bolna angedota

Prije točno 40 godina viđena je jedna od najvećih nogometnih prevara; u glavnoj su ulozi Velimir Zajec i danski sudac Lund Sorensen

20.06.2022 u 16:16

Bionic
Reading

U knjizi Sanjina Španovića 'Zeko - biografija Velimira Zajeca', jedan od najvećih igrača zagrebačkog Dinama, prisjetio se i jednog od najkontroverznijih penala svjetskog nogometnog prvenstva 1982. godine, a kojim je Španjolska započela preokret, a poslije i stigla do pobjede nad reprezentacijom bivše Jugoslavije

Igrala se trinaesta minuta na stadionu Luis Casanova u Valenciji. Na semaforu je pisalo 1:0 za Jugoslaviju. Ivan Gudelj je već u desetoj minuti zabio glavom nakon ubačaja Vladimira Petrovića Pižona iz slobodnog udarca.

Velimir Zajec je učinio faul na dvadesetak metara od gola. Sudac Lund Sorensen iz Danske pokazao je na - bijelu točku.

Uzalud sva negodovanja, zapomaganja, objašnjenja. Svima je bilo jasno da je prekršaj bio nekoliko metara izvan šesnaesterca, no Danac je i dalje ostao pri svome - penal za domaćine Svjetskog prvenstva 1982. godine.

'Još uvijek mi je u glavi samo onaj prekršaj gdje je on Španjolcu stao na stopalo i kako je ono kleknuo i tako ostao jednu minutu pokazujući gdje je napravio faul',prepričava taj trenutak sa terena Zlatko Vujović, tadašnji član prvih 11 reprezentacije Jugoslavije i igrač Hajduka:

'Znači nije se micao, pokazivao tako sucu da je van 16 metara. Ali je sudac već odlučio da je to penal'.

'Tako je bilo. Na terenu nisam vidio ništa. Kasnije sam vidio na televiziji i bilo mi je jasno što se dogodilo', rekao je godinama poslije u jednom TV istupu Periko Alonso, igrač kojeg je Zajec faulirao.

Igrač Španjolske Lopez Fuarte se zaletio i promašio cijeli gol. Sorensen nije mirovao, dosudio je ponovno izvođenje najstrože kazne. Razlog je korak dva naprijed koji je učinio golman Jugoslavije Pantelić. Loptu je uzeo drugi igrač - Juanito i zabio za 1:1.

'To je penal koji nas je učinio poznatima. Ljudi nas se sjećaju još uvijek po tome, kao da je to jedina utakmica koju smo pobijedili', priznao je bivši nogometaš Enrique Saura koji je zabio drugi, pobjednčki gol Španjolske.

Iako je odigrao vrlo dobru utakmicu, Zajec je na rubu da postane tragičar. To mu je bilo prvo veliko natjecanje na koje je došao kao kapetan prvaka Jugoslavije i jedna od najvećih zvijezda mundijala. Na kraju je Jugoslavija izgubila od domaćina 2:1 iako je bila bolja cijelu utakmicu.

Dosuđeni penal na dvadeset metara pratito je Zajeca još dugo vremena, iako je tu utakmicu, suglasit će se svi sugovornici, odigrao bez pogreške.

'Pižon je pogodio Gudelja, vodili smo 1:0. Imali smo igru, imali smo inicijativu i bili smo bolji. Nisu nas Španjolci uopće nadigrali, nego jednostavno, ovaj je dosudio ovakav penal i svi su poludili. Onda poslije vidiš brutalnost tog suca kad je poništio prvo pucanje. Španjolci su morali proći. Kak' da igraš uopće kad znaš da ne smiješ to dobiti', prisjetio se Zajec još uvijek sa sjetom tog događaja.

Deset godina poslije Velimir Zajec je kao sportski direktor Panathinaikosa sreo svog krvnika Lunda Sorensena, ovog puta u ulozi delegata na jednoj europskoj utakmici.

'Znao je tko sam i što sam. Nisam sam mu se morao predstavljati'- smije se s nevjericom i nakon svih godina Zajec:

'Uglavnom, priznao mi je pogrešku, govorio da nije vidio jasno, a da je bio pritisak. Normalno da su ga Španjolci stiskali, oni su morali ipak kao domaćini proći. Opet nije njemu bilo previše neugodno prilikom tog susreta, tipičan hladni Danac. A kaj da mu kažem? Prošlo je deset godina, kaj mu mogu reći?', prisjteio se u Zajec u biografskoj knjizi.

Više o tom penalu i razdoblju u reprezentaciji saznajte u nedavno objavljenoj biografiji Zeko. Knjigu možete kupiti u Bad Blue Boys Fan Shopu u Ilici 37 ili u Rockmark knjižari.