SLAVLJE ALL BLACKSA

Ragbijaši Novog Zelanda pokazali moć i osvojili svjetsku broncu

01.11.2019 u 12:41

Bionic
Reading

Ragbijaška reprezentacija Novog Zelanda osvojila je brončano odličje na Svjetskom prvenstvu u Japanu, nakon što su u petak u Tokiju svladali Wales sa 40-17 (28-10)

Najveća ragbijaška sila pokazala je svoju kvalitetu i utakmici za 3. mjesto te po treći put u povijesti osvojila brončano odličje, kojim su Novozelanđani još malo obogatili svoju riznicu odličja sa svjetskih prvenstava u kojoj se nalaze tri zlata, jedno srebro i tri bronce.

'All Blackse' je predvodio Ben Smith sa dva polaganja (33, 41), a po jednom su uspješni bili Joe Moody (5), Beauden Barrett (13), Ryan Crotty (42) i Richie Mo'unga (76) koji je izveo i pet uspješnih pretvaranja te sa 15 bodova bio najefikasniji igrač utakmice. Za Velšane su zgoditke postigli Hallam Amos (19) i Josh Adams (59).

Svjetsko prvenstvo završava u subotu, kad će se u Yokohami, s početkom u 10 sati po srednjoeuropskom vremenu, za trofej Webba Ellisa i naslov svjetskog prvaka boriti reprezentacije Engleske i Južnoafričke Republike.

Južnoafrikancima će to biti treći nastup u finalu, a iz prethodna dva, 1995. i 2007. godine, izašli su kao svjetski prvaci. Englezi će u u svom četvrtom finalu pokušati doći do drugog naslova prvaka. Prvi su osvojili 2003. u Sydneyju pobijedivši u finalu Australiju 20-17 u produžetku.

  • +5
SP u ragbiju, Novi Zeland - Wales Izvor: EPA / Autor: MARK R. CRISTINO

Južnoafrikanci imaju prednost u međusobnim dvobojima (25-12), a triput su bili bolji i u četiri dosadašnja dvoboja ovih reprezentacija na svjetskim prvenstvima. I njihov posljednji obračun na SP-u dogodio se u finalu, 2007. na Stade de Franceu, kad su Južnoafrikanci bili bolji sa 15-6.

Engleska u ovo finale ulazi kao najbolja na ljestvici ragbijaških reprezentacija i ohrabrena sjajnom polufinalnom izvedbom i pobjedom protiv Novog Zelanda. Reprezentacija Južnoafričke Republike je druga na ljestvici, a do finala je stigla pobijedivši Wales.

Uspiju li doći do trećeg naslova, Južnoafrikanci će postati prva reprezentacija koja je na putu do naslova svjetskog prvaka doživjela poraz u grupnoj fazi natjecanja, u kojoj su u Japanu izgubili od Novog Zelanda.