalo je jasno u 84. minuti. Kuyt je bio brži od istrčalog Muche, gurnuo je za Sneijdera koji je pogodio prazna vrata za veliko slavlje na tribinama stadiona Moses Mabhida.

Slovaci su ipak stigli do počasnog pogotka iz spornog jedanaesterca u četvrtoj minuti sudačke nadoknade preko Vitteka, ali više nije bilo vremena za ništa više.

U petak (2. srpnja) Nizozemska u četvrtfinalu igra protiv boljeg iz dvoboja Brazil – Čile.

NIZOZEMSKA – SLOVAČKA 2:1

Durban, stadion Moses Mabhida, gledatelja 62.000, sudac Undinao Mallenco (Španjolska)

Strijelci: 1:0 - Robben (18), 2:0 - Sneijder (84), 2:1 - Vittek (90+4 – 11m)

Nizozemska: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst - van Bommel, de Jong - Robben (od 71. Elia), Sneijder (od 90. Afellay), Kuyt - van Persie (od 80. Huntelaar)
Slovačka: Mucha - Pekarik, Škrtel, Durica, Zabavnik (od 88. Jakubko) - Weiss, Kucka, Hamšik (od 87. Sapara), Štoch - Jendrišek (od 71. Kopunek), Vittek

Pogodak Robbena