proljeće u europi

Rijeka večeras ima samo jedan zadatak, na Rujevici Austrija mora pasti

02.11.2017 u 13:56

Bionic
Reading

Nogometaši Rijeke večeras (19 sati) na rasprodanoj Rujevici u 4. kolu Europske lige dočekuju Austriju Beč. U prošlom kolu momčad Matjaža Keka slavila je usred Beča 3:1, a s nova tri boda dodatno bi se približila drugom mjestu u skupini i proljeću u Europi...

Obje momčadi večerašnji susret ne dočekuju u dobrom raspoloženju, Rijeka u prvenstvu ima tri poraza u nizu što se još nije dogodilo otkako je na klupi Kek. No, u međuvremenu je aktualni hrvatski prvak odigrao baš protiv Austrije u Beču jednu od najboljih utakmica sezone. U Beču je s dva gola zablistao Gavranović koji je propustio gostovanje kod Dinama zbog ozljede iako se špekulira da nije htio zaigrati protiv kluba u koji bi trebao prijeći. Dinamo je slavljem na Maksimiru napravio velik bodovni odmak nad Rijekom, no u Europskoj ligi Kekova momčad ima priliku izboriti nastavak natjecanja ako pred svojim navijačima savlada Austriju.

Matjaž Kek je oprezan prilikom najave novog susreta s Austrijom.

'Ne bi bilo dobro da o ovoj utakmici razmišljamo u kontekstu utakmice u Beču. Ekipa Austrije je puno opasnija na gostovanjima, unatoč svim problemima znaju odigrati taktički zrelo i odgovorno, te znaju zaprijetiti ako nemaš kvalitetnu organizaciju i reakcijom prilikom osvajanja ili gubitka lopte. Želimo pobjedu na Rujevici, vjerujemo da će veliki adut biti naši navijači. Nekad se u nogometu okrene od krasne atmosfere do puno upitnika, ali ne vidim niti jedan razlog da navijači ne bi stali iza ekipe ako ona to zasluži. A igrači će napraviti sve da Rijeka najprije pokaže srce, želju, angažman, te da pruži kvalitetnu igru', najavljuje slovenski stručnjak. 

Situacija s izostancima daleko je od idealne za trenera Rijeke budući da problema s ozljedama imaju standardni lijevi bek Zuta, važni stoper Elez, te prvi strijelac momčadi Gavranović, a pod velikim je znakom upitnika nastup prvog golmana Sluge koji ima problema s lakšom ozljedom. Bez obzira na sve, Kekova momčad večeras ima samo jedan zadatak - na Rujevici Austrija mora pasti!

A Kekovi problemi, u odnosu na one u kojima se našao trener Austrije Beč Thorsten Fink, djeluju - zanemarivo. Naime, Austrija je doslovno desetkovana ozljedama, praktički nema cijele standardne obrane te prva dva golmana! Stoga niti nije čudno da u posljednjih pet utakmica Austrija ima četiri poraza (Sturm 3:0, Rijeka 3:1, Rapid 1:0, te ponovno Rapid 2:1 u Kupu) te remi u posljednjoj prvenstvenoj utakmici (LASK Linz 2:2). 

  • +13
Austria Beč - Rijeka, 3. kolo Europske lige, 2017/18. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Bečani tako ne mogu računati na Kleina, Kadirija, Westermanna, od ranije već nema Ruana, Borkovica i Martschinka, a ozlijeđena su i prva dva golmana - Hadžikić i Almer. Tako će na gol stati 20-godišnji Patrick Pentz koji je u posljednjih pet utakmica primio čak 11 golova! Sva slabost momčadi osjetila se baš u posljednjoj utakmici s LASK-om u Linzu, Austrija je na poluvremenu imala vodstvo 2:0, no u nastavku je potpuno pala i primila dva gola...

Austria je u uvodna tri susreta grupne faze Europske lige osvojila tek jedan bod i u slučaju novog neuspjeha Finkova će momčad ostati bez šanse za plasmanom u drugu fazu natjecanja. No, Fink kao veliki sportaš vjeruje da njegova momčad još može do europskog proljeća.

'Želimo se uhvatiti za slamku i pobijediti. To bi bio sjajan rezultat jer bi tada mogli nastaviti pravim putem. Nemamo ništa za izgubiti u Rijeci, nitko od nas ništa ne očekuje. Mi smo uvijek snažni na gostovanjima, možda je to dobar znak pred utakmicom protiv Rijeke. Forma Rijeke? Činjenica je da su u prvenstvu izgubili više utakmica nego što je to za njih uobičajeno', kaže trener Austrije. Svoj optimizam temelji na sjajnoj gostujućoj statistici svoje momčadi u Europi.

Austrija na posljednjih devet gostovanja u Europskoj ligi (od srpnja 2016. godine) ima omjer od šest pobjeda, dva remija i jednog jedinog poraza (od Viktorije Plzen 3:2!).