BORBA ZA POLUFINALE

Prilika hrvatskih košarkaša za revanš i iskupljenje protiv Srbije

17.08.2016 u 15:38

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija na iznenađenje mnogih osvojila je prvo mjesto u skupini što joj je za protivnika u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Riju donijelo reprezentaciju Srbije (noć sa srijede na četvrtak, 03.15 sati). Naše, košarkaše prevođene najboljim strijelcem turnira Bojanom Bogdanovićem dijeli samo 40 minuta od polufinala i borbe za jednu od medalja…

Podsjetimo, Hrvatska je u posljednjoj utakmici u svojoj skupini svladala Litvu 90:81 i na taj način izbjegla Amerikance. Srbija je bila bolja na pripremnom turniru u Cordobi, no olimpijski turnir je nešto sasvim drugo.

Zadnje kolo Hrvatskoj je značilo jako puno. Poraz od Litve vodio je na SAD i vjerojatni kraj turnira, dok je pobjeda gurala na Srbiju. Uz takvu motivaciju Hrvatska je odigrala možda i najbolju utakmicu turnira u kojoj su dominirali kroz posljednjih 30 minuta susreta. Napadački je rezerviran u startu bio Bogdanović kojeg je Mačiulis ugušio, ali je to Aco brzo prepoznao i loptu je u ruke dao Simonu koji je odigrao besprijekornu utakmicu. U reketu je u drugoj dionici briljirao Šarić koji je posramio novog NBA igrača Kuzminskasa, a kada se otvorila trica Hrvatska se rezultatski odvojila.

Ponosan je nakon susreta bio hrvatski izbornik Aco Petrović:

- Ovo je reprezentacija koja je dobila prvog, drugog i trećeg sa zadnjeg Eurobasketa. To dovoljno govori.

- Srbi su navijali za Litvu u ovom susretu jer znaju da bi im oni bili lakši protivnik.

Zanimljiv pristup jer nije bilo klasičnih floskula i kalkulantskih izjava. Aco nije takav "igrač" i to je između ostalog razlog zašto je ova Hrvatska došla tako daleko. Možete biti sigurni da ni danas protiv Srbije neće "napuniti gaće" i da itekako vjeruju u svoju pobjedu:

- Nema tu puno nepoznanica. Dobili su nas u Cordobi gdje njima nije igrao Teodosić, a nama Hezonja. Tada su nas nadskakali, a mi smo u obrambenom skoku ponajbolji na turniru.

U skoku će se i danas voditi velika borba. Planinić na Igrama briljira, no u Cordobi ga je Raduljica nadigrao i Planinić je nakon samo 9 minuta izašao iz igre zbog pet prekršaja. Dobro je zato što se budi Bilan koji je protiv Litve odigrao prvu pravu utakmicu ovo ljeto. Utakmica u Riju tako će Hrvatskoj biti prilika za revanš te ujedno idealna prilika za iskupljenje i sve poraze u posljednjih 20-ak godina. Definitivno utakmica generacije...

Zanimljivo će biti vidjeti okršaje dva Bogdanovića pri čemu je onaj hrvatski fizički jači i u boljoj formi, no za srpskog se oduvijek znalo da je igrač za ovakve utakmice. To pak ne vrijedi za Teodosića kojeg je trofejni hrvatski trener Mirko Novosel prozvao gubitnikom i to će sigurno dodati vatru na ovaj i inače zapaljivi ogled.

Ulog ne može biti veći, rivalitet također i sve je spremno za novo kreševo.

Gledajući što je Srbija napravila u prvom dijelu turnira, njen omjer 2-3 i pobjede samo kontra autsajdera Kine i Venezuele, te poraze od kvalitetnih sastava SAD-a, Francuske i Australije, moglo bi se otići na krivi trag. Ponekad nije sve u brojkama i Srbija nije loše izgledala ni u tim porazima. Dapače, sve su to utakmice bili u egalu u zadnjih tri minute. Kao i za mnoge momčadi, tako i za njih važi da su se dignuli od početka turnira i ono što su igrali protiv Amerikanaca i Kineza, zaista je bila dobra timska igra, s puno kretanja u napadu, puno dobrih dodavanja i otvorenih šutova.

- Pokazali smo mnogo na turniru, možemo i moramo bolje. Ovo je jedna utakmica, za nju smo se spremali, bit ćemo mentalno i fizički spremni - tvrdi trener Aleksandar Đorđević.

S Hrvatskom su igrali na turniru u Argentini, pred dolazak u Brazil. Ali bez Teodosića to nije ista momčad.

- Mi igramo brzo, pritiskamo loptu, stalno u presingu, s mnogo dodavanja. Oni su izuzetno okrenuti individualnim kvalitetama, prije svih Bogdanovića i Šarića, koji igraju izuzetan turnir, a imaju i veliko natjecateljsko iskustvo, iako je Šarić još mlad igrač.

Svjestan je Đorđević preko koje trojke ide cijela ofenziva Hrvatske...

- Uz Simona imaju bazu napadačke igre. Na nama je da odgovorimo, prije svega fizički, dobrim duelima, sigurni u našu igru, u naše stvari koje nam treću godinu zaredom daju dobre rezultate.

Mnogi su pokušali ovdje zaustaviti Bojana Bogdanovića i nitko nije uspio. Donekle Mačiulis u prvom dijelu, ali je Bogdanović opet išao preko 20. Đorđević će vjerojatno Kalinića poslati na njega i to je vrlo bitan matchup susreta. No još je važnije istaknuti da Hrvatska nema play ni beka karakteristika Millsa, Parkera i sličnih 'šila'. To naglašavamo jer neće morati 'skrivati' Teodosića, jer je Ukić prilično napadački neopasan, a kako je defanzivno potreban, teško je vjerovati da će Petrović toliko riskirati i ići igrati s trojkom Bogdanović - Simon - Hezonja. Srbija ima prednost u širini, ali Hrvatskoj su to mnogi imali i nije smetalo.
Kladite se pametno uz Tportal i Dvoznak.com: Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje