psg 'na koljenima'

Radikalni rezovi koji će prilično uzdrmati Park prinčeva; ovo su jako loše vijesti za Neymara, Mbappea i njihove suigrače

22.04.2020 u 14:53

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa iz dana u dan uzima danak u svijetu nogometa. Brojni su klubovi doslovno na rubu bankrota, neki su već i službeno bivši, drastično se režu plaće igrača, trenera i zaposlenika. Financijska kriza koja prati ovu pandemiju tako nije zaobišla ni najbogatiji svjetski klub, pariški PSG...

Prebogati gazda PSG-a, katarski poslovni čovjek Nasser Al-Khelaifi (46), napokon se obratio javnosti te otkrio kako će se francuski prvak boriti s financijskom rizom koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Od 2011. godine PSG je u vlasništvu beIN Media Groupa (u čijem je vlasništvu, među ostalima, i televizijska kuća Al Jazeera) i Qatar Sports Investments, a Nasser Al-Khelaifi suvereno vodi klub. Od tada je na pojačanja potrošio milijardu i 300 milijuna eura, dok je prodajom igrača u isto vrijeme PSG uprihodio samo 420 milijuna eura.

No, osim dominacije u francuskom prvenstvu (šest naslova prvaka u osam godina) PSG na velikoj sceni nije opravdao ulaganja. Parižani su, istina, važan faktor u Ligi prvaka, no najveći uspjeh im je plasman u četvrtfinale. Dalje od toga nije išlo... Klub se pokazao doslovno kao vreća bez dna i bilo je samo pitanje dana kad će katarski financijeri 'zatvoriti pipu'.

Zaboravite ludilo koje je vladalo do prije tri ili četiri sezone kada je prvo za 222 milijuna eura kupljen Neymar, a potom i za 180 milijuna eura Mbappe. Takva bahata rastrošnost sada je na Parku prinčeva - daleka prošlost. Dapače, veliki gazda Nasser Al-Khelaifi u razgovoru za francuske medije najavio je radikalne rezove koji bi mogli naljutiti zvijezde PSG-a.

'Čujem kako se šire glasine da ćemo mi, kao klub koji ima najviše novca, ostati najmanje okrznuti u ovim vremenima', započeo je Al-Khelaifi i nastavio:

'Moram oštro odbaciti takve glasine. Ova će kriza udariti sve, pa tako i PSG. Nema razloga skrivati istinu, čekaju nas radikalni rezovi.'

Ako nekome još nije potpuno jasno, Neymar, Mbappe i ostatak suigrača im, ostat će bez velikog dijela plaća, a upitna je i njihova budućnost na Parku prinčeva.

'Neću vam otkriti nikakvu tajnu ako kažem da je naša platna lista zbilja velika. Za očekivati je da bismo na kraju sezone mogli imati kolosalne financijske gubitke. Naravno, riješit ćemo taj problem, ali neće biti jednostavno i trebat će vremena da se pronađe ravnoteža', iskren je bio Al-Khelaifi koji očigledno ima recept kako nagovoriti zvijezde u svlačionici PSG-a na radikalno smanjenje plaća. Kaže da ga ne plaše moguće negativne reakcije Neymara ili neke druge 'veličine'...

'Očekujem da će se svi oni potruditi za svoj klub, znaju kolika im je odgovornost', diplomatski je odgovorio Al-Khelaifi nakon što je u javnost 'procurila' informacija kako bi PSG mogao krenuti putem Barcelone te svojim igračima smanjiti ugovore - barem dok traje stanka zbog pandemije koronavirusa - za čak 70 posto!

Sami se igrači još nisu izjasnili, dobar dio stranaca na vrijeme je pobjegao iz Pariza koji je jedno vrijeme bio žarište epidemije koronavirusa u Francuskoj. Prema nekim najavama francusko prvenstvo bi se trebalo nastaviti najranije 17. lipnja, aktualna bi se sezona tako trebala završiti do 25. srpnja, a nova započeti već 22. kolovoza.

Najavom ovih rezova u pitanje dolazi i novi ugovor kojeg su čelni ljudi PSG-a namjeravali ponuditi Neymaru. Brazilac ponovno 'važe', srce ga vuče nazad u Barcelonu, ali novac govori 'ostani u Parizu'. Al-Khelaifi je Neymaru spreman ponuditi bolji i izdašniji ugovor, no sigurno je da neće ni trepnuti ako se pojavi pravio kupac. U ovom teškim vremenima svi su na prodaju, posebice ako klubu u samo jednom transferu mogu uprihoditi stotine milijuna eura...