prerano ih otpisali

Prekriženi vozači Formule 1 uzvratili udarac: Kritičare ušutkali u velikom stilu ove sezone

18.04.2019 u 12:36

Bionic
Reading

Kimi Raikkonen, Valtteri Bottas i Alexander Albon u svojoj su karijeri već doživjeli da ih se prekriži i otpiše, ali ove sezone pokazali su što mogu za volanom bolida elitnog automobilističkog natjecanja...

U Formuli 1 mnogo se piše u posljednje vrijeme o onima koji su razočarali, poput Kubice, Gaslyja, Giovinazzija pa čak i Vettela, dok se premalo spominju oni koji su nadmašili očekivanja na otvaranju sezone.

  • +3
Formula 1, Velika nagrada Kine Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

A baš se radi o vozačima koji su već bili u potpunosti prekriženi. Prije svih 39-godišnji veteran Kimi Raikkonen koji je u prethodnih pet sezona za volanom Ferrarija ostvario tek jednu pobjedu, ali briljira otkad je prešao u Alfa Romeo. Na sve tri uvodne utrke našao se među osvajačima bodova, a posebno dobar bio je u Kini gdje se u velikom stilu probio prema devetom mjestu s bolidom koji nije obećavao mnogo uoči samog starta.

Raikkonen bi lako mogao sljedeće sezone ući u privilegirani krug rijetkih modernih F1 vozača koji su imali prilike nastupati među elitom i u petom desetljeću života, a s obzirom na trenutnu formu, to apsolutno i zaslužuje.

Definitivno se probudio i Valtteri Bottas. U Melbourneu je pomeo konkurenciju uz najbrži krug, a onda drugim mjestima u Bahreinu i Kini nastavio skupljati bodove na način na koji ih je skupljao i Nico Rosberg 2016. godine kada je 'ukrao' naslov Lewisu Hamiltonu.

Finskog 29-godišnjaka nakon prošle sezone u kojoj nije pobijedio niti jednom te je etiketiran kao 'vodonoša' uglednog kolege većina je prekrižila, ali situacija se promijenila i sada se doima kao jedini koji može Hamiltonu oteti šestu titulu prvaka svijeta. Ako mu to uspije, nitko ga više neće imati pravo podcjenjivati.

Sve utrke nove sezone Formule 1 ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport 2). Više informacija OVDJE.

Treći od onih u koje su ljudi prestali vjerovati je mladi Alexander Albon. Riječ je o 23-godišnjem Tajlanđaninu koji je davno bio prekrižen od strane Helmuta Marka i Red Bulla, s obzirom da su ga izbacili iz svog juniorskog programa, a vjera da će postati dio Fomule 1 bila je toliko mala da je prošlog ljeta potpisao ugovor s Nissanom i pomirio se da će tek voziti Formulu E.

Dogodio se ipak preokret, Nissan ga je pustio da vozi za Toro Rosso u elitnom automobilističkom natjecanju, ali bez dana testiranja stigao je u Barcelonu ove zime, za razliku od svih ostalih vozača u Formuli 1. Sve ga to nije obeshrabrilo te je osvajanjem bodova u Bahreinu i Kini te pobjedama u kvalifikacijama nad iskusnim timskim kolegom Danilom Kvjatom pokazao da ima potencijal te da je definitivno zaslužio svoje mjesto među elitom. Sada samo treba nastaviti na isti način i mjesto u Red Bullu neće mu izmaknuti u bližoj budućnosti...