intervju: Vladislav veselica

Predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza s puno optimizma o zvijezdama za koje će se još čuti i onima koji dolaze: Želimo se ugledati na Budimpeštu, grad stotinu bazena!

01.11.2021 u 12:06

Bionic
Reading

Plivanje je jedan od bazičnih sportova, no u Hrvatskoj je poprilično zapostavljeno prije svega zbog loše i neadekvatne infrastrukture te kroničnog nedostatka bazena. To je i jedan od razloga zašto se na plivačku medalju s velikih natjecanja čeka od 2008. godine... Istina, posljednjih godina pomalo ide na bolje, a predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza Vladislav Veselica za tportal otvoreno je progovorio o trenutnom stanju te budućnosti ovog nekad trofejnog sporta

Za hrvatsko plivanje dolaze bolji dani: predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza Vladislav Veselica s najbližim je suradnicima, uz pomoć Svjetske plivačke federacije (FINA), krovne svjetske organizacije vodenih sportova, pokrenuo nekoliko sjajnih projekata koji bi u godinama što dolaze trebali iznjedriti nove osvajačice i osvajače medalja na velikim natjecanjima.

Swimming for all - swimming for life

No izgradnja sportskih uspjeha započinje iz temelja, a to je što šira baza sportašica i sportaša. Uz sve to, HPS je uključen u hvalevrijedan program FINA-e Swimming for all - swimming for life (Plivanje za sve - plivanje za život).

'FINA je kao krovna organizacija vodenih sportova prepoznala utapanje kao jedan od načina prerane smrti što ga je moguće spriječiti edukacijom. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje se u svijetu utopi više od 370.000 ljudi. Imamo i podatak da u Hrvatskoj, ovisno o tome je li riječ o primorskoj ili kontinentalnoj županiji, ne zna plivati između 40 i 70 posto djece! To su zastrašujuće brojke. Dobro je da je Vlada RH pokrenula projekt Hrvatska pliva, u koji je uključen i Hrvatski plivački savez, a usmjeren je upravo na pružanje osnovne plivačke pismenosti djeci iz cijele Hrvatske', kaže predsjednik HPS-a Veselica i dodaje:

  • +9
Plivanje - Hrvatski plivački savez Izvor: Hrvatski plivački savez / Autor: Hrvatski plivački savez

'Ali nije plivanje samo sprječavanje utapanja, to je predivan sport koji potiče razvoj tijela i duha, jedan od najboljih sportova za sve uzraste. Uz današnji moderni način života, svi imamo brojne probleme, bolove u leđima, vratu… Plivanje sanira takve probleme, a pritom ne opterećuje dodatno lokomotorni sustav. Stoga ne čudi procjena FINA-e da će u bliskoj budućnosti upravo plivanje biti sport s najviše aktivnih sportaša u svijetu.'

HPS ima jaku podršku novog čelnika FINA-e Husaina al Musallama, a koji je nedavno boravio u Zagrebu. Koje sve nove vidove suradnje mogu najaviti s krovnom svjetskom plivačkom federacijom?

'Husain al Musallam dugogodišnji je prijatelj Hrvatske i uvijek rado viđen gost našeg saveza. On je u svojoj kandidaturi naglasio nekoliko smjerova za razvoj FINA-e, koje HPS u potpunosti podržava. To su jednakost i inkluzivnost u sportu, povećanje novčanih nagrada za natjecatelje te jednaka vrijednost svih nacionalnih saveza u sklopu FINA-e, bez podjele na male i velike. Podržavamo nastojanja novog predsjednika FINA-e na tim ključnim pitanjima za budućnost plivanja te vidimo veliku priliku za zemlju poput Hrvatske da u suradnji s krovnom svjetskom organizacijom razvije naše plivačke talente i, jednako važno, trenere do razine svjetske klase. Već sada mogu najaviti da će FINA u svojim edukacijskim centrima školovati hrvatske plivačke trenere', pojašnjava Veselica te najavljuje i skoru izradu strategije hrvatskog plivanja.

'Želimo se ugledati na Budimpeštu, grad stotinu bazena'

Koji su to planovi i ciljevi što će biti zacrtani u tom dokumentu? Koje su to akcije što bi trebale ponovno pokrenuti hrvatsko plivanje i njegovu popularizaciju?

'Strategija će obuhvatiti više ključnih smjerova razvoja, ali svi su oni usmjereni tome da se oko plivanja okupi zajednica sportaša i stručnjaka, od onih koji prvi put ulaze u bazen do olimpijaca, koji će zajedno graditi sport, ali i cijelo društvo u kojem živimo. Želimo se ugledati na Budimpeštu, grad stotinu bazena, te pokriti cijelu Hrvatsku vrhunskim plivačkim objektima, olimpijskim bazenima, a ne polurješenjima u kojima se ne može kvalitetno trenirati i održavati natjecanja. Dugoročan cilj je izgradnja nacionalnog plivačkog centra', otkriva Veselica ambiciozan plan i napominje:

'Ali nije sve samo u izgradnji infrastrukture, ulagat ćemo u trenere, njihovu stručnost, kao i u suvremena tehnološka rješenja kojima se danas koriste plivačke velesile, a kod nas još nisu u primjeni. Važan dio strategije posvetit ćemo i edukaciji sportaša o prehrani i treningu.'

'Plivači Franko Grgić i Marin Mogić zimi napokon imaju gdje trenirati'

No činjenica je da već godinama najveći problem plivanja u Hrvatskoj čini loša infrastruktura (kao uostalom u gotovo svim sportovima!). Praktički se nije ulagalo ni u izgradnju novih bazena, a oni postojeći su iz godine u godinu u sve lošijem stanju. Što predsjednik HPS-a može učiniti da se pokuša ubrzati planiranje i izgradnja bazena diljem Hrvatske?

'Ovdje je ključno razumijevanje Vlade RH i resornog ministarstva, za koje smo se do sada uvjerili da ga ima. Primjerice, kad je premijer Vlade RH Andrej Plenković prošle godine otkrio da perspektivni mladi plivači Franko Grgić i Marin Mogić zimi nemaju gdje trenirati, podržao je našu inicijativu za natkrivanje bazena Jadrana u Splitu i taj je bazen ovog proljeća i natkriven', kaže Veselica i nastavlja:

'Nakon što je Franko Grgić u kolovozu 2019. godine oborio svjetski juniorski rekord na 1500 metara slobodno sa samo 16 godina, iste sekunde sam sliku s tog čudesnog događaja koji sam pratio na licu mjesta u Budimpešti, u društvu glavne tajnice Saveza Ivane Jerković, Frankovih roditelja i nekadašnjeg prvaka Francuske, a sad ravnatelja SOA-e Danijela Markića, poslao predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Bilo je to 25. kolovoza, a mi smo već 27. kolovoza bili u Uredu premijera te je on obećao svu podršku vezanu za bolje uvjete u Splitu. Obećano - učinjeno. Tako da sada Split kroz partnerstvo s Vladom RH, uz podršku HPS-a, ima dva natkrivena olimpijska bazena, a četiri plivačka kluba u gradu pod Marjanom imaju bolje uvjete za plivanje, točnije čak osam zimskih pruga više!'

HPS je najavio program razvoja plivača zasnovan na četiri regionalna razvojna centra. Je li taj program već zaživio i postoji li neki planirani (očekivani) vremenski rok u kojem bi trebao dati prve konkretne rezultate?

'Regionalni razvojni centri krenuli su ove plivačke sezone, probrani su najbolji plivači iz hrvatskih klubova iz mlađih dobnih kategorija te se krenulo s radom. Program je zasnovan na četiri regionalna razvojna centra, a koji će četiri puta godišnje selektirati i raditi s perspektivnim plivačima. Oni koji se dokažu u regionalnim razvojnim centrima dobit će priliku napredovati prema Nacionalnom razvojnom centru te tako od mlade dobi loviti priključak prema velikim seniorskim natjecanjima. To je program na duge staze, za koji očekujemo da će za nekoliko godina iz njega početi izlaziti plivačice i plivači s vrhunskim rezultatima. Mladi treneri dobit će priliku za razvoj i edukaciju u centrima jer je HPS-u razvoj trenera jednako važan kao i razvoj plivača', otkriva Veselica temeljni razvojni plan hrvatskog plivanja.

Nažalost, posljednjih petnaestak godina hrvatsko se plivanje, barem što se seniorskih uspjeha na velikim natjecanjima tiče, nema čime pohvaliti. Nakon nekoliko fantastičnih generacija (Duje Draganja, Sanja Jovanović, prije njih Gordan Kožulj, Miloš Milošević, Marko Strahija, Aleksej Puninski, Tomislav Karlo…) koje su donosile medalje nastala je poprilična ‘rupa’. Znamo da je za dobar dio tih uspjeha odgovoran legendarni trener Dimitar Bobev. No njega više nema u hrvatskom plivanju. Kakvo je sada stanje s trenerskim kadrovima koji su u biti izravni ‘proizvođači’ vrhunskih plivača? Koliko HPS pomaže u edukaciji i stasanju trenera koji rade u klubovima, izravno s bazom?

'Treneri su jedan od fokusa aktualnog vodstva HPS-a, naše nove Stručno-programske komisije i svih drugih stručnjaka uključenih u plivački sport. S njihovom edukacijom krećemo od Plivačkog učilišta, koje osposobljava kandidate za stručne poslove u sportu. Ulažemo u edukaciju trenera i na višim razinama, pa smo nedavno održali Konvenciju u Tuheljskim Toplicama, na kojoj su treneri imali priliku čuti neke od vodećih svjetskih autoriteta, osvajača plivačkih medalja, njihovih trenera te stručnjaka poput nutricionista, sportskih psihologa, fizioterapeuta… Savez je angažirao i poznatog mađarskog trenera i člana FINA-ine Trenerske komisije Ivana Petrova da prenese svoje bogato znanje hrvatskim trenerima te se nadamo povratku zapaženih svjetskih rezultata, kojih, složit ću se, predugo nije bilo', najavio je Veselica.

'Hrvatska ima lijepu plivačku budućnost, što nam potvrđuju rezultati'

Pa ipak, nije sve baš tako crno. Dapače, tu su Franko Grgić (čim se oporavi nakon operacije i vrati u punu formu!), pa Nikola Miljenić, Marin Mogić… od kojih se u sljedećim godinama sigurno puno očekuje. Pogotovo od Grgića, velike nade. Nekoliko riječi o onima koji su u ovom trenutku nositelji hrvatskog plivanja.

'Hrvatska ima lijepu plivačku budućnost, što nam potvrđuju rezultati s prošlog Europskog juniorskog prvenstva u Rimu, na kojem je Jana Pavalić osvojila srebrnu medalju, s pet A finalnih utrka i šest B finalnih utrka. Nažalost, Grgić i Mogić su zbog zdravstvenih problema bili spriječeni u nastupu na Olimpijskim igrama ove godine u Tokiju, ali pred njima je budućnost, jer najbolje plivačke godine su kasne dvadesete. Ako budu ustrajno radili, a talent dokazano imaju, budućnost je pred njima. Posebno sam ponosan na Nikolu Miljenića jer je izborio olimpijsku A normu doslovno na zadnjem natjecanju koje se priznavalo za odlazak na Olimpijske igre. Naša olimpijska reprezentacija ove godine imala je samo dva člana, Nikolu i Emu Rajić. Uvjeren sam da ćemo to promijeniti do idućih Olimpijskih igara i da ćemo imati daleko brojniju delegaciju', optimističan je Veselica te je imao još dobrih vijesti za najnadarenije hrvatske plivačice i plivače:

'Cilj HPS-a je ulagati u plivače i znanje njihovih trenera na svjetskoj razini, što je proces koji je već pokrenut. HPS je uključen u razvoj mladih plivačica i plivača ne samo kroz sustav stipendija. Sponzori su prepoznali kvalitetan i transparentan rad Hrvatskog plivačkog saveza te je Savez osigurao stipendije za plivače s olimpijskom normom, a uspostavio je i fond za nagrade te je, primjerice, nakon Europskog juniorskog prvenstva nagradio plivačice i plivače, ali i njihove trenere, što do sada nije bilo slučaj.'

  • +14
Plivanje 2 - Hrvatski plivački savez Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski plivački savez

Ranijih godina dosta je naših plivačica i plivača odlazilo u SAD na studij, na sveučilišta koja su imala jake plivačke programe. Napredovali su ondje u sportskom smislu, ali i edukativno. Pomaže li HPS onima koji žele krenuti njihovim stopama (preporuke, pomoć u stipendiji…)?

'Osim Nikole Miljenića, ranije spomenuta Ema Rajić također studira u SAD-u. Američki sveučilišni programi plivanja su izvrsni, što nije ni čudno jer pojedina američka sveučilišta imaju prihode koji se mjere u milijardama dolara godišnje, a na plivačke programe troše više nego što naš savez može pomisliti da bi potrošio. Nije čudno to da su neki od naših plivača koji su tamo studirali ostvarili velike uspjehe', kaže Veselica te je za kraj uputio poziv za suradnju nekadašnjim plivačkim zvijezdama koje su se zbog raznih razloga udaljile od HPS-a:

'Svi koji žele sudjelovati u promociji plivačkog sporta i sa Savezom raditi na njegovom razvoju i više su nego dobrodošli. Ako su to još i plivači koji su u prošlosti ostvarili rezultate te su prepoznatljivi javnosti, tim bolje.'