4Islands MTB race

Doznajte sve o biciklističkoj utrci po hrvatskim otocima Krku, Rabu, Cresu i Lošinju

19.04.2023 u 12:18

Bionic
Reading

Više od 200 momčadi iz više od 30 različitih zemalja startalo je danas u Baškoj petodnevnu etapnu brdsko biciklističku utrku 4Islands MTB race koja se već tradicionalno održava na kvarnerskim otocima: Krku, Rabu, Cresu i Lošinju

4Islands MTB race krenula je u akciju Prologom na stazama oko mjesta Baška na otoku Krku. BUFF MEGAMO slavio je u muškoj kategoriji, dok je spotograf - Bike Aid MTB slavio u ženskoj kategoriji.

12 kilometara vožnje, 250 metara penjanja, staze na obalnim liticama, šumoviti usponi i stjenoviti spustovi bili su poligon ovogodišnjeg Prologa 4Islands MTB Hrvatska u Baškoj na Krku. Čak više od 200 timova postrojilo se za svoj prvi izazov u njihovoj misiji „Conquer The Rocks“.

U muškoj kategoriji najbrži su bili Hugo Drechou i Hans Becking iz tima BUFF MEGAMO, koji su na cilj stigli u samo 27 minuta i 33 sekunde. BUFF MEGAMO počeo je kao posljednji UCI muški tim, što im je dalo priliku da izmjere svoje suparnike i shvate što trebaju učiniti kako bi bili bolji na terenu. Upravo to poznavanje staza i zavoja, u kombinaciji s brzinom, pokazalo se odlučujućim faktorom u muškoj utrci. Njihovi najbliži suparnici ORBEA x Leatt x Speed Company propustili su skretanje s plaže što ih je unazadilo odmah na početku utrke.

„Išli smo punim gasom i trudili smo se ne razmišljati previše,“ objasnio je Becking. „Hugo je jako motiviran za naporan rad i ima svu energiju i motivaciju za dobar nastavak u ranoj sezoni. Ovo danas je bilo odlično zagrijavanje i test nogu, koje su bile dobre, ali pred nama su još četiri duga, izazovna dana na otocima. Najbolje od svega je što danas ne moramo prati dresove jer smo u liderskim žutim dresovima! Ne samo da se osjećamo dobro zbog toga, nego nas to također stavlja u dobru poziciju za Fazu 1. Sutrašnja etapa je nova, tako da nemamo toliko znanja. Ne moramo nužno odmah napadati, no dat ćemo sve od sebe i vidjet ćemo što će se dogoditi.“

Dan je završio sa BUFF MEGAMO timom na prvom mjestu, ORBEA x Leatt x Speed Company na drugom, uz 12 sekundi zaostatka i KTM Alchemist Brenta Brakes na trećem, uz 32 sekunde zaostatka.

U ženskoj kategoriji je također bilo uzbudljivo. Bettina Janas i Kim Ames iz tima sportograf.com- Bike Aid MTB odnijele su pobjedu i završile utrku za 35 minuta i 24 sekunde.

Bettina Janas, pobjednica SPAR Swiss Epic-a iz kolovoza prošle godine, bila je prezadovoljna današnjim nastupom svoga tima. „ Isprva sam mislila da će Prolog biti prekratak za mene, da se neću stići uhodati, ali imali smo unaprijed dogovoren plan i njega smo se do kraja držale: ne ići prejako ali ostvariti dobar tempo. Uzbuđene smo što smo pobijedile i što smo sad u liderskim dresovima!“

Amaes je potvrdila Bettinu izjavu i nadodala; „Danas je bilo odlično! Betty je brža u vožnji uzbrdo, a ja nizbrdo, tako da je ona vodila prema gore, a ja u spuštanju. Uzet ćemo ovu utrku dan za dan, ali znamo da želimo i idemo po pobjedu!“

Tanja Priller i Greta Karasiovaite iz tima TRISCELION | SRT-Protective Factory, došle su na cilj 55 sekundi nakon Janas i Ames te zauzele drugo mjesto, a Alessia Nay i Lisa Ehrberg, tim Velohunt treće mjesto.

Sutrašnja, prva etapa također kreće iz Baške na Krku, a start je predviđen u 10 sati prema vremenima koja su natjecatelji ostvarili na uvodnoj etapi. Staza je duga 78 kilometara i ima 1700 metara uspona.

4Islands MTB stage race petodnevna je etapna brdska biciklistička utrka čiji je osnovni cilj promocija brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života. Ova godina razlikuje se od prethodnih po tome što je Ironman grupa otkupila kvarnersku utrku i predstavila "4Islands MTB race" kao dio svojih Epic series uz ostalih 7 utrka. Zahvaljujući vrhunskoj inicijativi domaćina te njihovoj ugodnoj dobrodošlici, napornom radu organizacijskog tima i sjajnoj suradnji s partnerima ostvaruje se sinergija sporta i van sezonskog turizma koja je u Hrvatskoj u svom najvećem usponu, a natjecatelji koji se vraćaju već nekoliko godina su to i prepoznali. Sve detalje i vremena natjecatelja potražite OVDJE.