IMA NEKA TAJNA VEZA

Putin: Ultimate fighteri su muževni

  • Autor: Marko Stričević
  • Zadnja izmjena 26.07.2010 11:00
  • Objavljeno 26.07.2010 u 09:35
Vladimir Putin (5)

Vladimir Putin (5)

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ultimate fight u Rusiji nije ni približno isplativ tržišni proizvod kao u SAD-u, Japanu, pa i u Hrvatskoj. Amaterskih klubova velike tradicije ima u svakom gradu još od sovjetskog doba, ali profesionalni borci zapravo su vrlo rijetki i mahom su krajnje anonimni. No uskoro bi se i to moglo promijeniti

Prvi razlog je, naravno, Fjodor Jemjeljanenko, ikona žestokih momaka u Rusiji, ali i relativno nepoznato lice za srednju struju koja od borilačkih sportova uvjerljivo najviše prati boks.

Drugi razlog mogao bi biti Vladimir Putin, osvjedočeni poklonik borilačkih vještina i čest posjetitelj MMA događaja na ruskom tlu.

Ruski premijer nedavno je nazočio Otvorenom prvenstvu Rusije koje su u Skt. Peterburgu organizirali Fjodorov M1 i klub Sambo-70. Među visokim uzvanicima bili su i Jemjeljanenko te Jean-Claude Van Damme, koji je na takvim smotrama rado viđen gost.

'To što smo danas vidjeli nedvojbeno je žestok vid borilačkih sportova. Djevojka koja je čistila ring nije uklanjala vodu ili znoj – uklanjala je krv. Neki, naravno, vole ovaj vid borbi, drugima se ne sviđaju. No nitko tim ljudima ne može poreći muževnost, majstorstvo i pozitivnu drskost. U Rusiji se odvajkada prakticiraju 'kulačji boji' (seoska grupna šaketanja, op.a.), a danas naši stilovi proizlaze iz samba', kazao je vjerojatno najmoćniji političar Rusije.

Sambo u olimpijske sportove, ultimate fight u reality show

Sambo ('SAMozašita-Bez-Oružja') kompilatorska je borilačka vještina razvijana u sovjetskoj vojsci još od 20-ih godina prošlog stoljeća. Hrvačka verzija ušla je i u škole, dok su bojevoe sambo – koji uključuje i udaračke tehnike – do 90-ih smjele trenirati samo specijalne postrojbe i tajne službe. Bivši KGB-ov špijun Vladimir Putin majstor je klasičnog samba, a u mladosti je navodno bio prvak Skt. Peterburga u džudu. O svom hobiju nedavno je izdao knjigu s DVD-om.

Šampioni bojevog samba imaju dobre temelje za profi karijeru u MMA, dok mnogi klasični sambisti već desetljećima prelaze na džudo da bi mogli nastupiti na Olimpijskim igrama. Pritom su nerijetko osvajali medalje. No kako se sambo od 90-ih proširio svijetom, Putin agitira za njegovo uvrštavanje među olimpijske sportove.

Fjodor Jemjeljanenko je za to vrijeme ušao u Putinovu stranku Ujedinjena Rusija, ali kaže da se ne namjerava ozbiljnije baviti politikom dok ne završi s profesionalnim 'tabanjem', koje mnogi i danas odbijaju priznati sportom uz tvrdnju da su posrijedi krvožeđ i moderno gladijatorstvo.

Popularizaciji ultimate fighta u Rusiji trebao bi pridonijeti i recentno pokrenuti TV kanal Borac, na kojem je krenuo reality show 'M-1 FIGHTER'. U njemu će nastupiti 20 natjecatelja iz Rusije i ZND-a, a petorica najuspješnijih dobit će šansu na međunarodnim priredbama koje organizira M-1.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi