to je pravo pojačanje

Predsjednik UEFA-e postao je ambasador Sportskih igara mladih

11.12.2019 u 16:16

Bionic
Reading

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Slovenac Aleksander Čeferin u srijedu je na svečanoj ceremoniji u zagrebačkom hotelu Esplanade proglašen ambasadorom Plazma Sportskih Igara mladih

Priznanje prvom čovjeku krovne nogometne organizacije 'Starog kontinenta' uručio je najdugovječniji ambasador Sportskih igara mladih, bivši nogometaš Real Madrida Predrag Mijatović.

'Drago mi je da UEFA može podržati ovaj projekt i ulagati u djecu, njima se ne može lagati. Prihvatio sam poziv je je ovaj projekt zanimljiv i humanitaran. Bavljenje sportom je zdravo, ono donosi pozitivne vrednote,' kazao je Aleksander Čeferin otkrivši zanimljivu anegdotu kako je osnivač SIM-a Zdravko Marić stupio s njim u kontakt.

'Svidjelo mi se kako nije želio otkriti tko mu je dao moj broj telefona. Malo je ljudi u ovim populističkim vremenima koja u prvi plan guraju druge, a ne svoj interes,' kazao je predsjednik UEFA-e.

Sportske igre mladih su pokrenute 1996. godine u Splitu i najveća su amaterska manifestacija u Europi koja djeci omogućuju da se okušaju u 10 sportova (nogomet, mali nogomet, košarka, rukomet, tenis, stolni tenis, odbojka na pijesku, atletika, šah i graničar).

  • +53
Svečano otvorene 23. Plazma Sportske Igre mladih Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Plazma Sportske Igre mladih

Ove su godine srušile sve rekorde po broju natjecatelja i sudionika. U 2019. godini organizirale su sportska natjecanja u više od 220 gradova i mjesta u regiji i okupili više od 202.000 sudionika.

'Snaga Igara su upravo njeni sudionici, osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele regije, više od milijun i sedam stotina tisuća sportaša koji su u 23 godine osjetile što su to sport, druženje i zabava. Posebno sam ponosan što smo sve ove godine zbližili djecu, a poanta je da to činimo još više,' kazao je začetnik projekta Zdravko Marić.

Mnogobrojne poznate osobe i vrhunski sportaši sudjelovali su u mladosti na Plazma Sportskim igrama mladih, među njima su Sandra Perković, Dario Šarić, Vedran Ćorluka, a ambasador su Luka Modrić, jedan od najboljih nogometaša današnjice, Nemanja Matić, Edin Džeko, Miralem Pjanić i mnogi drugi.

  • +6
Sportske igre mladih, Zagreb Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

U sklopu programa predstavljen je i Projekt Youth Sports Games sufinanciran od strane Erasmus + Programa Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 365.525 eura, a okuplja partnere iz sedam zemalja: Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Italije, Makedonije, Srbije i BiH u trajanju dvije godine. Nagrade za dugogodišnje partnerstvo dodijeljene su predstavnicima Coca-Cole, tvrtke Bambi i Tommy.