SPEKTAKL!

Ranjena Hrvatska i rekord u Beogradu

10.01.2016 u 12:53

Bionic
Reading

Po drugi put u povijesti Beograd će ugostiti najbolje europske vaterpolske ekipe. Za razliku od plivališta na Banjici i Tašmajdanu, svita je deset godina kasnije premještena u Kombank arenu. A to znači da će vaterpolo dobiti novi rekord po broju gledatelja na jednoj utakmici. Ne 24 tisuće koliki je kapacitet, već upola manje, ali za rekord itekako dovoljno. Prvi put peteroznamenkasti broj gledatelja, a igrat će Hrvatska

Ždrijeb je htio da se to dogodi između domaćina Srbije i Hrvatske, dvije reprezentacije koje su igrale finale Svjetske lige i dva mjeseca kasnije finale Svjetskog prvenstva, a iz oba je finala Srbija izašla kao pobjednik i dokazala svoju trenutnu nadmoć nad ostatkom vaterpolskog svijeta.

Srbi nisu pretjerivali s pripremnim utakmicama. Proveli su dio u Španjolskoj, a završni glanc odrađen je u Grčkoj gdje je je Srbija bila bolja s 12:11. Možda i zato bi bilo bolje za Srbiju da je krenula s nešto laganijim utakmicama, a ne odmah s derbijem.

'Početak turnira i Hrvatska za nas mogu biti veliki problem. Ovako ćemo igrati superjaku utakmicu pa i osam dana biti bez teške utakmice i ta stanka može biti naš najveći protivnik', rekao je svježe izabrani najbolji vaterpolist 2015. godine Duško Pijetlović.

Bez obzira na na Pijetlovićevu bojazan od poduže stanke bez prave utakmice, najveći protivnik Srbiji bit će ona sama. Eventualno i pritisak, no pravo je pitanje postoji li uopće pritisak u redovima reprezentacije koja je aktualni europski i svjetski prvak i koja će sve podrediti u olimpijskoj godini da u kolovozu osvoji jedino zlato koje joj nedostaje. A to je sveti cilj.


'Realno, mi ciljeve nemamo, oni su vezani za Olimpijske igre u Riju. Europsko prvenstvo je još jedna stepenica ka tom cilju, ali tradicija i karakter ovog tima, kao i organizacija u Beogradu i Srbiji nas obavezuju da damo svoj maksimum', podvukao je srpski izbornik Dejan Savić koji ima tu sreću da još jedno natjecanje u nizu nema nikakvih problema s ozljedama.

Isti oni koji su prije nekoliko mjeseci osvojili svjetsko zlato plivat će i Kombank arenom.

Vjerojatno bi sve za barem jedan dan takvog luksuza dao hrvatski izbornik Ivica Tucak koji u troipolgodišnjem svom mandatu na klupi Hrvatske nije odigrao ni jednu jedinu utakmicu s onim najjačim mogućim sastavom. Ni prijateljsku, što ga je sve pomalo i razljutilo i razočaralo u jednom nakon ozljeda i otkaza strahovito važnih Petra Muslima i Paola Obradovića.

'Ovo više neću tolerirati. Dosta je da igrači dolaze ozlijeđeni jer nemaju pravilan tretman u klubu. To nam se stalno događa, ali stalno. Ako je Muslimova ozljeda utvrđena još prije Final4 kupa, a jest, zbog čega se nije odmah išlo na snimanje i odmah na mirovanje? Zar je finale kupa i kasnije utakmica Lige prvaka važnija od reprezentacije i Europskog prvenstva? Ako jest, onda smo završili priču', bez dlake na jeziku govorio je Tucak i nastavio:

'Ispašta reprezentacija i sada mi spadamo nemoćni. Ovo se počelo lomiti preko mojih leđa i sada je krajnji trenutak da i ja zaista reagiram.'

Iako je Tucak uperio prst u klubove i igrače, ovo je pitanje za Savez koji je s dvokolom Regionalne lige učinio da klubovi nerijetko imaju tri utakmice tjedno što je previše, pogotovo u ovakvoj godini s Olimpijskim igrama i siječanjskim Eurom. Ali ne treba se sada baviti time već onime što Hrvatska može.

Bez Muslima i Obradovića, hrvatska vanjska linija spala je praktički na nekoliko imena, Sukno će morati potegnuti nego ikada više, a isto vrijedi i za Jokovića da konačno odradi jedno veliko natjecanje u stilu ponajboljeg ljevaka svijeta. Medo i Musa uplivavanjem su radili veliki posao u napadu, protivnici nisu mogli biti previše u presingu, a sada je naglasak na plivanju, pokretljivosti i tranziciji.

Toga je u hektolitrima nedostajalo drugog dana turnira u Dubrovniku na kojemu je Hrvatska uspjela izgubiti od Njemačke. Kao da je samo još to nedostajalo. Onda samo nekoliko sati kasnije Hrvatska je dobila Crnu Goru, potpuno promijenila lice i naličje, odigrala odličnu utakmicu, baš onakvu kakvom je trebalo u generalki najaviti EP.

'To je ona Hrvatska kako bi trebala izgledati u Beogradu, rasplivana, u obrani jako agresivna, pokretljiva, s dosta prilika i postizanje pogodaka iz kontranapada. To je ono što dosad nije krasilo igru hrvatske reprezentacije. Generalna proba pred odlazak na Europsko prvenstvo je uspjela, ovo bi trebao biti smjer kako bi trebala izgledati naša igra u Beogradu', istaknuo je Tucak.

Nakon te utakmice izbornik je i priopćio konačan sastav na kojemu nije bilo iznenađenja. Zahvalio se trećem vrataru Marceliću, beku Čaglju i i centru Krapiću koji je prihvatio poziv u reprezentaciju, ali ozljeda ruke učinila je svoje pa je 35-godišnji Pavlović ostao bez konkurencije na poziciji drugog centra. Bek Macan i Vukičević debitirat će na velikoj sceni, a jedina kritika izborniku može ići u vidu nepozivanja, barem na pripreme, prvog strijelca talijanskog Posillipa Marinića Kragića, no valjda će i za njega biti prilike u budućnosti.

Iako su sudari Srbije i Hrvatske veliki vaterpolski događaji, iz oba tabora lopta je spuštena na zemlji. Neće se ništa odlučiti ovom utakmicom u kojoj je Srbija zbog nedostataka Hrvatske, a k tomu i pred svojim navijačima još veći favorit nego što je to bila u Kazanju. Bez obzira na to, respekt je i dalje prisutan.

'Hrvatska je pokazala da uz nas igra najbolji vaterpolo. Igrali su dva finala s nama. Dolaze u malo izmijenjenom sastavu, ali to je ekipa koja uvijek ide na najviši plasman i uvijek je u najužem krugu favorita za medalje', rekao je Savić uz dodatak:

'Ta utakmica za nas sada jest najbitnija, ali neće biti odlučujuća kako god da se završi jer je turnir jako dugačak.

Identičan dodatak sa suprotne strane imao je i najbolji vratar svijeta Josip Pavić koji je pokušao naći mane Srbiji, ali nije mu baš pošlo za rukom:

'Kakav god rezultat bio, bilo bi pogrešno raditi prevelike drame od toga. Dobili ili izgubili.'

Ovo drugo Hrvatskoj je već polako prešlo i u naviku protiv Srbije. Makar optimizam ne napušta Barakude, teško da će ovako oslabljene uspjeti zapapriti domaćinima na otvaranju. Pavić ga je za razliku od nekih igrača gotovo i do kraja izgubio:

'Srbija je ogroman favorit i sve osim njene pobjede bit će veliko iznenađenje.'