MAJSTOR I DALJE BLISTA

Prošle su četiri godine od Eduardove strave i užasa

23.02.2012 u 07:25

Bionic
Reading

23. veljače 2008. godine londonski Arsenal je gostovao u Birminghamu i ta je utakmica završila rezultatom 2:2, ali cijela Engleska i nogometni svijet nakon dvoboja pričali su samo o Eduardu da Silvi

Već u trećoj minuti dvoboja Martin Taylor brutalno je nagazio na gležanj hrvatskog reprezentativca i umalo mu okončao karijeru. Dudu je tada bio u naponu forme, sa 10 golova je bio drugi najbolji strijelac kvalifikacija za Euro i redovito je zabijao za Wengerove topnike.

Dva dana uoči 25. rođendana Eduardo je ušao u bitku za novi nogometni život. Uslijedile su operacije i rehabilitacija, a vratio se već uoči nove godine. Uslijedila je serija manjih ozljeda, a divljački start braniča odnio mu je prvi nastup na velikom natjecanju. Hrvatska je bez njega došla na milimetar od polufinala, a on je tada bio uvjerljivo najvažniji igrač Bilićeve koncepcije.

Od povratka do danas s novih devet golova je zasjeo na mjesto drugog najboljeg strijelca reprezentacije, a Arsenal je zamijenio Šahtarom u čijem je dresu prošle sezone bio igrač koji najčešće zabija u Ligi prvaka. Ovaj rođendan čeka u puno vedrijem izdanju, a u lipnju bi morao napokon odigrati prve minute na velikom reprezentativnom natjecanju. Nakon 'sljepoće' izbornika Kranjčara, brutalnosti današnjeg stopera Watforda i pada u kvalifikacijama za posljednji mundijal, krajnje je vrijeme.

Uvijek će ostati pitanje - gdje bi mu bio kraj da nije bilo ozljede?

Gol Burnleyju s 'onim' gležnjem ni godinu dana nakon ozljede proglašen je najljepšim u FA cupu
Eduardo je na Emiratesu zabijao 'topnicima' i za Dinamo i za Šahtar - drugi gol izazvao je puno emocija
Jedini Duduov hat-trick u dresu reprezentacije