dalje možemo i s porazom

Puno je opcija da Hrvatska prođe u polufinale, a ima i jedna da izbacimo Francuze!

24.01.2018 u 06:53

Bionic
Reading

Došao je i dan odluke, tko će zaigrati u polufinalu rukometnog Eura? Naravno, nama je jedina želja da u petak u tim dvobojima vidimo Hrvatsku, a da bi Červarovi igrači tamo i zaigrali postoji nekoliko kombinacija

Hrvatska rukometna reprezentacija večeras od 20.30 sati protiv Francuske igra posljednju utakmicu Skupine I, a ako nam se poslože karte - potom i u polufinalu.

Bilo je opcija da možda Bjelorusi u ponedjeljak iznenade Šveđane ili Srbi Francuze, no to se nije dogodilo i zato će se večeras u zagrebačkoj Areni igrati vrlo neizvjesni okršaji s velikim ulogom.

Uoči posljednjeg kola, Francuska je na prvom mjestu s osam bodova, Hrvatska i Švedska na drugom i trećem mjestu imaju po šest bodova, četvrti Norvežani četiri. U ovom slučaju Srbija i Bjelorusija su nebitni.

Naravno, Hrvatska će s velikom pozornošću pratiti ogled Skandivaca, jer osim što će igrati prije naših, puno toga će ovisiti o raspletu te utakmice.

  • +35
EP u rukometu, skupina I, 4. kolo, Hrvatska - Norveška Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kako su sva tri rezultata moguća, krenimo od - najmanje očekivanog - remija. Švedska bi završila na sedam bodova, Norveška na pet, a Hrvatska bi imala samo jednu opciju – pobjedu. Bod nam, s obzirom na poraz od Švedske, ne bi bio dovoljan. No, takav bi nas rasplet odveo na prvo mjesto jer Hrvatska bi zbog pobjede nad Francuskom, preskočila Dinartove igrače.

Evo opcije i u slučaju pobjede Norveške. Obje skandinavske reprezentacije imale bi po šest bodova, baš kao i Hrvatska, pa bi našima protiv Francuske bio dovoljan i bod za osvjanje drugog mjesta. Međutim, izgubi li Hrvatska od Francuske, u tom slučaju Hrvatska, Švedska i Norveška zatvorile bi krug u kojem sve tri reprezentacije imaju po šest bodova te bi se gledao sljedeći kriterij - međusobni omjeri.

Sve tri reprezentacije na toj bi tablici imale po dva boda. I odlučivala bi gol-razlika. Hrvatska je tu na 'nuli' (jer Norvešku smo pobijedili 32:28, a od Švedske izgubili 31:35), Šveđani su trenutno na 'plus 4', a Norvežani na 'minus 4'. Kakvi su dakle mogući raspleti?

  • +11
Navijači na utakmici Island - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

U slučaju da Norveška slavi s jednim, dva ili tri pogotka razlike, dalje prolazi Švedska. Norvežanima za prolaz igra samo pobjeda od barem pet pogodaka razlike, čime bi bili uspješniji od Šveđana. Hrvatskoj u tom slučaju ne preostaje puno izgleda. Ustvari, ostaje tek jedan - a on je - pobjeda Norveške od četiri gola razlike. S time da i ovdje mora biti ispunjen jedan jako važan detalj. Maksimalni rezultat smije biti 31:27. U tom slučaju Hrvatska bi prošla u polufinale. Kada bi Norvežani slavili rezultatom 32:28, 33:29 ili još nekim većim, dalje bi išla Švedska. Realno, u ovom su nam krugu šanse minimalne.

U slučaju pobjede Švedske nad Norveškom, Šveđani bi imali osam bodova i situacija bi bila prilično jasna. Ne i jednostavna. Hrvatskoj bi u tom slučaju igrala samo pobjeda nad Francuskom kojom bi se ponovno zatvorio krug. U ovom slučaju Francuske, Švedske i Hrvatske.

Evo scenarija po kojem Francuska može ispasti

A u tom trenutku tu bi najbolje kotirali Francuzi s gol-razlikom +6. Švedska je na -2, a Hrvatska trenutno na -4 (zbog poraza od Šveđana 31:35). Jedno je sigurno: pobjeda Hrvatske od samo gola razlike ne bi nam bila dovoljna. U tom bi slučaju prošli Francuzi i Šveđani. S pobjedom od tri i više pogodaka Hrvatska bi, uz Francusku, otišla u polufinale. No, pobijedi li Hrvatska sa šest razlike, Hrvatska bi bila prva u skupini. Jer Hrvatska bi došla na 'plus 2', a Francuska na 'nulu'. Pobjedom Hrvatske od devet razlike, Francuzi bi ispali. Iako nam to u ovom trenutku izgleda kao nemoguća misija.

Postoji i opcija prolaska ako Hrvatska pobijedi s dva razlike. Međutim, za taj uspjeh trebaju Stepančić, Štrlek, Kopljar, Čupić, Horvat i ekipa zabiti najmanje 22 gola. Ako bi se zaustavili na najviše 21 golu, prolaska ne bi bilo.

Europsko prvenstvo
Skupina E
SrbijaFrancuska30:39
ŠvedskaBjelorusija29:20
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Francuska44008
2.Hrvatska43016
3.Švedska43016
4.Norveška42024
5.Bjelorusija40040
6.Srbija40040
Sljedeće utakmice
24.1.SrbijaBjelorusija
24.1.ŠvedskaNorveška
24.1.HrvatskaFrancuska