LIGA PRVAKA

'Redsi' i Bayern uvjerljivi, prošli i Chelsea i Villarreal

10.03.2009 u 22:32

Bionic
Reading

U utorak navečer, saznali smo imena prvih četvrtfinalista Lige prvaka. Liverpool je uz znatnu pomoć suca svladao madridski Real, minhenski Bayern je nastavio golijadu protiv lisabonskog Sportinga, a Juve i Chelsea te Panathinaikos i Villarreal odigrali su vrlo dobre utakmice i do posljednjih minuta borili se za pobjede vrijedne ulaska među osam najboljih u Europi

Prije dva tjedna, Liverpool je u Madridu nadvisio Real sa 1:0, Bayern je deklasirao Sporting na gostovanju sa 5:0, Panathinaikos je izvukao remi (1:1) protiv Villarreala u Španjolskoj, a Chelsea je bio jedini klub koji je pobjedom (1:0) okončao prvu utakmicu osmine finala Lige prvaka te srijede. Upravo ti klubovi, dva engleska i po jedan grčki i njemački bili su favoriti u uzvratima igranima u utorak navečer. No nisu svi favoriti i opravdali taj status.

Usput, ždrijeb četvrtfinala i polufinala Lige prvaka i Kupa Uefa bit će 20. ožujka u središtu Uefe u Nyonu. Izvlačenje parova počet će u podne, a program će voditi David Taylor, glavni tajnik Uefe, i Bruno Conti, promotor finalne utakmice Lige prvaka. Ždrijeb parova Kupa Uefa počet će 13 sati, Tayloru će asistirati Can Bartu. Ždrijeb četvrtfinala će biti 'otvoren', što znači da će međusobno moći igrati i klubovi iz istih zemalja. Prve utakmice četvrtfinala na rasporedu su 7. i 8. travnja, a uzvratni susreti su 14. i 15. istog mjeseca. Polufinale je na rasporedu 28. i 29. travnja, a uzvrati 5. i 6. svibnja. Finale Lige prvaka je u 27. svibnja u Rimu na stadionu Olimpico.

LIVERPOOL - REAL MADRID 4:0
LIVERPOOL. Stadion Anfield - 45.300 gledatelja; Frank De Bleeckere (Bel);

Strijelci: 1:0 Torres (16), 2:0 Gerrard (28-11m), 3:0 Gerrard (47), 4:0 Dossena (88)

Liverpool: Reina - Arbeloa, Skrtel, Carragher, Fabio Aurelio - Xabi Alonso (od 60. Lucas), Mascherano - Kuyt, Gerrard (od 73. Spearing), Babel - Torres (od 84. Dossena)
Real Madrid: Casillas - Ramos, Cannavaro (od 64. van der Vaart), Pepe, Heinze - Robben (od 46. Marcelo), Diarra, Gago (od 77. Guti), Sneijder - Raul, Higuain

Liverpool je pitanje ukupnog pobjednika riješio već u prvih pola sata uzvrata na Anfieldu. 'Kraljevski klub' primio je dva brzinska gola, no čini se da Madriđani imaju puno pravo na ljutnju s obzirom na to da glavni sudac Frank de Bleeckere prvo nije u 16. minuti sudio prekršaj Torresa nad Pepeom, nakon čega je Dirk Kuyt osvojio loptu i vratio loptu 'El Torru' pred prazan gol, a onda je 10-ak minuta kasnije jedno očito nenamjerno igranje ramenom Gabriela Heinzea u svom kaznenom prostoru okarakterizirao kao namjerno igranje rukom, nakon čega je Steven Gerrard pogodio za 2:0.

Konačnu potvrdu prolaska 'Redsa' u četvrtfinale vidjeli smo početkom drugoga dijela kad je Gerrard iskoristio povratnu loptu Ryana Babela i lijepim udarcem drugi put svladao Ilkera Casillasa. Do kraja susreta demoralizirani 'kraljevski klub' nije pronašao načina kako se suprotstaviti razigranim englezima, pa je do kraja susreta primio još jedna pogodak. Ukupnim rezultatom 5:0 Liverpool je pored Reala izborio prolaz među osam najboljih momčadi Starog kontinenta.

BAYERN - SPORTING 7:1
MÜNCHEN. Stadion Allianz Arena - 69.900 gledatelja; Sudac: Martin Hansson (Šve);

Strijelci: 1:0 Podolski (8), 2:0 Podolski (34), 3:0 Polga (39-autogol), 3:1 Moutinho (42), 4:1 Schweinsteiger (43), 5:1 van Bommel (73), 6:1 Klose (82-11m), 7:1 Mueller (89)

Bayern: Butt - Lell, van Buyten, Lucio (od 46. Breno), Lahm - Schweinsteiger (od 72. Muller), van Bommel, Ottl, Ze Roberto (od 46. Sosa) - Klose, Podolski
Sporting: Patricio - Silva, Tonel, Polga, Veloso (od 46. Abel) - Vukčević, A.Silva (od 74. Caneira), Pereirinha (od 46. Izmailov)- Moutinho - Djalo, Derlei

Njemački gigant Bayern svoj posao protiv Sportinga riješio je još na gostovanju u Lisabonu. Tamošnjih 5:0 bilo je čvrsto jamstvo igračima Jürgena Klinsmanna da i bez Francka Riberyja i Luce Tonija u uzvratu neće imati nikakvih problema. I ne samo da nisu Nijemci imali problema, nego je Lucas Podolski u prvih 30-ak minuta još dva puta zatresao mrežu nesretnog Patricija, sasvim dovoljno za potpunu katastrofu Portugalaca u osmini finala Lige prvaka. Da bi sve bilo u stilu prve utakmice, pobrinuli su se domaćini koji su do poluvremena još dvaput zabili, a na trenutak su se probudili i gosti te prelijepim volejem Joaoua Moutnhoa zabili svoj prvijenac u osmini finala Lige prvaka.

Unatoč visokom vodstvu i sigurnom prolazu u četvrtfinale, Bavarci ni u nastavku nisu popustili. S još tri gola povisili su rezultat na ipak pomalo nevjerojatnih 7:1, pa je ukupni rezultat Bayerna protiv Sportinga iznosio strašnih 12:1! Ukupna pobjeda Bayerna protiv Sportinga u osmini finala Lige prvaka rekordna je pobjeda u povijesti elitnog nogometnog natjecanja Starog kontinenta. Dosadašnji rekord držao je Lyon trijumfom protiv Werdera 10:2 (3:0, 7:2). Ukupni rekord u Kupu/Ligi prvaka, računajući i pretkola, drži Benfica koja je 1965. u dvije utakmice pretkola deklasirala Dudelange 18:0. Rekord u europskim kupovima drže Chelsea i Feyenoord ukupnim pobjedama 21:0. Chelsea je u Kupu pobjednika kupova 1971. pobijedio Jeunesse Hautcharage, dok je Feyenoord godinu dana kasnije slavio protiv US Rumelangea.

JUVENTUS - CHELSEA 2:2
TORINO. Stadion Olimpico - 30.000 gledatelja; Sudac: Alberto Undiano Mallenco (Špa);

Strijelci: 1:0 (Iaquinta 19), 1:1 Essien (45+1), 2:1 Del Piero (74-11m), 2:2 Drogba (83)

Juventus: Buffon - Grygera, Mellberg, Chiellini, Molinaro - Tiago, Marchisio, Nedved (od 13. Salihamidžić) - Iaquinta (od 61. Giovinco), Del Piero, Trezeguet (od 79. Amauri)
Chelsea: Čech - Bosingwa, Terry, Alex (od 89. Carvalho), A.Cole - Mikel - Ballack, Essien (od 66. Belletti) , Lampard - Drogba - Anelka

Derbi dana svakako je igran u Torinu, gdje je Juventus morao nadoknaditi minus od jednog gola iz Londona prije dva tjedna. Tada je Chelsea relativno lošom igrom stigao do prednosti, a Juventus je igrao solidno i izgubio, pa se Claudio Ranieri nadao da bi uz dobru igru svoje momčadi mogao izbaciti Engleze iz Lige prvaka. Po domaće je sve dobro krenulo. Prednost Otočana anulirana je već u 19. minuti kada je Trezeguet briljantno 'izbacio' Iaquintu pred golmana Čecha. Pavel Nedved tek je koji trenutak prije tog vodstva domaćina izašao iz igre zbog ozljede, pa su torinski tifozi upravo tim pogotkom dobili kakvu-takvu zadovoljštinu.

Do kraja prvog dijela igralo se mahom na sredini travnjaka, s tek pokojim ozbiljnijim napadom na jednoj i drugoj strani, no malo po malo gosti su preuzimali terensku inicijativu. I izjednačili su u posljednjoj minuti prvoga dijela kada je Didier Drogba izvrsno izveo slobodnjak sa 20-ak metara, no suci nisu vidjeli da je Buffon loptu uhvatio dobro iza crte gola. No taj nepriznati gol nije previše omeo Londonce, pa su već u narednom napadu zabili pogodak koji im nitko nije mogao poništiti. Frank Lampard 'odapeo je' s ruba kaznenog prostora, lopta je pogodila nekog od Juventusovih braniča, promijenila smjer i završila na vratnici, Essien je pritrčao i s tek par metara poslao loptu u mrežu ispod nesretnog Buffona.

Zanimljivo je bilo i u nastavku. Juve je napadao, a onda je neoprezni Chiellini u 70. minuti neoprezno i vrlo grubo startao nad jednim od igrača Chelseaja i posve zasluženo dobio drugi žuti karton. Domaćini su s igračem manje odjednom bili u vrlo nezgodnoj situaciji, jer su trebali još dva pogotka za prolaz, no onda je Alessandro del Piero dobio priliku da iz slobodnjaka sa 20-ak metara iskosa dobro zaprijeti Čechu. Udarac je bio iznad 'živog zida', netko je igrao rukom i sudac je posve opravdano pokazao na bijelu točku. Del Piero je laganim udarcem povisio rezultat na 2:1.

No Juventus se ipak na kraju nije veselio. Drogba je sedam minuta prije kraja pogotkom iz kontre zapečatio sudbinu 'zebri' i talijanski gigant ove se sezone morao zadovoljiti tek osminom finala Lige prvaka.

PANATHINAIKOS - VILLARREAL 1:2
ATENA. Stadion OACA Spiros Louis - 70.000 gledatelja; Sudac: Massimo Busacca (Švi);

Strijelci: 0:1 Ibagaza (49), 1:1 Mantzios (55), 1:2 Llorente (70)

Panathinaikos: Galinović - Nilsson, Vintra, Sarriegi, Wawrzyniak (od 86. Rukavina) - Gilberto Silva, Simao, Karagounis - Gabriel (od 74. Hristodoulopoulos), Salpigidis - Mantzios
Villarreal: Diego Lopez - Angel Lopez (od 29. Venta), Fuentes, Godin, Capdevila - Cazorla, Senna, Eguren, Ibagaza (od 75. Ibagaza) - Rossi, Nihat Kahveci (od 46. Llorente)

Po relativno hladnom vremenu, ali pred prepunim stadionom, u Ateni je Panathinaikos ugostio Villarreal i očekivao da će remiju (1:1) iz Španjolske pridodati domaću pobjedu i tako ostvariti veliki uspjeh grčkog nogometa. S obzirom na to da im u grčkom prvenstvu ne ide baš najbolje, barem ne u odnosu na najvećeg konkurenta Olympiacos, vodstvo i igrači Paoa sve karte bacili su na Ligu prvaka. Naš Mario Galinović bio je u startnih 11, a Ante Rukavina na klupi.

Premda je prvo poluvrijeme završilo praznih mreža, nogomet viđen u glavnom gradu Grčke bio je vrlo dobar. Ipak, u drugom poluvremenu 'zaiskrilo je' i pogocima. Prvo su gosti poveli u 49. minuti preko Ariela Ibagaze, a onda je Mantzios glavom poravnao na 1:1 u 55. minuti. Stadion je doslovce gorio od stotina baklji, bilo je to slavlje kakvo se u Hrvatskoj naziva huliganskim, a kad se to događa u Grčkoj, tada HTV-ovi komentatori govore o fenomenalnoj atmosferi.

Na kraju, Španjolci su ipak stigli do 'punog plijena' u Ateni. Pogodak Joseba Llorente u 70. minuti ipak je utihnuo 'lude' tribine, a Galinović je drugi put morao vaditi loptu iz svoje mreže. Istina, ni za jedan nije bio izravno kriv, no sumnjamo da će mu to pomoći da lakše prospava noć. Prilika Panathinaikosa, pogotovo nakon onih 1:1 u Španjolskoj, bio je izuzetno obećavajuća i motivirajuća za Grke. Stoga je i grčko razočarenje ispadanjem iz Lige prvaka nesumnjivo jako veliko.