borba za europsku ligu

Rijeku na sjeveru Europe čeka sraz s debitantom u europskim natjecanjima

08.08.2018 u 17:59

Bionic
Reading

Nogometaši Rijeke doputovali su u srijedu poslijepodne u norveški Sarpsborg, gdje će u četvrtak (20.45 sati) protiv istoimenog domaćina odigrati prvu utakmicu 3. pretkola Europske lige, u kojoj će za cilj imati prije svega postići pogodak, a ako se ukaže prilika i pobijediti...

Izabranici Matjaža Keka vodeća su momčad hrvatskog prvenstva nakon dvije uvjerljive uvodne pobjede nad Goricom (2:0) i Interom (4:0) i s optimizmom dočekuju dvoboj protiv petoplasirane momčadi norveškog prvenstva. Sarpsborg iza sebe također ima dvije pobjede u domaćem prvenstvu, ali i minimalan trijumf protiv švicarskog St. Gallena u uzvratu 2. pretkola Europske lige kojim je izborio nastup u 3. pretkolu.

'Radi se o dobroj, čvrstoj ekipi. Pokazali su i protiv Švicaraca da znaju igrati nogomet. Znamo što tražimo u Norveškoj, ali znamo i njihovu snagu i ne podcjenjujemo ih. Idemo pokušati pobijediti i prije svega zabiti gol u gostima', izjavio je veznjak Dario Čanađija koji je započeo svoju treću sezonu u riječkom dresu.

Za razliku od Norvežana, koji su već ušli u drugi dio prvenstva i odigrali četiri utakmice u pretkolima Europske lige, s učinkom od tri pobjede i jednog poraza, Rijeka iza sebe ima samo dva natjecateljska dvoboja u Hrvatski Telekom Prvoj HNL, a prije nekoliko dana ostala je i bez svog kapetana te člana reprezentacije svjetskih doprvaka Filipa Bradarića. Unatoč njegovom odlasku u redove talijanskog prvoligaša Cagliarija, Rijeka se u prve dvije službene utakmice pokazala u dobrom izdanju, što je razlog za optimizam i pred dvoboje s Norvežanima.

'Zasad smo izgledali dobro, iako smo i sami svjesni da ima još puno rezervi u našim redovima. Uigranost će doći kroz utakmice. Najbitnije je da budemo složni i sve prepreke su premostive', rekao je Čanađija.

'Igramo protiv organiziranog suparnika i neće biti lako. Na nama je da uđemo koncentrirano, nametnemo svoj stil igre i nadam se da ćemo biti efikasni', kazao je Čanađijin partner u veznom redu Srđan Grahovac.

  • +12
Rijeka - Inter Zaprešić, 2. kolo HT Prve lige, 2018/129. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Za postizanje pogotka najveću odgovornost snose napadači kojima, tvrdi Antonio Čolak, umjetna podloga na stadionu u Sarpsborgu neće predstavljati nikakav problem.

'Očekuju nas sigurno neki drugi uvjeti u odnosu na Rijeku. No, nekoliko dana smo na Rujevici trenirali na umjetnoj travi. Čeka nas teška utakmica, ali bit ćemo spremni', zaključio je Čolak pred prvi europski ispit Riječana u ovoj sezoni.

Sarpsborgu je ovo premijerna sezona nadmetanja u europskim natjecanjima, što je izborio osvajanjem trećeg mjesta u prvenstvu 2017. godine. Klub kakav danas ustanovljen je 2008. godine, a imao je drugoligaški status. Sarpsborg 08 je u elitnom razredu norveškog nogometa bez prekida od 2013. godine.

Rijeka će pokušati po četvrti put u posljednjih šest sezona izboriti mjesto u grupnoj fazi Europske lige. Uspije li izbaciti Sarpsborg, hrvatski doprvak bi za plasman u Europsku ligu igrao s boljim iz dvoboja armenskog Pjunika i izraelskog Maccabija iz Tel Aviva koji su prvu utakmicu odigrali u utorak u Jerevanu, a završilo je 0:0.