U CEDEVITI ŠOKIRANI

Procurili razlozi: Zašto je Božo Maljković 'pobjegao' iz Zagreba?

21.11.2012 u 10:51

Bionic
Reading

Trofejni srbijanski trener Božo Maljković u nedjelju je u Zagrebu vodio utakmicu ABA lige protiv mađarskog Szolnokija, a već drugi dan iz Ljubljane je preko svog menadžera javio u klub kako više nije trener

Nakon što su u Cedeviti tijekom utorka dobili poziv Maljkovićeva menadžera 'kako je odlučio da više ne želi biti trener Cedevite' počela je prva strka i nagađanja po medijima što je pravi razlog tome.

Jedna od teorija naglog 'bijega' Maljkovića navodno je euforija koja je zahvatila Hrvatsku nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču te slavlje i pjesma igrača u svlačionici.

Kako tportal.hr doznaje, nekoliko igrača Cedevite zaista je bilo u petak na spektakularnom dočeku generala na Trgu bana Jelačića (kulminacija je bila oko 16 sati!) i svi su se uredno pojavili istog dana popodne u 17,30 sati na treningu. Priče kako su neki igrači previše popili ne stoje, jer ipak su to sve redom pravi profesionalci, no da je bilo pjesme i euforije u svlačionici tog popodneva - zbog slavlja po cijeloj Hrvatskoj – sasvim je logično.

Dodajmo tome kako Marko Tomas tog dana nije trenirao zbog problema s koljenom, ali je uredno došao na trening i uputio se na magnetsku rezonancu. U telefonskom razgovoru za tportal.hr (objavit ćemo tijekom dana i ekskluzivni intervju) Tomas je potvrdio kako je bio na slavlju na Trgu, ali da su ga pogodile priče kako je bio pripit.

'Cijela Hrvatska je tog dana slavila i želio sam biti dio toga. Nazdravio sam jednim pićem i to je sve. Jako mi je krivo što je Maljković otišao, a razloge zna samo on...', kazao nam je između ostalog Tomas.

No realno gledajući, sve to nije razlog da Maljković digne sidro. Jedino ako je svoje prste 'upetljala viša sila', ali to nikada nećemo doznati.

Zoran Čutura, kolumnist portala Igralište.hr, nakon naglog odlaska Maljkovića napisao je kako bi povod vrlo lako mogle biti prijetnje članovima obitelji.

Tako je Čutura između ostalog napisao:

'Jedan jedini takav povod koji mi pada na pamet jest oslobađajuća presuda hrvatskim generalima, koja je dovela do naglog zahlađenja tek propupalih odnosa Hrvatske i Srbije, što je možda dovelo do neke prijetnje. Ne samom Maljkoviću, sumnjam da bi se nešto uplašio naročito takvih prijetnji, nego možda nekom iz obitelji. Kći Marina je, podsjetimo, trenerica košarkašica Partizana i izbornica reprezentacije Srbije, a Cedevita u nedjelju gostuje baš kod Partizana, pa se možda nešto zakuhalo, možda su se telefonske žice užarile.'

Dakle, ako Čutura ima informaciju ili je čuo priče kako su povod za Maljkovićev nagli 'bijeg iz Zagreba' prijetnje, onda tu 'ima nečega'. Kako tportal.hr doznaje, navodno je Božina supruga Goga imala velikih neugodnosti u Zagrebu tijekom vikenda (nakon spomenute euforije zbog oslobađajuće presude generala!) i kada je za prijetnje kazala svom suprugu, on je navodno u sekundi prelomio da napušta Zagreb.

No kao što i Čutura u spomenutoj kolumni piše, teško da ćemo prave razloge ikada saznati:

'Razlozi? Pretpostavljam da prave razloge nitko nikad neće saznati; Maljković je prepametan i preiskusan da krene javno lamentirati nad vlastitom odlukom, i sve će ostati u sferi nagađanja dok cijeli taj događaj ne prekriju ružmarin, snjegovi i šaš', napisao je između ostalog Čutura.


Prave razloge ne zna ni sportski direktor Cedevite Matej Mamić koji je još u šoku.

'Teško mi je reći razlog zašto je otišao, ali oni nisu sportske naravi. Stali smo iza njega. Nije tajna da nismo bili zadovoljni rezultatima, ali smo bili svjesni da se momčad gradi, da su mnogi igrači tek došli. Pokušali smo ispuniti svaku trenerovu želju. Ovaj njegov odlazak je došao u najnezgodnijem trenutku. Jako nas je začudila njegova odluka jer je došla iz vedrog neba. Ljut sam na njega…', kazao je na popodnevnoj press konferenciji utučeni i razočarani Mamić.

Za kraj dodajmo kako priča da 'Maljković nije našao zajednički jezik s Upravom kluba' ne pije vodu, jer su s njim imali potpisan dvogodišnji ugovor te su imali jako velike planove. Iako je poznato da je predsjednik KK Cedevita Mladen Veber i prije imao nesuglasica s trenerima (svađa sa Slobodanom Subotićem) teško je povjerovati da bi nakon svega dva mjeseca sezone netko iz kluba išao rušiti trenera koji u kolekciji ima četiri titule Prvaka Europe.