totalni kaos

Raspad ABA lige; srpski klubovi 'protiv svih', a Cedevita u natjecanju ne želi Olympiacos...

07.05.2019 u 14:24

Bionic
Reading

Sezona regionalne košarkaške ABA lige završila je tako kako je završila, Crvena zvezda je prvak i to se neće promijeniti bez obzira na nemile događaje u finalnoj seriji protiv Budućnosti. Sjednica Skupštine ABA lige zakazana je za 24. svibnja i trenutno traje bespoštedni medijski rat 'svih protiv sviju'...

Od 2001. godine sve je - više ili manje - funkcioniralo bez većih problema. Košarkaška ABA liga bila je punih 18 godina prvo organizirano sportsko natjecanje na prostoru bivše Jugoslavije s klubovima iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BiH, Makedonije...

No, velika je mogućnost da je netom završena sezona bila posljednja u ovakvom formatu jer proteklih su tjedana na vidjelo isplivali svi problemi koji su se proteklih 18 godina gomilali. Sjednica Skupštine ABA lige zakazana je za 24. svibnja i trenutno traje bespoštedni medijski rat u kojemu čelnici najjačih klubova nemilosrdno 'udaraju' jedni po drugima.

Dojam je da bi se ABA liga, ako se ove trenutno nepremostive razlike i otvoreni sukobi ne smire, vrlo lako mogla raspasti!

Koliko je situacija ozbiljna? Recimo tek da su dva od tri financijski najjača kluba - Crvena zvezda i Budućnost - doslovno u otvorenom ratu. Njihovi čelnici - Nebojša Čović i Dragan Bokan - oko sebe okupljaju 'zainteresirane' strane. U isto vrijeme čelnici trećeg člana 'velike trojke' - zagrebačke Cedevite - sa strane prate razvoj događaja... Navodno je za sutra (srijeda, 8. svibnja) u Zagrebu dogovoren sastanak kojeg je inicirao Dragan Bokan, no prvi čovjek Budućnosti 'zaboravio' je pozvati Crvenu zvezdu i FMP (koji je praktički druga momčad Zvezde). Uz njih u Zagrebu se, barem se sada tako čini, neće pojaviti ni predstavnici Partizana te Mega Bemaxa... No, pozvani su predstavnici slovenskih klubova, Olimpije i Krke.

  • +10
ABA liga, 12. kolo, KK Cibona - KK Crvena zvezda Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

S druge strane, i dalje se vodi još jedan 'rat', onaj oko grčkog Olympiacosa koji je izrazio želju da sljedeće sezone igra ABA ligu. Čelnici grčkog velikana zaratili su s tamošnjim Savezom, vodstvom lige, sucima..., te izlaz vide u ABA ligi. Sigurno je da bi natjecanje - ako uopće preživi u ovakvom formatu - s Olympiacosom dobilo neku potpuno novu dimenziju, posebice što se kvalitete tiče, ali nisu svi za to da se klub iz Pireja uključi.

Prvi su svoj glas protiv digli iz Crvene zvezde koja je inače Olympiacosov 'bratski klub', očekivano su se priključili FMP i Mega Bemax, a podršku su navodno dobili i od - Cedevite! Tako se u totalnom kaosu koji se događa 'otvorila' i nova fronta koja će dodatno zakomplicirati stvari i zasigurno otežati napore da se ABA liga održi u ovom obliku te da se i u sljedećim sezonama igra u dosadašnjem formatu.

  • +22
KK Cedevita - KK Budućnost, 1. utakmica polufinala ABA lige, 2018/19. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Dojam? Budućnost, kao ni Crvena zvezda, neće ni milimetra odstupiti od svojih stavova i tu će biti još svega... Hrvatski se pak klubovi (Cedevita, Cibona, Zadar) za sada ne izjašnjavaju, a u stvari se čeka prvi potez Cedevite koja je financijski najjača i ima najveći (poslovni) interes u regiji. Slovenci će se - kako god bilo - prikloniti zemljopisno najbližem rješenju, dakle Hrvatskoj, a toj su odluci skloni i Crnogorci. U nekim bi se mogućim raspletima skopski MZT trebao prikloniti 'hrvatskoj opciji', a onda je u tom razvoju situacije moguće čak i uključivanje klubova s Kosova. Naravno, to je sve u slučaju da srpski klubovi kažu 'zbogom' ABA ligi. Pitanje je samo na koju će stranu Igokea. Milorad Dodik je 'otac i majka' kluba koji je 'ponos' Republike Srpske. Srce ih sigurno vuče prema istoku i Beogradu, ali 'glava' i financije ipak 'govore' kako je na zapadu bolje...

U srijedu će neke stvari biti puno jasnije, a do 24. svibnja i Skupštine ABA lige čeka nas još puno uzbuđenja i sočnih detalja u medijskom ratu.

  • +23
KK Zadar - KK Partizan, ABA liga, 2018/19. Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX