hoće li upaliti?

Predsjednik Uefe ima očajnički plan kojim će pokušati spasiti europski klupski nogomet

20.11.2018 u 16:56

Bionic
Reading

Predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin priznao je da njegova organizacija namjerava u budućnosti povećati broj europskih klupskih utakmica, a smanjiti nacionalne, kako bi se othrvala težnji bogatih klubova ka stvaranju Superlige...

Svjedočimo ove sezone prilično dosadnom razvoju događaja u mnogim nacionalnim prvenstvima, a najgore je u Francuskoj i Nizozemskoj gdje PSG i PSV nisu još izgubili niti boda nakon gotovo pola odigranog prvenstva. Ništa bolje nije niti u Italiji s Juventusom, kao i u mnogim drugim ligama.

  • +4
Viktoria Plzen - Real Izvor: Pixsell / Autor: FOTO CHEMA REY/UESyndication/PIXSELL/UESyndication/PIXSELL

Bogati klubovi u svojim ligama jednostavno više nemaju konkurencije pa se sve više priča o stvaranju njihove Superlige, no u Uefi o tome ne žele niti čuti.

'Nikad nismo o tome niti raspravljali. Imamo neke ideje, ali Superliga nije među njima. Za sada je to tek fikcija,' kaže predsjednik Aleksander Čeferin koji je svjestan da su promjene ipak potrebne:

'Svjesni smo da su potrebne promjene u formatu utakmica te da moramo misliti na blisku budućnost i uređenje tržišta nogometaša.'

Čeferin je otkrio kako do 2024. godine namjeravaju promijeniti nogometna pravila, a koje će biti preinake zasad je nepoznato. Također je želja Uefe smanjiti broj utakmica nacionalnih liga, a povećati broj europskih klupskih okršaja.

Jedna od mjera kako spasiti moderni nogomet bit će i uvođenje trećeg europskog natjecanja, za one klubove koji se nisu uspjeli plasirati u Ligu prvaka i Europsku ligu.

No, najvažnije će biti stati na kraj kaosu na nogometnom tržištu, gdje bogati klubovi imaju ogroman broj igrača s potpisanim ugovorima koje šalju po posudbama, a nije im problem platiti niti više od 200 milijuna eura za jednu zvijezdu.

'Financijski Fair Play mora biti puno čvršće oruđe. Pravila u ovom trenutku imaju slabosti u određenim područjima,' zaključio je prvi čovjek Europske nogometne organizacije pred kojim je teška borba kako bi sačuvao europska natjecanja pod okriljem Uefe, kao i nacionalna prvenstva...