VELIKI UDARAC

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora iskreno priznao da odgoda Igara iziskuje puno žrtava, a na neka pitanja još nema odgovor

25.03.2020 u 13:07

Bionic
Reading

Odgođene Olimpijske igre Tokio 2020. iziskivat će žrtve i kompromise svih uključenih, izjavio je u srijedu predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach predvidjevši 'slaganje predivne slagalice i organiziranje prekrasnih Igara'

'Naša je misija organizirati Igre i ostvariti snove sportašima', rekao je Bach, dodajući da iako odgođene Igre moraju biti održane prije kraja ljeta 2021. novi datum koji još nije poznat ne mora biti ograničen na ljetne mjesece.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i japanska vlada su u utorak konačno, pod velikim pritiskom, odlučili odgoditi OI za sljedeću godinu.

To je veliki udarac za Japan koji je uložio 12 milijardi dolara u pripreme, ali i za olimpijski pokret i samog Bacha koji se našao na udaru jer nije reagirao ranije dok je svijet suočen s pandemijom koronavirusa.

Koordinacijsko povjerenstvo MOO-a koje je nadgledalo pripreme će sada raditi na određivanju novog datuma sljedeće godine u kaotičnom sportskom kalendaru koji je posljedica brojnih odgoda.

Bach je također kazao kako se uspostavlja radna skupina koja bi trebala procijeniti posljedice odgode Igara.

Što se tiče partnera Olimpijskih igara, Bach je dodao da je 'logično da sponzori OI Tokio 2020. sačuvaju svoja prava bez obzira na to što će se Igre održati 2021.'

  • +4
Atena - paljenje olimpijske baklje za Igre u Tokiju Izvor: Profimedia / Autor: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

Upitan o olimpijskom selu, Bach je odgovorio da je to 'jedno od tisuću pitanja na koje treba odgovoriti'.

U olimpijskom selu je trebalo biti prihvaćeno 11.000 sportaša. Plan je bio da se nakon OI apartmani u olimpijskom selu prodaju. Prema promotorima naselja, 4.145 apartmana treba biti prodano, a od 940 koji su stavljeni u prodaju od ljeta 2019., većina ih je našla kupca, pišu japanski mediji.