spreman na sve

Prije dvije godine želio je napustiti tenis, a danas u Davis Cupu mijenja Marina Čilića

02.02.2018 u 10:37

Bionic
Reading

Viktor Galović (27) trenutno je 181. tenisač na ATP ljestvici i potencijalno iznenađenje koje je izbornik hrvatske Davis Cup reprezentacije Željko Krajan pripremio za meč s Kanađanima u Osijeku. Prvi će danas na teren od 14 sati izaći Borna Ćorić protiv Petera Polanskog, a potom Galović igra s Denisom Šapalovim...

Hrvatska Davis Cup reprezentacija danas u Osijeku započinje meč 1. kola Svjetske skupine protiv Kanade. Nažalost, prvog dana neće igrati naš najbolji tenisač Marin Čilić koji se nije stigao oporaviti nakon finala Australian Opena i dugog puta iz Australije do Europe. Na takav je rasplet bio spreman hrvatski izbornik Željko Krajan koji je priliku na zemljanom terenu odlučio dati Viktoru Galoviću (27).

Baš bi Galović trebao biti 'iznenađenje' za Kanađane jer je poprilično nepoznat u teniskom svijetu, trenutno je 181. igrač na ATP ljestvici, ali sjajan 'zemljaš'. Njegov je životni i sportski put vezan uz Italiju...

'Moji su se preselili 1996. godine, to je već bilo poslijeratno doba, no u Novoj Gradišci nije bilo prilika za posao, a kako je tata radio u Italiji od 1992., odlučili su da bi bilo najbolje da se svi preselimo. I mislim da sam ondje imao veću priliku, da u Hrvatskoj ne bih mogao napraviti to što sam postigao u Italiji', pojasnio je Galović koji se tenisom bavi od sedme godine:

'Do 17. godine nisam imao neki cilj, trenirao sam poslije škole samo da se bavim nekom sportskom aktivnošću, a onda sam pomislio da bih se trebao okušati, vidio sam da mogu napredovati i nadoknaditi sve treninge i igrati kao profesionalac. I tako sam krenuo', otkrio je u razgovoru za Večernji list.

No, život teniskog profesionalca nije nimalo lagodan, pogotovo ako igrač nije barem u prvih 150 na ATP ljestvici.

  • +10
Davis Cup 2018: Hrvatska - Kanada Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Da ne igram tenis, vjerojatno bih nešto studirao. Za tenis treba puno novca, a kako moji roditelji nisu imali prilike puno mi pomoći, u Italiji sam za novac igrao na turnirima. Nije bilo lagano, ali uvijek sam nešto zaradio, barem da pokrijem troškove. Nisam nikada putovao daleko, novca nije bilo previše i glupo mi je bilo trošiti ga za letove i hotele, nisam vidio smisao u tome. Najdalje sam putovao na futures u Turskoj i sada na challengere u Kinu i Južnu Koreju. Jednostavno je sve to skupo, a tu su i troškovi za trenera, kojega nisam nikamo vodio jer si to nisam mogao priuštiti', otkriva Galović koji je prije dvije godine razmišljao o prekidu karijere:

'Trebao sam odlučili idem li dalje ili ne. Tako sam 2016. godine namjeravao odustati i sve to završiti, ali su me odgovorili pa mi je 2017. bila godina odluke... Čini se da ipak nisam pogriješio jer sam odlučio nastaviti s tenisom.'

  • +6
Polufinale Davis Cupa, Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Osvojio je turnir u Recanatiju, došao do finala u Braunschweigu, a potom postigao i prvu Davis Cup pobjedu, nad Alejandrom Gonzalezom, sve se nekako pokrenulo. Najbolji plasman na ATP ljestvici bio mu je 179. mjesto, sada je 181., Njegov protivnik je nadareni Denis Šapalov (18). Kanađanin ruskog podrijetla rođen u Izraelu trenutno je 48. na ATP ljestvici, jedan je od 'mladih lavova' koji su u velikom naletu. Koliko je opasan govori i podatak kako je prošle godine na Canadian Openu/Rogers Cupu stigao do polufinala, a u tom je pohodu izbacio Juana Martina Del Potra i Rafu Nadala!