4Islands

Prizori koji ostavljaju bez daha; biciklisti na Rabu imali start utrke s trajekta

20.04.2023 u 22:57

Bionic
Reading

Hrvati briljiraju na brdskoj utrci 4Islands, Roko Fržop i Kristina Lukačević u mix kategoriji zauzeli prvo mjesto, dok su Marin Deković i Mario Šubr u cilj došli treći u masters men kategoriji

U mjestu Rab završena je druga etapa utrke 4Islands MTB stage race, jedne od sedam najjačih utrka u brdskom biciklizmu, ali zasigurno jedne od najatraktivnijih na svijetu jer se vozi predivnim predjelima Krka, Raba, Cresa i Lošinja. Jedinstveni početak utrke, iskustvo kakvo nitko drugi ne nudi, imali su natjecatelji u Loparu, koji su krenuli s trajekta u dionicu dugačku 76 kilometara i 1300 metara uspona. Druga etapa, koja je označena kao najbrža krenula je iz Lopara, preko Rajske plaže, Fruga i Kalifronta do završnice u mjestu Rab. Na ovoj dionici pruža se nevjerojatan pogled na Jadransko more i Velebit, a zatim slijede livade i farme ovaca s nevjerojatnim pogledima koje natjecatelji mogu doživjeti samo na Rabu.

U muškoj konkurenciji prvi je na cilj s vremenom 2:41:02, došao tim ORBEA x Leatt x Speed Company, Georg Egger i Lukas Baum, koji su slavili i u prvoj etapi. Drugo mjesto zauzeo je tim BUFF Megamo s vremenom 2:45:08, a treće mjesto Team BULLS s vremenom 2:45:53.

„Ova utrka se savršeno uklapa u Epic series. Ovaj događaj je odlično organiziran i vjerujem da nije bilo lako uskladiti promjene hotela, brodova, transfera, trajekata. Sjajno se provodim iz razloga jer je potpuno drugačije nego igdje drugdje!“ – rekao je Georg Egger.

U ženskoj kategoriji vodila se borba do zadnjeg metra, ali najdominantnije su ipak bile Alessia Nay i Liisa Ehrberg iz tima Velohunt, koje su osvojile etapu s vremenom 3:31:02. Tim sportograf.com-Bike Aid MTB stigao je drugi u cilj s 11 sekundi zaostatka, a treće mjesto pripalo je timu TRISCELION SRT-Protective Factory s vremenom 3:41:52.

Sjajni rezultati Hrvatskog tima se nastavljaju i u drugoj etapi. HUSQVARNA MIX Team, Roko Fržop i Kristina Lukačević s vremenom 3:25:57 ponovno su zauzeli prvo mjesto u kategoriji mix.

  • +31
4Islands MTB stage race, Rab - 20.4.2023. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivan Sardi

„Izgleda da je i Rab naš sretan otok! Prošlo je sve po planu, bez nekih grešaka. Dobre su noge bile, i danas smo odnijeli pobjedu nakon što smo trijumfirali u prologu i u prvoj etapi na Krku. Sunce i vrijeme nas je poslužilo danas, tako da smo uživali više nego prva dana kada je bilo nešto oblačnije. Nadamo se lijepom vremenu još dva dana. Sutra nas čeka paklen dan na Cresu , treba to preživjeti i onda se nadam da ćemo malo više uživati na Lošinju.“ – rekao je Roko Fržop.

Još jedan Hrvatski tim se našao na postolju u kategoriji Amateurs Men. Igor Acs i Vanja Somodi iz tima Megatrend zauzeli su treće mjesto s vremenom 3:16:34.

Treća etapa nastavlja se u petak na otoku Cres, a natjecatelji će proći Merag, Valun, Ustrine i završiti u Cresu.

4Islands MTB stage race petodnevna je etapna brdska biciklistička utrka čiji je osnovni cilj promocija brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života. Ova godina razlikuje se od prethodnih po tome što je Ironman grupa otkupila kvarnersku utrku i predstavila "4Islands MTB race" kao dio svojih Epic series uz ostalih 7 utrka. Zahvaljujući vrhunskoj inicijativi domaćina te njihovoj ugodnoj dobrodošlici, napornom radu organizacijskog tima i sjajnoj suradnji s partnerima ostvaruje se sinergija sporta i van sezonskog turizma koja je u Hrvatskoj u svom najvećem usponu, a natjecatelji koji se vraćaju već nekoliko godina su to i prepoznali.