UNIVERZALNA TANJA

Prva skijaška sljemenska kraljica zabija kao Šuker

03.01.2013 u 07:57

Bionic
Reading

Tanja Poutiainen ima dvije pobjede u sljemenskim slalomima i iako ih Marlies Schild ima više, simpatična Finkinja je bila - prva. Ove godine opet dobro vozi i s pravom se nada odličnom rezultatu na stazi koju poznaje kao vlastiti džep. I u ostatku sezone, nakon Zagreba, sve dok preko ljeta ne skine skije i ne navuče kopačke. Ona je naime i uspješna nogometašica

Poutiainen je i na 'generalki' za Sljeme u Münchenu pokazala da je u dobrom fizičkom stanju. Izgledala je spremno na borbu s mlađim suparnicama i na 'sprintu' paralel-slaloma, a sada dolazi u Zagreb gdje je već dva puta slavila.

'Odlično se osjećam ove sezone. U slalomu sam sigurna i samopouzdana i dobro vozim. Žao mi je što sam samo jednom bila na postolju, u Leviju, i nadam se da ću u Zagrebu ponoviti taj domet', kaže Poutinainen koja je u Zagreb došla dan prije većine kolegica.

Upravo Levi i Zagreb su staze na kojima je imala najviše uspjeha. Nema razloga da skriva ljubav prema Sljemenu.

'Ovo je idealno mjesto za dokazati dobru formu. Stazu znam u dušu, sve njene zahtjeve. Obično bude tvrda i ledena, što mi najbolje odgovara i očekujem da će zbog vremenskih prilika ponovno biti takva. Organizatori uvijek slože odličnu stazu, a sa strane je i sjajna publika. Navijaju za sve pa se osjećaš odlično, a s godinama su nas već i upoznali pa je veza još jača', priča zaneseno Finkinja čija je ljubav sa Zagrebom obostrana.

Tanja želi postolje, ali morat će stati u red kandidatkinja.

'Svaka od deset najboljih cura može pobjeđivati. Konkurencija raste. Danas više ne mogu sa sigurnošću računati niti na prvih pet mjesta čak i ako spojim dvije odlične vožnje. Mislim, ovdje bi u tom slučaju vjerojatno bila među tri, ali ne i negdje drugdje', smije se Tanja, aludirajući s pravom da ona ipak puno bolje razumije stazu od novih konkurentica.

Kada završi skijaška sezona većina vozač(ic)a 'prione' odmoru i rekuperaciji za novu sezonu. Ali zanimljiva Tanja ljeta provodi kao nogometašica.

'Da, igram za Rovaniemi gdje sam i rođena. Prošlo ljeto je bilo sjajno, zabila sam šest golova u šest nastupa i imale smo odlične rezultate u ligi', otkriva ova univerzalna sportašica.

'Prošla sezona je bila važna i jer sam promijenila poziciju. Uvijek sam bila razigravač iz veznog reda, ali ove sezone počela sam prvu utakmicu u vrhu napada i odmah zabila tri gola. Trener me je tamo i ostavio i sada još više uživam. Jedva čekam ljeto da opet istrčim u kopačkama', kaže 32-godišnjakinja koja će u Zagrebu, kao i toliko godina prije, dobiti jedan od većih aplauza tijekom vožnje. Još ako dođe do postolja, bit će to novi divan zagrebački dan u životu ove velike finske sportašice.

Vožnja bez greške koja je Tanji donijela drugu pobjedu u Zagrebu