IZNENAĐUJUĆI IZBORI

Real i Milan predvode listu najčudnijih transfera

05.02.2009 u 13:07

Bionic
Reading

Kad Ronaldinho prijeđe iz Barcelone u Milan za 20 milijuna eura, nitko ne postavlja pitanje zašto je plaćen toliki novac za takvog igrača. I takvih basnoslovnih transfera ima mali milijun. No zanimljivo je da mnogi klubovi iskrcaju veliki novac za igrače koji su širokoj publici nepoznati. Pritom ti igrači nisu mladi i perspektivni

U zimskom prijelazom roku nije bilo bombastičnih prijelaza. Kako to obično biva tijekom zime, klubovi dovode igrače koji će tek popuniti neke praznine jer najveći poslovi se rade ljeti. Real Madrid svejedno je uspio iznenaditi javnost svojom kupnjom. Internetski portal goal.com objavio je deset najčudnijih transfera igrača koji su iznenadili i javnost, ali i stručnjake.

Madridski klub ove zime doveo je malo poznatog Francuza Juliena Fauberta (25) iz West Hama, istinabog na posudbu, ali to zadovoljstvo su platili milijuna i pol eura. 'Kraljevski klub' u svojoj povijesti nekoliko je puta posegao za igračima čije su kvalitete bile upitne i zaista su bile čudne odluke madridskog menadžmenta. Sjetimo se kupnje Jonathana Woodgatea koji je na Santiago Bernabeu došao iz Newcastlea za 20 milijuna eura. S obzirom na to da nije ni tada, a ni danas nakon mnogo ozljeda nije bio kvaliteta za Real, ostaje pitanje zašto je uopće bio kupljen. Zatim dolazimo do Thomasa Gravesena kojeg je taj isti Real kupio od Evertona. Trebao je pokrpati rupu u srednjem redu, no nakon 18 mjeseci za siću je prodan Glasgow Celticu.


Prelazak Teveza i Mascherana u West Ham i danas je predmet istrage

Čudna priča događala se i oko argentinskog dvojca Carlos Tevez i Javier Mascherano. Kao zvijezde svoje reprezentacije, za njihovim uslugama čekali su u redu najveći europski klubovi. Na kraju su obojica završila u West Hamu. Čudnim spletom okolnosti u kojem je posredovala tvrtka Media Sports Investments Argentinci su završili među 'čekičarima'. Danas Tevez brani boje Manchester Uniteda, a Mascherano je u Liverpoolu, no njihov dolazak u West Ham je i danas predmet istrage u Engleskoj.

Kroz povijest, bilo je raznoraznih nevjerojatnih transfera. Što promašaja, što velikih zvijezda koje su prešle u, uvjetno rečeno, male klubove do nepoznatih igrača koje su za velike sume kupovali velikani. Na kraju krajeva, sve je to dio nogometa.

Najzanimljiviji i najčudniji transferi po portalu goal.com:

Julien Faubert (West Ham – Real Madrid)
Jonathan Woodgate (Newcastle – Real Madrid)
Thomas Gravesen (Everton – Real Madrid)
Carlos Tevez i Javier Mascherano (Corinthians/MSI – West Ham)
Robbie Keane (Coventry City – Inter)
Paulo Futre (Reggiana – Milan)
Allan Simonsen (Barcelona – Charlton)
Luther Blisset (Watford – Milan)
Zico (Flamengo – Udinese)
Al-Saadi Gadafi (Al Ittihad – Perugia)