POVRATAK LEBRONA

Priča o pola milijarde dolara i prekidu crnog niza od 51 godine!

15.07.2014 u 11:06

Bionic
Reading

Kada se LeBron James u tišini odlučio vratiti u Cleveland Cavalierse, u klub u kojem je započeo NBA karijeru, osim priče o lovu na titulu prvaka počele su i kalkulacije koliko će to novaca donijeti američkoj saveznoj državi Ohio

Prema predviđanju dužnosnika Cuyahoga Countyja u saveznoj državi Ohio, povratak LeBrona Jamsa u Cleveland Cavalierse donijet će gradu zaradu oko pola milijarde dolara.

Podsjetimo, minulog je vikenda najbolji košarkaš današnjice LeBron James objavio da se nakon četiri godine provedene u Miami Heatu, vraća u klub u kojem je proveo prvih sedam godina svoje NBA karijere – Cleveland Cavaliers. Takav rasplet situacije nije bitan samo na sportskoj već i ekonomskoj razini kada je jedan od najsiromašnijih gradova SAD-a u pitanju.

Naime, povratak 'King Jamesa', prema predviđanju spomenutog izvora, trebao bi donijeti 129 milijuna dolara od dodatnih prodaja ulaznica, 171 milijun dolara od drugih aktivnosti nevezanih za ulaznice (veće posjete hotelima, restoranima, parkirnim garažama, prodaji dresova...) i oko 195 milijuna dolara od doigravanja, uz pretpostavku da ga Cavsi, po prvi put nakon što je James napustio Ohio, izbore.

Za jednog košarkaša, koji godišnje zaradi 'tek' 21 milijun dolara, to je prilično veliki prihod.

Međutim, ono što je dalo nadu ovom gradu je prekid crne serije. Naime, grad Cleveland čeka na titulu prvaka u bilo kojem sportu od daleke 1964. godine kada je momčad američkog nogometa Cleveland Browns otišla do kraja.

LeBron je 2007. uspio odvesti momčad do velikog finala ali tamo su i sa 4-0 'pomeli' San Antonio Spursi. Bio je tako blizu… Hoće li mu povratak u rodni kraj (rođen je u Akronu nedaleko Clevelanda) donijeti puno više od spomenutih milijuna? Prekidom crne serije duge čak 51 godinu (toliko će biti 2015) ušao bi u povijest.